Az izraeli elnökig eljutó ügy a Sotheby's aukciós ház szerint csak ideiglenesen halasztotta el a műtárgyak kiárusítását, a kultúrminiszter viszont kompromisszumos megoldásban reménykedik.

Stop kiárusítás

Az utolsó pillanatban halasztották el a Sotheby’s aukciósház árverését, amelyen 190 műtárgyat és 68 órát értékesítettek volna a jeruzsálemi Iszlám Múzeum gyűjteményéből, írja a The Art Newspaper. Az október 27-re és 28-ra tervezett londoni aukciót az intézményt felügyelő alapítvány kérésére tették át novemberre. A közvélemény és az izraeli kormány ugyanis erős nyomást gyakorolt a közfinanszírozású létesítményre, hogy ne idegenítse el a több mint 5500 darabos egyedülálló gyűjteményének 3%-át. 

Sothebys Izrael Iszlam Muzeum 2
Ez Az Ezüst Turbánsisak Sem Kerül Egyelőre Kalapács Alá / Fotó: Sotheby's

Az aukciósház közleménye szerint a múzeum és az izraeli kormány további tárgyalásokat fog folytatni. Az értékesítés csupán ideiglenes elnapolásáról beszélnek, amelyre a múzeumnak a homályosan megfogalmazás szerint alapvető feladatának és küldetésének ellátása érdekében van szüksége. 

Kapcsolódó cikk

Az izraeli kulturális és sportminiszter, Hili Tropper az elmúlt hetekben az értékesítés törvényi hátterét vizsgálta. A múlt héten még az izraeli elnök, Reuven Rivlin is megszólalt az ügyben. 

Meg kell találnunk Izrael számára elérhető és törvényes eszközöket, hogy megakadályozzuk ezeknek a kulturális értékeknek az áruba bocsátását

– mondta, miközben Tropper pedig a főügyésszel próbált megoldást találni a múzeum ügyében. 

A múzeum szóvivője eközben azt nyilatkozta, hogy az aukció elhalasztása lehetőséget kínál arra, hogy létrejöjjön az értékesítés kapcsán egy hivatalos megállapodás az intézményt fenntartó Hermann de Stern Alapítvány és a kormány között. 

A kormány és a társadalom összefogása

Tropper egy október 27-én tartott nemzetközi múzeumetikai konferencián felszólalásában arról beszélt, hogy ha kompromisszumos megoldás születik, akkor az már jó eredménynek számít. Bár a végeredményt még nem látja előre, kiemelte, hogy biztató, hogy az ügy ilyen szintű társadalmi és kormányzati reakciót váltott ki.

 

A koronavírus-járvány első hulláma utáni újranyitás során a legnagyobb múzeumok, mint például a Louvre sem tudták a korábbi látogatószámot produkálni. A Tate-nél napirendre került 300 értékesítő dolgozó elbocsátása. Az angol showman, John Oliver öt amerikai múzeumnak ajánlotta fel anyagi segítségét. A londoni Királyi Opera egy David Hockney-festményt volt kénytelen elárverezni, hogy talpon tudjon maradni a járvány után. Van azonban, ahol a válságban is jut keret a gyűjtemény bővítésére: a holland regionális jelentőségű múzeum már komoly Van Gogh-kollekcióval büszkélkedhet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet