A kutatás adatai erősen megkérdőjelezik a svéd járványkezelési módszer eredményességét.

Ez még húsgombócból is kevés

A négy magyarországi egyetem által május első felében készített országos felmérés rendkívül alacsony átfertőzöttséget mutat. Meglepő módon a különutas svédeknél hasonló eredményre jutottak. Egy frissen megjelent kutatás szerint április végén Stockholm lakosságának mindössze 7,3%-ánál mutatták ki az új koronavírus elleni antitesteket, így aggályos, hogy az ország  nem érte el a remélt, széles átfertőzöttségi arányt a teljes populációban sem. A kutatást Svédország Közegészségügyi Ügynöksége (SKÜ) készítette, írja a The Guardian.

Sved Modell Alacsony Atfertozottseg
Anders Tegnell, A Svéd Müller Cecília Győrfi Pálként Hirdeti Egy Stockholmi Plakáton, Hogy Mossunk Kezet / Fotó: Jonathan Nackstrand / Afp Via Getty Images

Anders Tegnell járványügyi szakértő, az SKÜ munkatársa szerint ez az arány kicsivel alacsonyabb a vártnál, de mivel néhány héttel ezelőtti adatokról van szó, úgy véli, hogy azóta már valamivel 20% fölött járhat a svéd fővárosban a betegségen átesettek aránya. Az SKÜ matematikai modellszámítás alapján korábban 25%-ra becsülte május 1-én az átfertőzöttséget.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ezt azt jelenti, hogy mind az SKÜ, mind a magam számításai meglehetősen helytelennek bizonyultak, és ha valóban így áll a helyzet, akkor meglepő, hogy ennyit tévedtünk. Vagy pedig ténylegesen többen fertőződtek meg, mint ahány embernél kimutatható volt az ellenanyagtermelés[/perfectpullquote]

– nyilatkozta egy svéd napilapnak Tom Britton matematikus, aki részt vett a modellszámításban. Áprilisban a hatóság úgy kalkulált, hogy a stockholmi lakosság június közepére 40-60%-os nyájimmunitást érhet el.

Az Egyesült Királyságban a koronavírustesztek próbája kezdődött el

Matt Hancock egészségügyi miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta csütörtök este a Downing Streeten. Mint mondta, a brit kormány több mint tízmillió antitestszűréshez elegendő eszközt rendelt, és ezek alkalmazása a jövő héten kezdődik.

Björn Olsen, az Uppsalai Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó professzora szerint a nyájimmunitás veszélyes és valószínűtlen megközelítés. Tegnell tagadta, hogy a nyájimmunitás elérése lett volna Svédország célja. Szerinte a vírus terjedését kívánták lassítani annyira, hogy az egészségügy mindig képes legyen biztosítani a kapacitásokat, ellátni a betegeket. Hozzátette, hogy azok az országok, ahol szigorú kijárási tilalmat vezettek be, sokkal jobban ki lesznek téve a fertőzés második hullámának, mert a lakosság alacsonyabb hányada esett át a betegségen.

Magas a halálozási arány

Az Európai Unió többi országával ellentétben, ahol szigorú intézkedéseket léptettek életbe, Svédországban elsősorban a lakosság felelősségtudatára számítottak. Mindössze két konkrét intézkedést hoztak: csak a 16 év felettiek nem mehettek be az oktatási intézményekbe, és csak az 50 fő feletti rendezvényeket tiltották be.

Minden más esetben csak megkérték a lakosságot, hogy a nem feltétlenül szükséges utazásokat mellőzzék, lehetőség esetén dolgozzanak otthonról, és a betegek vagy idősek maradjanak otthon. Az üzletek, vendéglátóhelyek és edzőtermek mindvégig üzemeltek. A svéd lakosság nagy része egyetértett a kormány stratégiájával.

A statisztikák azt mutatják, hogy Svédországban az egymillió főre jutó halálesetek száma messze a legmagasabb volt az egészségügyi ellátás és demográfiai szempontokból hasonló skandináv államokkal összehasonlítva, ahol viszont szigorú járványügyi intézkedéseket hoztak.

Svédországot csak olyan országok előzik meg ezen a listán, ahol nagyon súlyosan berobbant a járvány, mint Olaszország (535 haláleset/1 millió fő), Spanyolország (597) vagy a korábban szintén nyájimmunitással próbálkozó Egyesült Királyság (538). Svédország az egymillió főre eső 376 elhalálozással jóval megelőzi Norvégiát (44), Dániát (96) és Finnországot (55).

Videóban jelentette be Orbán Viktor: Feloldja Budapesten a korlátozásokat

Noha két hete elkezdődött a járványügyi korlátozások lazítása az ország többi részén csörte, egymásnak való üzengetés formájában még vita volt a főváros kapcsán Orbán Viktor és Karácsony Gergely között. Budapesten és Pest megyében egyelőre nem következett be az enyhítés. Ennek apropóján a főpolgármester töketlennek nevezte a miniszterelnököt, Orbán pedig olyan embernek, aki a disznóvágás végén érkezik, amikor már evéshez készülődnek.

A kormány enyhe járványkezelési törekvése viszont valószínűleg nem kíméli meg a svéd gazdaságot. Bár a kiskereskedelmi és vendéglátóipari forgalom nem esett vissza olyan látványosan, mint másutt, az elemzők szerint az ország gazdaságilag nem profitál jelentősen hosszútávon.

Olsen szerint az, hogy a kormány túl későn és túl kevés intézkedést hozott meg, végzetesnek bizonyult az idősek számára. Az eddig közel 4000 haláleset mintegy fele idősotthonban történt. Annika Linde, Tegnell elődje az SKÜ-nél azt nyilatkozta, hogy a kormány intézkedése az idősotthonok esetében elégtelennek bizonyult. Alábecsülték, teljesen félreértették a problémát.

Koronavírus: svéd nővér kritizálja az államot

Sonja Aspinen szerint az idős emberek súlyos árat fizetnek azért, ahogyan az állam jó ideig viszonyult a járványhelyzet kezeléséhez. … BŐVEBBEN : https://hu….

A kormány elismerte, hogy súlyos hibákat vétettek az idősotthonok védelmével kapcsolatban, és bejelentették, hogy jelentősen növelik a szociális szektor finanszírozását. De azt viszont nem ismerték el, hogy a magas halálozási aránynak a járványügyi intézkedések elmulasztásához bármi köze lenne.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet