Széles választék
A szakács kabát egy jellegzetes munkaruha, melyet a konyhában dolgozók már évtizedek óta viselnek. Akár kis talponállóban vagy elegáns étterem konyhájában találkozunk a szakácsokkal, mindegyikük szakács kabátot hord.
A Netpolc kínálatában a szakács kabátok többféle változata megtalálható. Ahhoz, hogy eldöntsük, melyik modell a legmegfelelőbb számunkra, néhány fontos szempontot figyelembe kell vennünk. Munkaruhaként a kabátnak biztosítania kell a megfelelő védelmet, valamint az esztétikus megjelenést is.
Munkavédelmi szempontok figyelembevétele
A konyhában folyamatosan működő tűzhelyek csak úgy ontják magukból a hőt. Éppen ezért egy forgalmas estén a helyiségben alaposan megnőhet a hőmérséklet, még akkor is, ha speciális légkondicionálókkal hűtik a teret.
Ilyenkor a légáteresztő anyagból készült termékek aranyat érnek. Sokan áthidaló megoldásként a rövid ujjú kabátokat viselik a melegebb napokon, azonban ezek használata munkavédelmi szempontból nem kedvező, hiszen például az égési sérülésekkel szemben jóval hatékonyabb a hosszú ujjú változat.
A munkavédelmet előtérbe helyezve jól gondoljuk át, hogy milyen típusú anyagból készült terméket választunk. A strapabíró, erős szövet hosszú ideig használható, jól bírja a gyakori mosást, és kevésbé van esély arra, hogy az anyag kiszakadása miatt veszélyes helyzetbe kerüljük a konyhán.
Fekete vagy fehér?
A szakács kabátok között a leggyakrabban a fehér vagy a fekete változatot használják a séfek. Miután általában a fehér színt a higiénia és a tisztaság jelképének tartjuk, így a konyhában dolgozóktól is elvárjuk az ilyen típusú ruhadarabok viselését. Azonban a praktikum szempontjából a fehér nem a legjobb választás, hiszen szinte minden apró folt, szennyeződés rögtön szembetűnik a ruhánkon, ami a konyhában gyakorta előforduló eset.
Miután egyre több látványkonyha üzemel hazánkban is, így a séfek előszeretettel viselnek inkább fekete szakács kabátot, melyen kevésbé látszanak meg a foltok. A dupla gombolás hasonló megfontolásból terjedt el, hiszen ennek az egyszerű megoldásnak a segítségével könnyen elrejthető a foltosodás, ezenfelül pedig a dupla anyag védelmet nyújt viselőjének a fröccsenő zsiradék okozta sérülések ellen.
A fekete vagy fehér szakács kabát szinte már alapfelszereltségnek számít a vendéglátóhelyeken, de egyre elterjedtebbek a színes változatok is, melyek segítségével a konyhában tevékenykedő séfek rangsorolása válik egyszerűbbé.