Limp Bizkit, Alan Walker, Willy William már sokaknak ismerősen csenget. De Alice Phoebe Lou vagy épp Nora en Pure már a világ legmenőbb fesztiváljain is helyet követel magának. Mi köti össze őket? A Campus Fesztivál 2019-es kiírása. Süli András főszervezővel beszélgettünk, aki többek között elmondta, két éve folyamatosan környékezték Walkert, a Limp Bizkit pedig “beesett az ajtón”. Azt is megtudtuk, hogy az ő szívügye az underground vonal jelentékeny szerepe a fesztivál életében, és nem is engednek ebből.

ContextUs: Öt évvel ezelőtt már leültünk beszélgetni a Campus Fesztiválról. Akkor azt mondtad, „vérbeli debreceni rendezvény, (…) nem célja, hogy világsztárokkal legyen teletűzdelve a zenei programja.” Megítélésed szerint ez változott?

Szerintem érdemben nem változott. Ami azóta más lett, hogy elértük azt a méretet és programszámot, ami ezen a területen egyáltalán elérhető. Igaz ugyan, hogy az elmúlt öt évben volt néhány nagy név a nagyszínpadon, de továbbra sem tudunk és akarunk versenyezni nálunk ötször-tízszer nagyobb programköltségvetésű hazai és regionális fesztiválokkal. A debreceniek számára pedig az én érzésem szerint továbbra is valamiféle találkozóhely a Campus, ahol a programok mellett legalább olyan fontos, hogy jelen van a család, a barátok, a rég nem látott ismerősök.

ContextUs: A 2017-es, majd’ 100 ezres látógatószámot ismét sikerült überelnetek, mint ahogyan az elmúlt években mindig emelkedett az érdeklődök létszáma. Gondolom, nem azért, mert Debrecen környékén nagyobb a születések száma. Miben látod, hogy egyre többen választják a Campust?

Egyrészt hosszú idő után most már a korábbihoz képest jóval több hangsúlyt fektetünk a Debrecenen kívüli kommunikációra. Igyekszünk jelen lenni a regionális rádióktól kezdve az országos online sajtó és a trendformáló blogok egy részében is. A fesztiválnak ezen kívül szerintem továbbra is nagyon jó az ár-érték aránya: jóval több programot kínálunk a legtöbb fesztiválnál és mindezt egy nagyon kényelmes helyszínen, gyönyörű – mégis városi – környezetben, jó megközelíthetőséggel.

Süli András Campus Fesztivál 2019
Süli András, A Campus Fesztivál Főszervezője

ContextUs: Mit mutatnak a statisztikák, mennyien érkeznek Hajdú-Bihar megyén kívülről, Budapest környékéről?

A látogatók mintegy kétötöde érkezik a megyén kívülről és kb. 10 százaléka Budapestről. Turisztikai szempontból nézve ez több tízezer vendégéjszakát jelent a városban.

ContextUs: Kelet-Magyarország egyetlen nagy fesztiválja a tiétek. Ez kényelmessé tesz titeket vagy kihívás?

Minden ilyen, kvázi piacvezető helyzet egyszerre kényelmes és kihívás, hiszen sosem tudhatjuk, milyen irányba változik a piac körülöttünk és egyáltalán, 5 év múlva milyen típusú fesztiválokra lesz a közönségnek igénye. Amiben szerintem a legtöbbet tudnánk fejlődni, az a határon túli magyar fiatalok megszólítása, e tekintetben gyerekcipőben járunk, pedig itt vagyunk 80 km-re Nagyváradtól és a többi partiumi, erdélyi város sincs feltétlenül messze.

ContextUs: Mi van a gyerekcipőben? Milyen fejlesztéseket, újításokat végeztetek eddig, hogy elérjétek ezt a célt?

Ez az a gyerekcipő, amit még születés előtt vesz meg az ember. Néhány elszigetelt lépéstől eltekintve nem vagyunk jelen a határ másik oldalán.

A fesztivál, ahol néhány nap alatt egy egész évet bepótolhatsz

A Campus Fesztivál minden évben meglépi a határait, és talán ez annak is köszönhető, hogy akar fejlődni. Idén, 2019-ben nem maradhatnak el a nagy nevek, de sokan az igazi fesztiválélmény miatt nem hagyná ki a fesztet. campus fesztivál 2019 fellépők

ContextUs: Minden évben igyekeztek legalább egy giganevet bejelenteni, akiről nem mondható el, hogy a karrierje csúcsán van. Idén ez a Limp Bizkit. Mintha egyfajta retroérzést hoznátok el a campusozóknak.

Ez egyáltalán nem Campus-, de még csak nem is magyar sajátosság. Én nem nevezném ezt retroérzésnek, de tény, hogy nagyon sokan szeretik viszontlátni azokat a zenekarokat, akik meghatározóak voltak számukra tizenéves, huszonéves korukban.

Ebben az is szerepet játszik, hogy abban az időszakban Magyarország még sokkal kevésbé volt a nemzetközi zenei vérkeringés része, Debrecen és ez a régió pedig egyáltalán nem, így sokan most jutnak el először akkori kedvenceik fellépéseire.

Arról pedig ne feledkezzünk meg, hogy e korosztály számára ma már sokkal kevésbé jelent gondot egy-egy koncert- vagy fesztiválbelépő megvásárlása!

ContextUs: Gondolom, ennek anyagi okai is vannak: kevesebbért jön el.

Nem feltétlenül. A legdrágább külföldi zenekar eddig nálunk a The Prodigy volt, akik szintén nem tartoztak a friss fellépők közé. A realitás viszont az, hogy a ma legnépszerűbb „A” kategóriás, nemzetközi előadók gázsija simán eléri, sőt meg is haladja az egymillió eurót, ami nem is kicsit több, mint a mi teljes éves programköltségvetésünk.

ContextUs: A Limp Bizkit mellett Alan Walker is megy a Campusra, aki YouTube-nézettségben veri az imént említett nu-metál bandát, a karrierjének tetején van. Ezek szerint ő nem egy millió euró körül árazta be magát. Hová tehető ő?

A tiszteletdíjak természetesen üzleti titoknak számítanak, de annyit elárulhatok, hogy ő azért ennél jelenleg még lényegesen kevesebbe kerül.

37582224 10155765806822781 792390692671324160 O
A Campus Fesztivál Idén Még Több Látogatót Fogadott / Fotó: A Feszt Hivatalos Faceook-Oldala

ContextUs: Alan Walker meghívása már a fejlődés részeként értelmezhető?

Ha végignézel az elmúlt éveken, többször is volt már a nagyszínpadunkon abban vagy az előző évben befutott, friss nemzetközi popelőadó, elég csak mondjuk Lukas Grahamre vagy Jess Glynnre gondolni. A fejlődés szerintem inkább abban van, hogy idén vannak kifejezetten feltörekvő zenekaraink és előadóink, ráadásul sokféle műfajból.

Alice Phoebe Lou, a Seafret vagy éppen Nora en Pure pont most kezd magának helyet követelni a világ legmenőbb fesztiváljain.

Ettől függetlenül nyilvánvaló, hogy a fesztiválon legnagyobb számban jelen lévő 18-25 éves korosztály megszólításához kellenek az olyan teljesen jelenidejű sztárok, mint például Alan Walker.

ContextUs: Őt vagy a Limp Bizkitet volt nehezebb meghívni?

Alan Walker meghívásával már két éve folyamatosan próbálkoztunk, idén sikerült elérni először, hogy igent mondjon. A Limp Bizkit meghívásának lehetősége – mondjuk így – inkább beesett az ajtón, éppen a régióba készültek ebben az időszakban. Bulgáriában és Romániában is lesz egy-egy koncertjük ezen a hétvégén.

Alan Walker – Faded

Walkers! Thanks for listening. If you want to hear my newest single and the last video in the World of Walker trilogy, “Heading Home,” check out the official…

ContextUs: Jól lavíroztok a műfajok között: ugyan nagy szerepet kapnak a népszerűbb, popelőadók, de legalább akkora lehetőséget biztosítotok az underground vonalat képviselőknek is. Ez a te szívügyed?

Az én szívügyem mindenképp, de a fesztivál teljes menedzsmentje támogatja ezt a koncepciót.

Nem szeretnénk a műfaji sokszínűségből engedni és büszkék vagyunk a fesztivál gyökereire, amelyek egyértelműen az undergroundban vannak.

Szerintem így lesz teljes a kép, ezért van tíz élő zenei színpad. Ráadásul ugyan kicsiben, de az összművészeti jelleg is legalább ennyire fontos: színházi, irodalmi, mozi- és cirkuszi program nélkül sem lenne a Campus az, ami.

ContextUs: Nemrég belengettétek, hogy idén három Campus is lehet: Campus Kid, Campus Art és a fő fesztivál. Ez megvalósul idén?

Megvalósul. A közeli vidámparkban egész hétvégén várjuk a családokat és a gyerekeket a 3-14 éves korosztályból, ez lesz a Campus Kid. A Békás-tó partján pedig ingyenesen látogatható a Campus Art, ami egy – úgynevezett – nagy művészetválasztó.Célja, hogy interaktív módon mindenki belekóstolhasson a különböző művészeti tevékenységekbe, aktivitásokba.

Flexible Juice: “Nem is érzem, hogy a mi zenénk mindenkinek való lenne”

ContextUs: Október 24-én jelent meg az új lemezetek a Recorderen több mint két és fél év után. Gratulálunk! Mi történt a 22 vágy a tenger vázlata és az között? Kaszi: Elköltöztünk Debrecenből Budapestre, Zsike lediplomázott és dolgozni kezdett, én kétszer munkahelyet váltottam, egyszer például a költözés miatt. Magunkhoz képest egész sokat koncerteztünk.

ContextUs: Korábban kaptak a környéken lakók kedvezményes bérletet. Ez a hagyomány él még?

Igen, a „szomszédjegy” minden évben igénybe vehető a környező utcákban állandó, bejelentett lakcímmel rendelkező debreceniek számára.

ContextUs: Mennyire panaszkodnak a hangerőre, megnövekedett embertömegre?

Ami az embertömeget illeti, az elmúlt években pont azért változtattunk több ponton is – például áthelyeztük a főbejáratot a ködszínházhoz, az Ady Endre sugárútra, illetve körbejárhatóvá tettük a stadiont és a déli, keleti oldalait is bevontuk a fesztiválba –, hogy a napi 30-35 ezer látogató minél kényelmesebben elférjen.

Szerintem ezek a változtatások jól sikerültek. A hangerő kapcsán számunkra a legfontosabb az odafigyelés, az önkontroll.

Mindeközben természetesen folyamatosan hivatalos mérések is készülnek több ponton, és azonnal jelzést kapunk, ha a hatóságok által meghatározott határértéket átlépjük. Nyilvánvalóan egy ekkora rendezvény a város legnagyobb parkjában zajjal jár, nagyon hálásak vagyunk, hogy a debreceniek ehhez ilyen nagyfokú türelemmel viszonyulnak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.