Hogyan kezeljük a szarkazmust 2020-ban? A vígjátékok legkézenfekvőbb poénjai egy durcás kamasz beszólásainak vagy inkább alapvető túlélési stratégiának felel meg?

Érti, aki érti

A szarkasztikus megjegyzésekben az a jó, hogy úgy érezzük, mi vagyunk a legokosabb emberek a szobában, egy klubhoz tartozunk. A szarkazmus csapdát állít mindazoknak, akik nincsenek velünk egy hullámhosszon. Akik úgy vélik, a szarkazmus a szellemesség legolcsóbb megnyilvánulási formája, azok vajon nem értik a viccet vagy már unják? Vagy a szarkazmus a tüskés kamaszok alaptartozéka, amelyet védekezésképpen reflexből használnak, egyesek pedig soha nem nőnek ki belőle? – teszi fel a kérdést a The Guardian.

Sheldon Agymenok Szarkazmus
Sheldon Az Agymenőkből / Fotó: Cbs/Everett/Rex

A szarkazmus a saját intelligenciánkról önmagunk számára kiállított bizonyíték. A közelmúlt két rendkívüli népszerűségre szert tevő tévésorozatának középpontjában is szarkasztikus és briliáns elmék álltak. Sheldon az Agymenőkből nagyvonalúan dobálózik a szarkasztikus megjegyzésekkel, de nem ismeri fel, ha mások mondják neki.

The Big Bang Theory Sarcasm GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Tv GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Dr. House pedig nem is ismer a szarkazmuson túl másfajta kifejezésmódot. Ahogy egy szarkazmusra szakosodott weboldal megfogalmazta: „A Dr. House-ban úgy záporoznak a szarkasztikus megjegyzések, ahogy egy esőerdőben.”

A sánta doktor szarkasztikus modora azonban nem volt teljesen öncélú: a 7. évadban éppen a szarkazmus fel nem ismerése mentette meg egy betege életét. A Hugh Laurie alakította doktor felismerte, hogy betege azért nem érti a szarkazmust, mert agyában metallózis miatt a jobb parahypocampalis gyrus működési zavart szenved, nem pedig a gombás eredetű szívbelhártya-gyulladás a probléma oka. Ezután aki attól rettegett, hogy behúzzák a csőbe ilyen-olyan szarkasztikus megjegyzésekkel, megerősítést kapott abbéli hitében, hogy bizonyára ő is valamilyen orvosi probléma miatt nem érti a tréfát.

Fake news vagy szarkazmus?

De az alternatív valóságok és az álhírek korában, amikor hírcsatornák és kormányok kölcsönösen egymást vádolják fake news terjesztésével, amit régen egyszerűen csak hazugságnak neveztünk, simán felelőtlenség hozzátenni valamihez, hogy nem kellene készpénznek venni? Ha valamit ironikus értelemben mondunk, mindazonáltal mégis komolyan veszik, magunkban felsírunk, mert az legalább annyira fáj, mintha összeesküvéselmélet-hívők, szélhámosok és diktátorok kis csapata puskával egy fal felé terelgetni minket, miközben megjegyezzük, hogy milyen szép napunk is van.

Lavinaként terjed Ellen DeGeneres műsorvezető haláláról szóló álhír

A közösségi oldalakon egyre többen osztanak meg Ellen DeGeneres-re emlékező videókat, és részvétnyilvánításokat, írja az . A lap értesülései szerint amikor kiderült, hogy nem folytatódik közkedvelt talk show-ja, sokan háborogni kezdtek, mások pedig sajnálkoztak, és nem épp szerencsésen a #RIP hashtagekkel fejezték ki szomorúságukat. Ebből kapott lángra a pletyka.

A celebek sem különbek. Két éve történt, hogy Alan Sugar üzletember egy cikk kapcsán elhitte, hogy Taylor Swift valóban horogkeresztet tetováltatott az arcára. Idén június végén egy interjúban meg Robbie Williams kísérelte meg feltámasztani a jó öreg 2016-os Pizzagate-konteót – ez is alátámasztja, mennyire fontos a jövő generáció oktatása, hogy felismerjék az álhíreket. De Donald Trump is úgy osztott meg egy már rég megdőlt összeesküvés-elméletet, mintha nem maradt volna mostanra elég hülyeség – és Madonnáról, valamint a többi celebről ne is beszéljünk.

Good Looking Hugh Laurie GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Dr House GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Tehát a megoldás az, ha mostantól fogva örök őszinteséget fogadnánk? Hát, persze! Az egyetlen egészséges reakció az, ha apatikus pókerarccal reagálunk az éterben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez megint egy felettébb megnyugtató és megbízható tájékoztató volt az operatív törzs részéről[/perfectpullquote]

– mondjuk magunkban, miközben felidézzük, milyen evolúciós fázisokon ment végig Müller Cecília például a maszkviseléssel kapcsolatban. Majd telefont ragadva megosztjuk a közösségi oldalunkon egy hónapokkal ezelőtti kijelentését „na, ez legalább szerencsésen öregedett!” felkiáltással. Sosem volt még csábítóbb és szükségesebb szemforgatós gifeket posztolni. Akkor igazán nem számít olcsó poénnak, ha folyamatosan újabb és újabb szellemi mélypontokat hódítunk meg.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.