Szász János filmrendező noha szeptemberben még maradt az SZFE kötelékében, nemrég úgy döntött, távozik.

Nem szeretné nyilvánosan elemezni a miértjét

“Kedden döntöttem úgy, nem tanítok tovább az egyetemen. De ez csak egy hír. Nem szeretném nyilvánosan elemezni, miért” – mondta Szász János filmrendező az Index kérdésére, miért távozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kötelékéből.

Szasz Janos Filmrendezo Szfe Szinmuveszeti Egyetem Tavozik
Szász János Filmrendező / Fotó: Horváth Péter Gyula

Szász hozzátette, hogy “ha valamit mondanom kell, írja azt, hogy vákuum. Nem tudom ezt jobban elmagyarázni.”

Felvállalhatatlan lett a helyzet Szász János számára szeptember óta?

Szeptemberben a Balázs Béla-díjas rendező még azt mondta a lapnak, hogy bár tiszta szívből szolidáris az SZFE hallgatóival, és a döntés nehéz volt, de arra jutott, hogy egyelőre marad az egyetemen. 

Kapcsolódó cikk

Azonban feltételnek azt mondta akkor, hogy “amíg nem jön a végérvényesen felvállalhatatlan helyzet. Másodikos osztályunk van, felelős vagyok értük!” – mondta tavaly ősszel.

A lap megjegyzi, Szász Jánost huszonhárom évvel ezelőtt hívta el az egyetemre Zsombolyai János. Tanította többek között Mundruczó Kornélt is.

Mundruczó új filmjéről, a Pieces of Womanről azt mondta, “fejbe vágott, lenyűgöző”.

“Két évig én is tanítottam. Arról szívesen beszélek, hogy láttam a filmjét, és nagyon büszke vagyok rá. Nagyszerű, fontos film a Pieces of a Woman. Fejbe vágott, lenyűgöző. Wéber Kata forgatókönyve is csodálatos. Tiszta szívből drukkolok nekik!” – mondta Szász János.

Szász jelenleg Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének filmes adaptációján dolgozik és ha a koronavírus-járvány engedi, nyáron el is kezdődik a forgatás.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet