Széles körben elterjedt a nőket érő szexuális zaklatás és erőszak Európa parlamentjeiben is

Egy tanulmány szerint az európai női politikusok és parlamenti dolgozók közel fele állítja, hogy fenyegették már meg erőszakkal. A parlamenti munkahelyek többségének nincs működési rendje arra, hogy az érintett nők számára segítséget nyújtson.

Az Interparlamentáris Unió és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a felmérés eredményével arra mutat rá, hogy mennyire elterjedt Európa parlamentjeiben a nőket érő szexuális zaklatás és erőszak. A kedden megjelent tanulmány azt állítja, a parlamentben dolgozó nők kaptak nemi erőszakot vagy bántalmazást kilátásba helyező, sőt halálos fenyegetést. A fenyegetések között volt elrablásra és gyermekeik megölésére vonatkozó is.

Az összes megkérdezett nő 85%-a számolt be arról, hogy egy ponton lélektani erőszak áldozatává vált. 68%-uk volt a kinézetükkel vagy a nemi sztereotípiákkal kapcsolatos megjegyzések céltáblája. Negyedük pedig azt állítja, szexuális erőszak áldozatául esett.

A 40 éves vagy annál fiatalabb generáció bizonyult a legsebezhetőbbnek.

49%-ukat munkahelyen zaklatták; az esetek 70%-ában férfi politikus volt az elkövető.

A kedden publikált jelentés 123 nővel, köztük 81 parlamenti képviselővel és 42 személyzeti alkalmazottal folytatott interjún alapul, 45 európai országból. 

GettyImages 866171454 e1539024258876
Jelenet az Európai Parlament szexuális zaklatásokról szóló vitáján , 2017. október 25-én / Fotó: AFP / Patrick Hertzog / Getty Images

A tanulmány egy másik fontos dologra is ráirányítja a figyelmet: a férfi parlamenti képviselők megúszták a zaklatási ügyeket. A legtöbb parlament ugyanis nem vezetett be olyan mechanizmust, amelyben a nők elmondhatták volna, mi történt velük és segítséget kérhettek volna.

A képviselőnők csupán 23,5, míg az egyéb, parlamentben dolgozó nők mindössze 6%-a állítja, hogy jelentette az incidenst.

A női egyenjogúságért aktívan síkraszálló és az erőszak ellen küzdő nők nagyobb eséllyel szenvedtek el támadásokat.

Nemrég létrejött Brüsszelben egy új blog, ahol a nők anonim módon tudnak beszámolni az őket parlamenti munkájuk során ért szexuális zaklatásokról. A csoport a MeTooEP nevet viseli. Fontosnak tartják feltárni az uniós intézményeken belüli eseteket, ha már nincs parlamenti szolgálati út ennek megtételére.

Ebben az augusztusi cikkünkben az amerikai helyzetről írtunk. 10 hónappal a Weinstein-ügy kirobbanása után sem sikerült elfogadni a capitoliumi #MeToo törvényt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból