Kutatók egy csoportja a Stonehenge két rejtélyére is rájöttek

Sokáig homály fedte, hogy honnan erednek és mikoriak a Stonehenge kövei. A napokban azonban szakértők egy csoportjának sikerült a rejtélyt felfedni. És nem, nem ufók segítették a kövek elhelyezését, mint azt többen állítják!

Szakértők egy csoportjának sikerült kiderítenie, hogy milyen korúak és pontosan honnan származnak a Stonehenge kövei. Eredményeik alapján megkérdőjeleződik az a korábbi elmélet, mely szerint az alapanyagokat hajón szállították Walesből.

A szakemberek régóta tudják, hogy a Stonehenge 42 kisebb köve, az úgynevezett kék kövek a nyugat-walesi Preseli-hegységből származnak. A University College of London (UCL) munkatársai által vezetett csapatnak most sikerült megállapítania a kőbányák pontos helyét, illetve azt, hogy mikor és hogyan bányászták az alapanyagokat – írja az MTI.

Több mint 100 éves rejtély oldódhat meg: Leonardo da Vinci tulajdona lehet a szobor, amelyen Szűz Máriát ábrázolta

Ha feltevése igaz, ez az egyetlen szobor, amely fennmaradt a reneszánsz mestertől. A terrakotta szobrot jövő hónapban fogják kiállítani Firenzében azon a retrospektív kiállításon, amelyet a Strozzi-palotában rendeznek Leonardo mesterének, Andrea del Verrocchio (1435-88) firenzei reneszánsz művésznek szentelve – adta hírül a The Art Newspaper művészeti hírportál.

Mike Parker Pearson, az UCL régésze és a csapat vezetője szerint a felfedezés egy lépéssel közelebb visz annak megfejtéséhez, hogy miért érkeztek olyan távolról a Stonehenge kövei.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Minden más európai neolitikus megalit olyan kövekből készült, amelyeket kevesebb mint 16 kilométerről szállítottak oda. Azt akarjuk megtudni, miért voltak olyan különlegesek ötezer éve a Preseli-hegység kövei, építettek-e ott ilyen kőből készült köröket még az előtt, hogy a kék köveket elszállították Stonehenge megépítéséhez[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a kutató.

Stonehenge EH11025
A Stonehenge rejtélye feltárult / Fotó: iStock

A legnagyobb kőbányát a Stonehenge-től mintegy 270 kilométerre, Carn Geodognál találták meg.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez Stonehenge köveinek, a foltos diabáznak az elsődleges forrása, amelyet azért neveznek így, mert a kék kövekben kicsiny fehér foltok vannak. A Stonehenge legalább öt kék köve, de még több is Carn Geodogból származik[/perfectpullquote]

– mondta Richard Bevins, a Walesi Nemzeti Múzeum geológusa. A Carn Geodog alatti völgyben egy másik bányát is azonosítottak Craig Rhos-y-felinnél. Ez a Stonehenge egy másik kövének, a riolitnak a forrása.

Megtalálták a gyűrűt Jézus gyilkosának nevével / ContextUs

Az ékszert még az 1960-as évek végén fedezték fel több ezer másik tárggyal együtt a ciszjordániai Herodium nevű erődítménynél végzett ásatások során. A szakembereknek azonban csak most sikerült kiolvasniuk a gyűrűn szereplő feliratot – írja a The New York Times című lap internetes oldala.

A két lelőhelynél folyó régészeti feltárások során emberek által készített kőeszközöket, illetve kövek maradványait és padozatokat is felfedeztek. A kőbányák korát a helyszínen talált faszénmaradványok alapján határozták meg, a számítások alapján a lelőhelyek mintegy 5 ezer évesek.

A kutatócsoport úgy véli, hogy a Stonehenge eredetileg kidolgozatlan, érdes kékkőoszlopokból készült körből állhatott, és homokkőtömbjeit csak 500 évvel később kapta meg. A szakemberek eredményei alapján kétségbe vonható az a népszerű hipotézis, mely szerint a kövek a tengeren keresztül hajón érkeztek a mai Anglia területére.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból