Szombaton hirdették ki és adták át a Leopold Bloom díjat az Andrássy úti Q Contemporary-ben. A magánalapítású díj 10 ezer euróval jár, amelyet a díjazott egy külföldi kiállítás megvalósítására költhet.

Több mint 10 éve adják át a Leopold Bloom Díjat

A 2011 óta kétévenként meghirdetett Leopold Bloom Díj célja, hogy a hazai képzőművészek nemzetközi karrierépítését támogassa, és elősegítse a szorosabb képzőművészeti kapcsolatok kiépítését Magyarország és a nyugat-európai országok között. A tízezer euró díjazású elismerés nyertesét szeptember 18-án hirdették ki a vadonatúj Q Contemporary nevű kortárs művészeti magánmúzeumban, emlékezetett az Artportal.

Ez a hetedik Leopold Bloom Díj. Az alapító ír házaspár, Mary McLoughlin és John Ward házaspár, a Maurice Ward szállító és műtárgyszállító cég tulajdonosai azzal a céllal hozta létre a díjat, hogy támogassák a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.

Szeptember végén látható Szabó Eszter kiállítása

Idén 66 pályázatból egy nemzetközi művészeti szakemberekből álló, háromtagú zsűri választotta ki az öt finalistát, majd közülük a nyertest, Szabó Esztert. zsűrije minden alkalommal változik: olyan nemzetközi szakemberekből áll, akik jellemzően nemcsak saját országuk művészeti közegére, hanem a globális színtérre is rálátással bírnak, a magyar művészeti szcénához azonban nem kötődnek. Idén a zsűri elnöke az ír művészeti és kulturális menedzser, Mary McCarthy, a corki Crawford Art Gallery igazgatója, zsűritársai pedig a Chilében élő lengyel képzőművész, Dagmara Wyskiel, az antofagastai ISLA Művészeti Rezidencia Központ koordinátora, valamint a szlovák történész, kurátor és művészetkritikus Richard Gregor, a liptovi Peter Michal Bohúň Galéria igazgatója volt.

Szabo Eszter Princess Beauty Leopold Blook Dij 2021
Szabó Eszter: Princess Beauty

A finalisták, azaz Balázs Nikolett, Farkas Roland, Kocsi Olga, Koós Gábor és Szabó Eszter munkáiból szeptember 21. és november 14. között látható kiállítás a Q Contemporary-ban, az Andrássy úton.

A díjátadót megelőzően a zsűri tagjai műteremlátogatásokon vettek részt, hogy minél teljesebb képet kapjanak a díjra jelölt művészek munkásságáról. A zsűri elnöke, Mary McCarthy beszédében kiemelte, Szabó Eszter munkáit frissnek, érettnek és magával ragadónak találták. Az új médiát és az animációt ötvözve új struktúrákat hoz létre, amelyek nemcsak fizikai, hanem személyes szinten is megragadják a befogadót. Műve kapcsolatot és új narratívát hoz létre a klasszikus festészet és a kortárs művészi jelenlét között, ami azért is izgalmas, mert mindannyiunkat emlékeztet arra, hogy az emberi állapot évszázadok óta szinte változatlan. Ezenkívül a mű finom és sötét humorával felforgatja a hagyományos gondolkodásmódot, lehetővé téve, hogy az alkotó megszabaduljon a hagyományos osztályozásoktól és meghatározásoktól.

Szabó Eszter 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, posztgraduális tanulmányait 2016-ban fejezte be a Le Fresnoy École Internationale des Arts Contemporains-ban. Egyéni és csoportos kiállítások keretében többek között már Párizsban, New York-ban, Brüsszelben és több francia és német nagyvárosban is bemutatkozott. A hétköznapi élet társadalmi viszonyaiból nyer inspirációt: festményekből animált műveinek olyan megfáradt nőalakok a főszereplői, akik a mindennapi realitás fiktív elszenvedői.
A narratívát nélkülöző, számítógép segítségével életre keltett munkáiban fiktív karaktereket hoz létre. Princess Beauty című animációjának alapja saját festménye, amely Lucas Cranach festőművész 16. századi, Anna Cuspinianról készült portréjának kortárs újraértelmezése. A 10 ezer euró összegű elismerést Szabó Eszter egy külföldön megvalósuló kiállítás és az ahhoz kapcsolódó költségek biztosítására használja fel.

Szabó Eszter - Leopold Bloom Art Award 2017

Szabó Eszter a 2017-es Leopold Bloom Képzőművészeti Díj finalistáinak egyike.További információ: http://leopoldbloomaward.com//Eszter Szabó is a finalist of ...

Szabó még 2013-ban és 2017-ben is közel volt a díj elnyeréséhez, a finalisták között volt, de végül nem neki ítélték oda. (A fenti interjú a 2017-es jelölés apropóján készült.)

Tavaly Ember Sári vehette át a díjat. A művésszel interjút is készítettünk:

Ember Sári: „A tárgyak életének része az amortizáció”

CHANGE-CHANGE galériájukba külföldi alkotókat is hívnak, próbál nyitni a nemzetközi művészet felé, miközben saját elmondása szerint ő maga is „sírva mulat” magyarként. Ember Sárit július 5-én nyíló kiállítása kapcsán kérdeztük. Mesélt nekünk többek közt az örökségeinkhez való viszonyunkról, valamint a 19. században megragadt nosztalgiáról. És tárgyakról, melyeket már nem kell ragasztgatni.

Tovább olvasom »
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet