“Az öncenzúra egyéni és intézményi szinten is elért egy kritikus szintet” – Elindul a Szabad Terek Hálózata

A Szabad Terek Hálózata, mint írják a közleményben, összeköt és nyilvánosságot teremt. A közösen szervezett és párhuzamosan futó programok célja, hogy tematizálják és megvizsgálják a jelen helyzetet, majd egy támogatói közös esttel zárják a napot.

Nehézségek árán is

“Nagyon kevesen tudják, hogy valójában mennyire nehéz 2019-ben egy civil szervezetnek dolgozni. A társadalom számára hasznosnak mondott ügyekkel kelsz és fekszel minden nap, de folyamatosan falakba ütközöl” – írják a Szabad Terek Hálózata szervezői közleményükben. Miint hozzáteszik:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Beazonosítottunk három átfogó, a teljes civil szférát érintő problémát; a fizikai tér hiánya, kiszorulás a nyilvánosságból és az izoláció. Ez utóbbi talán a legnehezebben észrevehető, de amikor egy szervezet forráshiányból adódóan folyamatosan kapacitáshiánnyal küzd, és minden munkatársa túlterhelt, egyszerűen nem marad idő és energia arra, hogy a kapcsolataikat ápolják és építsék, pedig hosszú távon szükségesek az együttműködések a hatékonyabb és fenntarthatóbb munka érdekében.[/perfectpullquote]

A Szabad Terek Hálózata nyilvánosságot teremt és összeköt. Szükség van helyekre. Szükségünk van egymásra.

Ha szeretnél segíteni civil szervezeteknek, ezt vedd magadra!

Magyarországon a civil szféra ellen indított támadások idején különösen fontos megmutatni, hogy milyen kiemelt társadalmi ügyeket karolnak fel ezek a szervezetek. A fotókon a Helsinki Bizottság, a Magyar Hospice Alapítvány, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Kerékpáros Klub, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület és a TASZ jelenik meg valamilyen formában egy-egy ruhadarabon vagy kiegészítőn.

A Szabad Terek Hálózatának kiemelt célja, hogy megóvja és megerősítse a független közösségi tereket, ahol van helye a szabad diskurzusnak, a közélet kulturált megvitatásának, tabuk nélkül.

A közösségi terek nem csupán programhelyszínek vagy vendéglátóhelyek, hanem szabad fórumai a véleményformálásnak, otthont adnak műhelyeknek, szervezeteknek, művészeti csoportoknak, önszerveződő közösségeknek.

Az összefogás egyelőre öt város szervezeteinek összefogásában a május 9-11-i hétvégén indul el. A közösen szervezett és párhuzamosan futó programok célja, hogy tematizálják és megvizsgálják a jelen helyzetet, majd egy támogatói közös esttel zárják a napot.

civil szervezetek szabad terek
Civil szervezetekért tüntettek a Hősök téren / Fotó: 444

Esetek, amik miatt szükség van a Szabad Terek Hálózatára

A közelmúltban több olyan eset is történt, ami alátámasztja a közösségi összefogások szükségességét. Az öncenzúra egyéni és intézményi szinten is elérte egy kritikus szintet, lássuk például Alföldi Róbert visszamondott előadásait, az A38 által törölt filmvetítést a szabadkőművességről, a Ludwig Múzeum faláról pánikszerűen eltávolított alkotást vagy a Buzi Kisfiúk lemezbemutató koncertjét, amit az esemény előtt három nappal mondott le a Toldi Klub, de említhetnénk a hirdetőoszlopokról indoklás nélkül száműzött HVG címlapokat is. És ezek csak azok az esetek, amikről tudunk.

Titokban Orbán-portré került a Ludwigba, az igazgató leszedette a falról és behívatta a művészt elbeszélgetésre

A mű nem volt hosszú életű, gyorsan leszedték a Ludwig Múzeum faláról Brückner János alkotását. Titokban került a miniszterelnök fiatalkori énjét ábrázoló alkotás a múzeum falára. A múzeum Ludwig 30 nevű kiállítás egyik interaktív installációja volt Brückner Orbán-portréja. Ő maga csak utasításokat adott, a látogatók pedig alkottak, akik nem sejtették, mi lesz a végeredmény.

Az öncenzúra jelenségének fontos sajátossága, hogy eredményeként bizonyos dolgok nem történnek meg, így nagyjából lehetetlen visszakövetni az eseteket. Az Auróra folyamatos vegzálása és működésének jogszerűtlen korlátozása vagy a a pécsi Emberség Erejével Alapítvány ellen hozott önkormányzati nyilatkozat a kézzelfoghatóan szűkülő terek illusztris példája. Kormányretorikába nem illő témájú eseményt nyugodt szívvel zavarhatnak meg a Mi Hazánk Ifjai.

Ezek nem egyedi esetek, és nem pusztán egy-egy kisebb csoportot érintő problémák, hanem közügyek, amikről beszélni kell, hiszen azok a terek, amik közéleti témájú programoknak adnak helyet, folyamatos zaklatásnak vannak kitéve.

A projekt célja, hogy összekapcsolja, megerősítse az ország különböző pontjain működő független közösségi tereket, ezzel fizikai teret és láthatóságot adjon a mainstream nyilvánosságból kiszoruló kezdeményezéseknek. Rendezvények szervezésével tudatos és aktív közösséget, személyes kapcsolatokra épülő erős társadalmi bázist szervezzen a szociális területen dolgozó civil szervezetek helyi hálózatai köré, írják a szervezők.

Megszólaltak a civil szervezetek a Stop Soros törvénycsomag kapcsán

Idén január 18-án a kormány nyilvánosságra hozta és társadalmi egyeztetésre bocsátotta a “Stop Soros” törvénycsomagot. Az április 8-ai választás e törvénycsomag miatt is releváns volt. Ha nincs kétharmad, a FIDESZ-KDNP nem tudja átnyomni az országgyűlésen a törvénycsomagot. Azonban kétharmaddal a Belügyminisztérium – a Stop Soros törvénycsomag részeként – felhatalmazást kap a civilek titkosszolgálati ellenőrzésére.

A kapcsolatok létrehozását a fizikai térben létrejövő találkozásokra bízzák, de programszervezéssel és együttműködések generálásával növelik a hálózatban a kapcsolódási pontok számát.

A nyitóhétvégén mind az öt városban kitűzik a Szabad Tér zászlót és részletesen is beszámolnak a projekthez kapcsolódó terveinkről. Olyan közös programokat szervezünk, ami a Szabad Terek értékvállalását közvetíti. A programokról bővebb információt ezen a linken olvashattok.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból