Stockholm törölte a fél évente megrendezésre kerülő divathetet

Stockholm döntése a fenntartható jövő érdekében született. A skandináv város egy fenntarthatóbb megoldást szeretne létrehozni a divatiparban, a divathét pedig nem fér bele ebbe az elképzelésbe.

A Svéd Divattanács bejelentette, többé nem ad otthont a Stockholm Divathétnek, amelyet fél évente rendeznek meg. Ezzel a lépéssel szeretné kimozdítani a divatipart a hagyományos kereket közül, mindezt egy hónappal a 2020-as tavaszi/nyári kollekciót bemutató esemény megrendezése előtt. A Tanács vezérigazgatója, Jennie Rosén a következőket mondta az elhatározásról:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A hagyományos modelltől való eltérés nehéz, de nagyon fontos. El kell engednünk a múltat, és ösztönöznünk kell egy olyan felület kialakítását, amely a mai divatipar számára releváns, az eszközök és az új platformok létrehozására összpontosít, hogy támogassa és előkészítse az iparágat a jövőre nézve[/perfectpullquote]

– fejezte ki a döntés okát Rosén.

Stockholm Fashion week Primavera Estate 2019 land
Stockholm Fashion Week / Fotó: Vogue

Az évek során a Stockholm Divathét jelentős svéd és nemzetközi tervezők munkáit mutatta be. Nem csak a nagy, befutott nevekre koncentrált, hanem a feltörekvő tehetségeket is támogatta. Ezt a szokást a jövőben is megtartja a Tanács, de még kérdéses, milyen formában. Céljuk, hogy az új tervezők ne égjenek ki egy vagy két szezon után sem.

Whoopi Goldberg betör a divatiparba a diszkriminációmentes kollekcióval

A Dubgee nevű márka size-inclusive méretkategóriában érhető el május 15-től. A size-inclusive kategóriában, nincs alak szerinti diszkrimináció, lehetsz magas, alacsony, sportos vagy túlsúlyos, tehát nincs ruhaméret alapú diszkrimináció. Alig egy hete jelentette be Rihanna és az LVMH új márkájának megjelenését, most Whoppi Goldberg is közzétette, hogy saját divatmárkát indít, olvasható a cikkében.

Jelenleg még sok kérdés övezi a döntést, és a Svéd Divattanács sem adott közre további részleteket az üggyel kapcsolatban. Az idei évben azonban minden bizonnyal erre is sor kerül, és ezzel a divatipar is tisztábban fogja látni, milyen módon mutathatják meg magukat a svéd divattervezők. Mivel a svédek mindig is úttörők voltak, lehet, más városok is átveszik példájukat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból