Süli András, a Campus Fesztivál főszervezője: “Alan Walker meghívásával már két éve folyamatosan próbálkoztunk”

Limp Bizkit, Alan Walker, Willy William már sokaknak ismerősen csenget. De Alice Phoebe Lou vagy épp Nora en Pure már a világ legmenőbb fesztiváljain is helyet követel magának. Mi köti össze őket? A Campus Fesztivál 2019-es kiírása. Süli András főszervezővel beszélgettünk, aki többek között elmondta, két éve folyamatosan környékezték Walkert, a Limp Bizkit pedig “beesett az ajtón”. Azt is megtudtuk, hogy az ő szívügye az underground vonal jelentékeny szerepe a fesztivál életében, és nem is engednek ebből.

ContextUs: Öt évvel ezelőtt már leültünk beszélgetni a Campus Fesztiválról. Akkor azt mondtad, „vérbeli debreceni rendezvény, (…) nem célja, hogy világsztárokkal legyen teletűzdelve a zenei programja.” Megítélésed szerint ez változott?

Szerintem érdemben nem változott. Ami azóta más lett, hogy elértük azt a méretet és programszámot, ami ezen a területen egyáltalán elérhető. Igaz ugyan, hogy az elmúlt öt évben volt néhány nagy név a nagyszínpadon, de továbbra sem tudunk és akarunk versenyezni nálunk ötször-tízszer nagyobb programköltségvetésű hazai és regionális fesztiválokkal. A debreceniek számára pedig az én érzésem szerint továbbra is valamiféle találkozóhely a Campus, ahol a programok mellett legalább olyan fontos, hogy jelen van a család, a barátok, a rég nem látott ismerősök.

ContextUs: A 2017-es, majd’ 100 ezres látógatószámot ismét sikerült überelnetek, mint ahogyan az elmúlt években mindig emelkedett az érdeklődök létszáma. Gondolom, nem azért, mert Debrecen környékén nagyobb a születések száma. Miben látod, hogy egyre többen választják a Campust?

Egyrészt hosszú idő után most már a korábbihoz képest jóval több hangsúlyt fektetünk a Debrecenen kívüli kommunikációra. Igyekszünk jelen lenni a regionális rádióktól kezdve az országos online sajtó és a trendformáló blogok egy részében is. A fesztiválnak ezen kívül szerintem továbbra is nagyon jó az ár-érték aránya: jóval több programot kínálunk a legtöbb fesztiválnál és mindezt egy nagyon kényelmes helyszínen, gyönyörű – mégis városi – környezetben, jó megközelíthetőséggel.

süli andrás campus fesztivál 2019
Süli András, a Campus Fesztivál főszervezője

ContextUs: Mit mutatnak a statisztikák, mennyien érkeznek Hajdú-Bihar megyén kívülről, Budapest környékéről?

A látogatók mintegy kétötöde érkezik a megyén kívülről és kb. 10 százaléka Budapestről. Turisztikai szempontból nézve ez több tízezer vendégéjszakát jelent a városban.

ContextUs: Kelet-Magyarország egyetlen nagy fesztiválja a tiétek. Ez kényelmessé tesz titeket vagy kihívás?

Minden ilyen, kvázi piacvezető helyzet egyszerre kényelmes és kihívás, hiszen sosem tudhatjuk, milyen irányba változik a piac körülöttünk és egyáltalán, 5 év múlva milyen típusú fesztiválokra lesz a közönségnek igénye. Amiben szerintem a legtöbbet tudnánk fejlődni, az a határon túli magyar fiatalok megszólítása, e tekintetben gyerekcipőben járunk, pedig itt vagyunk 80 km-re Nagyváradtól és a többi partiumi, erdélyi város sincs feltétlenül messze.

ContextUs: Mi van a gyerekcipőben? Milyen fejlesztéseket, újításokat végeztetek eddig, hogy elérjétek ezt a célt?

Ez az a gyerekcipő, amit még születés előtt vesz meg az ember. Néhány elszigetelt lépéstől eltekintve nem vagyunk jelen a határ másik oldalán.

A fesztivál, ahol néhány nap alatt egy egész évet bepótolhatsz

A Campus Fesztivál minden évben meglépi a határait, és talán ez annak is köszönhető, hogy akar fejlődni. Idén, 2019-ben nem maradhatnak el a nagy nevek, de sokan az igazi fesztiválélmény miatt nem hagyná ki a fesztet. campus fesztivál 2019 fellépők

ContextUs: Minden évben igyekeztek legalább egy giganevet bejelenteni, akiről nem mondható el, hogy a karrierje csúcsán van. Idén ez a Limp Bizkit. Mintha egyfajta retroérzést hoznátok el a campusozóknak.

Ez egyáltalán nem Campus-, de még csak nem is magyar sajátosság. Én nem nevezném ezt retroérzésnek, de tény, hogy nagyon sokan szeretik viszontlátni azokat a zenekarokat, akik meghatározóak voltak számukra tizenéves, huszonéves korukban.

Ebben az is szerepet játszik, hogy abban az időszakban Magyarország még sokkal kevésbé volt a nemzetközi zenei vérkeringés része, Debrecen és ez a régió pedig egyáltalán nem, így sokan most jutnak el először akkori kedvenceik fellépéseire.

Arról pedig ne feledkezzünk meg, hogy e korosztály számára ma már sokkal kevésbé jelent gondot egy-egy koncert- vagy fesztiválbelépő megvásárlása!

ContextUs: Gondolom, ennek anyagi okai is vannak: kevesebbért jön el.

Nem feltétlenül. A legdrágább külföldi zenekar eddig nálunk a The Prodigy volt, akik szintén nem tartoztak a friss fellépők közé. A realitás viszont az, hogy a ma legnépszerűbb „A” kategóriás, nemzetközi előadók gázsija simán eléri, sőt meg is haladja az egymillió eurót, ami nem is kicsit több, mint a mi teljes éves programköltségvetésünk.

ContextUs: A Limp Bizkit mellett Alan Walker is megy a Campusra, aki YouTube-nézettségben veri az imént említett nu-metál bandát, a karrierjének tetején van. Ezek szerint ő nem egy millió euró körül árazta be magát. Hová tehető ő?

A tiszteletdíjak természetesen üzleti titoknak számítanak, de annyit elárulhatok, hogy ő azért ennél jelenleg még lényegesen kevesebbe kerül.

37582224 10155765806822781 792390692671324160 o
A Campus Fesztivál idén még több látogatót fogadott / Fotó: A feszt hivatalos Faceook-oldala

ContextUs: Alan Walker meghívása már a fejlődés részeként értelmezhető?

Ha végignézel az elmúlt éveken, többször is volt már a nagyszínpadunkon abban vagy az előző évben befutott, friss nemzetközi popelőadó, elég csak mondjuk Lukas Grahamre vagy Jess Glynnre gondolni. A fejlődés szerintem inkább abban van, hogy idén vannak kifejezetten feltörekvő zenekaraink és előadóink, ráadásul sokféle műfajból.

Alice Phoebe Lou, a Seafret vagy éppen Nora en Pure pont most kezd magának helyet követelni a világ legmenőbb fesztiváljain.

Ettől függetlenül nyilvánvaló, hogy a fesztiválon legnagyobb számban jelen lévő 18-25 éves korosztály megszólításához kellenek az olyan teljesen jelenidejű sztárok, mint például Alan Walker.

ContextUs: Őt vagy a Limp Bizkitet volt nehezebb meghívni?

Alan Walker meghívásával már két éve folyamatosan próbálkoztunk, idén sikerült elérni először, hogy igent mondjon. A Limp Bizkit meghívásának lehetősége – mondjuk így – inkább beesett az ajtón, éppen a régióba készültek ebben az időszakban. Bulgáriában és Romániában is lesz egy-egy koncertjük ezen a hétvégén.

Alan Walker – Faded

Walkers! Thanks for listening. If you want to hear my newest single and the last video in the World of Walker trilogy, “Heading Home,” check out the official…

ContextUs: Jól lavíroztok a műfajok között: ugyan nagy szerepet kapnak a népszerűbb, popelőadók, de legalább akkora lehetőséget biztosítotok az underground vonalat képviselőknek is. Ez a te szívügyed?

Az én szívügyem mindenképp, de a fesztivál teljes menedzsmentje támogatja ezt a koncepciót.

Nem szeretnénk a műfaji sokszínűségből engedni és büszkék vagyunk a fesztivál gyökereire, amelyek egyértelműen az undergroundban vannak.

Szerintem így lesz teljes a kép, ezért van tíz élő zenei színpad. Ráadásul ugyan kicsiben, de az összművészeti jelleg is legalább ennyire fontos: színházi, irodalmi, mozi- és cirkuszi program nélkül sem lenne a Campus az, ami.

ContextUs: Nemrég belengettétek, hogy idén három Campus is lehet: Campus Kid, Campus Art és a fő fesztivál. Ez megvalósul idén?

Megvalósul. A közeli vidámparkban egész hétvégén várjuk a családokat és a gyerekeket a 3-14 éves korosztályból, ez lesz a Campus Kid. A Békás-tó partján pedig ingyenesen látogatható a Campus Art, ami egy – úgynevezett – nagy művészetválasztó.Célja, hogy interaktív módon mindenki belekóstolhasson a különböző művészeti tevékenységekbe, aktivitásokba.

Flexible Juice: “Nem is érzem, hogy a mi zenénk mindenkinek való lenne”

ContextUs: Október 24-én jelent meg az új lemezetek a Recorderen több mint két és fél év után. Gratulálunk! Mi történt a 22 vágy a tenger vázlata és az között? Kaszi: Elköltöztünk Debrecenből Budapestre, Zsike lediplomázott és dolgozni kezdett, én kétszer munkahelyet váltottam, egyszer például a költözés miatt. Magunkhoz képest egész sokat koncerteztünk.

ContextUs: Korábban kaptak a környéken lakók kedvezményes bérletet. Ez a hagyomány él még?

Igen, a „szomszédjegy” minden évben igénybe vehető a környező utcákban állandó, bejelentett lakcímmel rendelkező debreceniek számára.

ContextUs: Mennyire panaszkodnak a hangerőre, megnövekedett embertömegre?

Ami az embertömeget illeti, az elmúlt években pont azért változtattunk több ponton is – például áthelyeztük a főbejáratot a ködszínházhoz, az Ady Endre sugárútra, illetve körbejárhatóvá tettük a stadiont és a déli, keleti oldalait is bevontuk a fesztiválba –, hogy a napi 30-35 ezer látogató minél kényelmesebben elférjen.

Szerintem ezek a változtatások jól sikerültek. A hangerő kapcsán számunkra a legfontosabb az odafigyelés, az önkontroll.

Mindeközben természetesen folyamatosan hivatalos mérések is készülnek több ponton, és azonnal jelzést kapunk, ha a hatóságok által meghatározott határértéket átlépjük. Nyilvánvalóan egy ekkora rendezvény a város legnagyobb parkjában zajjal jár, nagyon hálásak vagyunk, hogy a debreceniek ehhez ilyen nagyfokú türelemmel viszonyulnak.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból