Az agyvérzés az egyik vezető oka a tartós rokkantságnak. Évente közel 1,5 millió ember veszti életét stroke következtében. Ha figyelmes vagy a mindennapokban, vannak módszerek, melyekkel megelőzheted a stroke-ot. Most megtudhatod, melyek azok a jelek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagynod, hiszen az agyvérzés közeledtét jelzik.
A stroke hasonló a szívrohamhoz, de ebben az esetben az agyban történik. Az agyvérzés során az agy egyes részeiben zavar keletkezik, ennek következtében testünk nem tud megfelelően működni. Az agy érintett részeinek sürgős orvosi beavatkozásra van szüksége, mivel nagyon fontos az agy folyamatos oxigénellátottságának a biztosítása, hogy a későbbiekben egészségesen működhessen.
A stroke tünetei általában gyorsan alakulnak ki, de időnként órákba vagy napokba telhet felfedezni, hogy valami nincs rendben. Ha a következő tüneteket tapasztalod, fontos, hogy komolyan vedd őket, még mielőtt a baj bekövetkezne.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás számos probléma okozója, többek közt a stroke-é is. Károsítja az agyban az idegsejteket, gyengíti az ereket, szivárgáshoz vagy az erek megrepedéséhez vezet. A magas vérnyomás következtében vérrögök is kialakulhatnak, melyek a vérárammal eljutnak az agyba, majd agyvérzést okoznak.

Látászavar

A stroke okozhat kettős látást, az egyik szemen a látás elvesztését vagy homályos látást. Egy kutatás során 1300 olyan embert kérdeztek meg, akik átestek stroke-on, és mindegyikük emlékezett arra, hogy kettős vagy homályos látásuk volt. Ez tehát egy komoly figyelmeztető előjel.
Kapcsolódó cikk

A test egyik felének zsibbadása (arcon, kezeken, lábakon)

Gyakori, hogy zsibbadtságot, gyengeséget érzünk az arcunk egyik felén, vagy az egyik karunkban, lábunkban. Egyes esetekben bénulás következhet be az ellentétes oldalon, mint ahol a stroke az agyat érintette.

Ok nélküli fáradtság és szédülés

Egy tanulmányban kimutatták, hogy a szédülés és az egyensúlyzavar szintén gyakran előfordulnak a stroke esetében. Ennek oka szintén a stroke agyra gyakorolt hatása.

Hirtelen migrén vagy erős fejfájás

A stroke során az agyban a vérkeringés vagy blokkolva van vagy megszakad a véráramban bekövetkező zavar miatt. Ilyenkor az ér károsodhat, szivároghat, ennek hatására pedig hirtelen migrén vagy erős fejfájás lép fel.
Kapcsolódó cikk

Merevség a nyakban vagy vállban érzett fájdalom

Ha az agyban egy ér elszakad, okozhat vállfájdalmat és nyaki merevséget. Ha képtelen vagy az álladat a mellkasodra hajtani, mielőbb keress fel egy orvost.

Ki van leginkább veszélyeztetve?

Akinek magas a vérnyomása: Magas vérnyomásnak a 140/90 mmHg vagy afölötti érték számít.

Kor és nem: Az idősebb férfiak veszélyeztetettebbek, mint a fiatalok vagy a nők.

Dohányzás: A dohányzás korlátozza az agyba jutó oxigén mennyiségét, valamint sok kárt tehet az erekben, melynek következtében magas vérnyomás alakulhat ki. Cukorbetegség: A cukorbetegséget az inzulin hormon hiánya okozza, ami a vérben a cukorszint szabályozásáért felelős. Ha kevés az inzulin, a cukor nem tud eljutni a test különböző részeibe, ahol energiára van szükség, pl. az agyba sem.

Szívbetegség: Szívbetegség következtében vérrögök alakulhatnak ki, melyek gátolhatják a normál vérkeringést, ezzel pedig stroke-ot okozhatnak.

Egyéb rizikófaktorok

Alkohol és drogfogyasztás, elhízás, egészségtelen táplálkozás depresszió, szorongás, fizikai aktivitás hiánya, Neurológiai problémák.

Mit tegyél vészhelyzetben?

Ha egyedül vagy:
Hívd a mentőket.
Ne vezess egyedül a kórházba.
Ne egyél és igyál semmit.
Ne légy ideges, a túlélésre az esélyed 60-70%, ha 60 évnél fiatalabb vagy.

Ha másvalaki kerül bajba:
Fektesd az oldalára, és emeld meg a fejét.
Időnként hányás is előfordulhat, készülj fel a fej megtámasztására.
Beszélj higgadtan, nyugtasd meg a beteget.
Figyeld a beteg állapotát, és részletesen tájékoztasd a mentőket.

Ha szeretnél minél többet megtudni az egészségedről, most ajánlunk neked 9 egyszerű tippet, amit bármilyen készülék nélkül eltudsz végezni.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.