Külföldi professzorok fogtak össze a “Stop-Soros” ellen

A Parlament várhatóan még ebben a hónapban – újra megszerzett kétharmadával simán – megszavazza a „Stop-Soros” néven elhíresült törvénycsomagot. Ez ellen emelte fel a szavát nemzetközi egyetemek oktatóinak és kutatóinak csoportja Ausztráliától, Európán át Amerikáig.

Az angol, spanyol és magyar nyelven is megjelent dokumentumot 77 egyetemi professzor és kutató a világ 28 országából írt alá. Ebben szolidaritásukat fejezik ki a Magyar Helsinki Bizottsággal és a független magyar civil társadalommal szemben, ami “jelenleg a puszta létezését is érintő közvetlen fenyegetéssel néz szembe.”

20040133 43Fdb13Babece70C7Bc1560Caa8217B2 Wm
A Civiltörvény Tervezete Elleni Tüntetés A Hősök Terén / Fotó: Index

A professzorok szerint a Stop-Soros “rendkívül káros hatással lesz nem csak a magyar civil társadalomra, hanem azokra a kiszolgáltatott ügyfeleikre is, akik nem számíthatnak senki más támogatására.”

Arra kérik kormányaikat, hogy fejezzék ki határozott nemtetszésüket a független civil társadalom ellehetetlenítését célzó magyar jogszabályokkal kapcsolatban.

világ egyetemeit pedig arra hívják fel, hogy aktívan nyilvánítsák ki szolidaritásukat a Magyar Helsinki Bizottsággal. Az Európai Uniótól azt várják, hogy “bizonyítsa szavahihetőségét mint az alapvető jogok világszintű védelmezője”, és lépjen fel az emberi jogi jogsértések ellen.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból