„Nemcsak a látható létezik, hanem a láthatatlan is” – szól Székely Marianna Fogalmakon túl című kiállításának üzenete. A tárlat március 1. és 30. között látogatható a BBB KultPont és Közösségi Térben, és a karibi térség színvilágon keresztül mutat rá az emberi test és lélek kohéziójának fontosságára.

Székely Marianna festőművész, illusztrátor, díszlettervező 2014-ben a Londoni Művészeti Egyetemen szervezett művészeti diplomát. 2015-ben költözött a Kajmán-szigetekre, ahol önállóan dolgozott saját művein és koncepttervein. Festményeit erősen befolyásolta a színes, trópusi helyszín, munkája többnyire szürreális, nagyrészt szimbolikus. Budapesten ez a második egyéni kiállítása, ahol a képek fele a karibi térségben, másik fele a magyar fővárosban készült.

„Az én igazságom a gondolatok és érzések lefestése. Látomásaimmal ajtót nyitok a láthatatlan felé és befolyásolom a hangulatot. Alkotásaim klasszikus ecsetkezeléssel születnek, de néha digitális kollázstechnikát vagy élő modelleket is használok” – mondja Székely Marianna. Mint fogalmaz, munkáinak alappillére az emberi test és lélek kohéziója. A kiállítás üzenete, hogy nemcsak a látható létezik, hanem a láthatatlan is. 

Tőlünk függ, hogy a láthatatlan láthatóvá váljon. Ezek a képek a gondolataim kivetülései: az emberi lét isteni, azaz teremtő mivoltjáról és az erre való ráébredésről szólnak.

Székely Marianna maga választott a BBB KultPontot a kiállítás helyszínéül. Mint fogalmazott, szereti a Bartók Béla Boulevard kulturális zsongását, azon belül pedig barátságos hangulatot áraszt hatalmas, az utcára néző ablakaival a kiállítótér. A galéria ráadásul számos eseménynek is helyet tud adni a kiállítás során. 

Székely Marianna Fogalmakon Túl Festészet Kiállítás
Székely Marianna: Fogalmakon Túl / Fotó: Kultpont

A tárlat egy hónapja során számos kísérőprogram fokozza az élményt: Berger Gyula kortárs táncosai (ZeroPlusDance Works) például többször is fellépnek a kiállítótérben. „Erős párhuzamot vélek felfedezni a tánc és a képi alkotás hatása között, mert mindkét műfaj szavak nélkül kommunikál” – vallja Székely Marianna. Belehallgathatunk továbbá a Sisters Voice Music akusztikus zenei koncertjeibe is.

A festőművész élvezi, hogy képekben fejezheti ki a reményt keltő, néha komoly tematikájú érzéseket, de alapvetően vidám színekbe fogalmazza ezeket bele. Munkái leginkább az ember spirituális mivoltját hangsúlyozzák. Már első látásra kiváltanak egy tudattalan folyamatot, amit a tudat később feldolgozni és értelmezi vágyik. „Hiszem, hogy a szavak nélküli kommunikáció egy transcendens csatornán zajlik, amit szavakban nem lehet kifejezni. Ezért lett a kiállítás címe Fogalmakon túl” – mondja Székely Marianna.

A megnyitó 2022. március 5-én 18:00-kor kerül megrendezésre, a helyszín a BBB KultPont és a Közösségi Tér (1111 Budapest, Bartók Béla út 46.). Megnyitóbeszédet mond Elekes Attila André, az ArtTemis Design kreatívigazgatója. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet