Ősi tárnák óriás körét fedezték fel régészek a Stonehenge közelében

A több mint tíz méternyi átmérőjű, öt méter mély tárnák egy két kilométeres gyűrűt alkotnak az ősi település Durrington Walls közelében, három kilométerre a 4500 éves Stonehenge-től.

Betekintést kaphatunk a múltba

A mérések szerint a földalatti létesítmények az újkőkorból származnak, több mint 4500 éve vájták ki azokat – adta hírül hétfőn a BBC.

stonehenge felfedezes kore digitalis napfordulo
Stonehenge / Fotó: Getty Images

A St. Andrews, a Birminghami, a Warwicki, a Glasgow-i és a Walesi Egyetem régészei szerint a húsz vagy még annál is több tárna egyfajta határként szolgálhatott a Stonehenge-et összekötő szent területen.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Távérzékelők és mintagyűjtés segítségével betekintést kaphatunk a múltba, amely megmutatja, hogy egy még komplexebb társadalom volt itt. A bonyolult alkalmazások azt mutatják, hogy az emberek oly mértékben összhangban voltak a természet történéseivel, amit alig tudunk elképzelni a modern világban[/perfectpullquote]

– mondta Richard Bates, a St. Andrews Egyetem kutatója.

Részletesen leírják a vidékét

Kollégája, Tim Kinnaird hangoztatta, hogy a tárnák megvizsgált üledékei “egy korábban ismeretlen természeti információ gazdag és elképesztő archívumát adják”. A leletek tanulmányozása segíti a régészeket abban “hogy részletesen leírják a Stonehenge vidékét az elmúlt 4000 évben” – tette hozzá.

Kutatók egy csoportja a Stonehenge két rejtélyére is rájöttek

Szakértők egy csoportjának sikerült kiderítenie, hogy milyen korúak és pontosan honnan származnak a Stonehenge kövei. Eredményeik alapján megkérdőjeleződik az a korábbi elmélet, mely szerint az alapanyagokat hajón szállították Walesből. A szakemberek régóta tudják, hogy a Stonehenge 42 kisebb köve, az úgynevezett kék kövek a nyugat-walesi Preseli-hegységből származnak.

Nick Snashall, az UNESCO világörökség részét képező Stonehenge-ért felelős brit hivatal, a National Trust régésze bámulatba ejtőnek nevezte a felfedezést. “Durrington Walls volt az a hely, ahol az építői éltek és ünnepeltek, ez a hely fontos a részletes Stonehenge tájkép történetének feltáráshoz – magyarázta. Egyébként tavaly kiderült, kik voltak az építőinek ősei a DNS-ük alapján, és az is, hogy mire használták a köveket.

Digitális napforduló

Idén szokatlanul csendes maradt a nyári napforduló idején az angliai Stonehenge. A kőtömbökből és földsáncokból álló őskori építmény fővonala a téli és a nyári napéj-egyenlőség idején pontosan kijelöli a Nap útvonalát, ezért ilyenkor különösen sokan látogatják, boszorkányok, paganisták, különféle vallási felekezetek hívei és egyszerű bámészkodók is.

Az ilyenkor szokásos tízezrek most elkerülték a helyet, mert a koronavírus-járvány terjedésének lelassítása érdekében mindenkitől azt kérte a rendőrség, hogy ezúttal maradjon otthon.

Digitális napforduló Stonehenge-ben

Idén elkerülték az ünneplők a négyezer éves építményt, de online minden eddiginél többen nézték a kövek között felkelő napot. BŐVEBBEN : https://hu.euronews….

Ennek hatására több mint egymillióan figyelték az online közvetített napfelkeltét, írja az Euronews. Ez lett a körülbelül négyezer éves építmény első digitális napfordulója, melyet ráadásul minden korábbinál több ember látott.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból