A The Police dobosának, Stewart Copelandnek az édesapja, Miles Axe Copeland Jr. kém volt.

Mindhárom fia a zeneiparban helyezkedett el

A The Police dobosa a Közel-Keleten nőtt fel, miközben nem sejtette, hogy apja, Miles Axe Copeland Jr. a régió destabilizációjáért felelős, kettős életet élő kém volt, írja a The Guardian.

Stewart Copeland
Stewart Copeland / Fotó: Paul Natkin

A 69 éves Miles Axe Copeland Jr. a Rolling Stone magazin számára adott interjút 1986-ban, amiben visszaemlékezett életének fontos eseményeire. Mindhárom fia a zeneiparban helyezkedett el Stewart Copeland a The Police dobosa volt, Miles III. a menedzserük, Ian pedig az ügynökük volt. Zenei érdeklődésüket apjuktól örökölték, aki maga is zenélt fiatalon, dzsessztrombitásként. Később Tony Mendezhez hasonlóan CIA-ügynök lett, és 1947-1957 között a Közel-Keleten dolgozott az egyiptomi Nasser elnök uralma idején. Együttműködött a szovjet kémmel, Kim Philby-vel, hogy eltávolítsák a hatalomból Szíria és Irán vezetőit.

Borat, azaz Sacha Baron Cohen kettős ügynököt alakít a Netflix-sorozatban

Sacha Baron Cohen kettős identitással rendelkező férfit játszik a Netflix The Spy (A kém) című sorozatában. A széria igaz történeten alapul: Eli Cohen az izraeli titokszolgálat (Mossad) kémje hosszú évekig fedett ügynökként dolgozott Szíriában, mint Kamal Amin Sabet. Cohen számára egy idő után összemosódik a két élete közötti határvonal, hazudni kénytelen feleségének és gyerekeinek, hogy a hazáját szolgálja.

Miles Copeland Jr. 1916-ban született az alabamai Birminghamben. A második világháború alatt Londonban volt amerikai ügynök. Ekkor részt vett a D-nap megszervezése körüli dezinformációs kampányban. Ebben az időben ismerkedett meg a skót hírszerzés ügynökével, Lorraine Adie-nel, akit feleségül is vett. A háború után a CIA kötelékébe állt, és Szíriába küldték.

Legfiatalabb gyermeke, Stewart Copeland ezért az egész gyerekkorát Bejrútban és Kairóban töltötte. Dobstílusán ezért is érződnek az arab dallamvilág jegyei.

Miles Copeland Jr. 1969-ben megjelentette a kémkalandjairól szóló könyvet a The Game of Nations: The Amorality of Power Politics-et (A nemzetek játéka: a politikai hatalom erkölcstelensége), amely könyvsiker lett. Gyermekei ekkor szembesültek apjuk valódi személyiségével. Stewart Copeland, akkoriban egyetemre járt és úgy gondolta, apja korábbi mestersége menő volt, de foglalkozása sohasem volt számára igazán meghatározó kérdés.

Nem értett minden akcióval egyet

Miles Copeland Jr. viszont nem mindig volt kibékülve a hivatásával, voltak kétségei bizonyos küldetések esetében.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kifogásoltam, hogy a CIA nem mindig Amerikaellenes kormányokat buktat meg vagy Amerikaellenes vezetőket gyilkoltat meg. De lehet, hogy én öregszem[/perfectpullquote]

– vallotta be Copeland a Rolling Stone-interjúban.

Stewart Copeland podcastban emlékezett vissza apjára. Eleinte a James Bond személyét is kitaláló, Ian Fleming-karakterhez hasonlította. Később pedig beszélt a Közel-Keleten lévő geopolitikai helyzetről, hiszen Iránban apját is hibáztatják a kialakult helyzetért. De a zenész véleménye szerint inkább az irániak felelősek saját helyzetükért, mindenesetre élénken érdeklődik a régió iránt.

Miles Copeland
Miles Copeland (Jobb Oldalt) / Fotó: Anl/Rex/Shutterstock

Stewart Copeland úgy emlékszik apjára, mint aki jó és büszke katona volt és mindent megtett, amit az amerikai nemzet megkövetelt tőle. A hidegháborúnak azonban nem volt fanatikus híve. Nézetei szerint a demokrácia inkább olyan, mint amikor két farkas és egy bárány szavaznak a vacsoráról. Mivel az arab világ teljesen más, ezért nem tartotta jónak a demokrácia ráerőltetését a régióra.

Elhunyt az izraeli titkosszolgálat kémlegendája, aki elkapta a náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt

Rafi Eitan kém létfontosságú szerepet töltött be az izraeli titkosszolgálat életének korai éveiben. 1960-ban ő vezette azt a Moszad-akciót, amivel elfogták az Argentinában bújkáló náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt. Elfogását követően Eichmannt Izraelbe vitték, ahol bíróság elé állították, elítélték majd felakasztották. 2006-ban Eitant parlamenti képviselővé választották, ebben az időszakban már teljesen más jellegű feladatokkal foglalkozott, nyugdíjügyi miniszter is volt.

Miles Copeland Jr. szerint a CIA akkor kezdett el süllyedni a lejtőn, amikor Dwight Eisenhower elhagyta a Fehér Házat. „Kennedy, Nixon mindent elcsesztek” – vélekedett az egykori CIA-ügynök.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.