Thomas Hildebrandt professzor új eljárásának köszönhetően életképes szélesszájú orrszavú embriókat sikerült előállítani mesterségesen.

Hajszálon függ az északi szélesszájú orrszarvú fennmaradása

A helyiek által fehér orrszavúnak nevezett fajból mára csupán két példány maradt fenn.  Egy anyaállat és a borja, ők 24 órás őrizet alatt állnak. A Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research intézet professzora, Thomas Hildebrandt bejelentette, hogy sikeresen állítottak elő északi szélesszájú orrszavú-embriókat mesterségesen, amelyeket egy rokon faj, a déli szélesszájú orrszarvú egyedébe ültetik majd be, írja a Vice.

Riniceros
Az Utolsó Hím Fehér Orrszarvú / Fotó: Natgeo

Reményt adhat a faj fennmaradására az úgynevezett in vitro technológia, amit korábban már más fajok esetében is használtak. 2012-ben az őssejt technológiában is áttörések következtek be, így ennek a két eljárásnak a felhasználásával Thomas Hildebrandt professzor életképes egyedeket hozhat létre. Mivel jelenleg nincsen a fajnak önfenntartó populációja és a populációban nincs meg az elegendő biológiai diverzitás sem, így természetes módon esély sincsen a faj fenntartására. A két eljárás együttes használatával viszont új lehetőségek nyílnak meg.

Mintákat vettek a mesterséges szaporításhoz

Az északi szélesszájú orrszavú megmentésére irányult projekt a kétezres évek elején indult. A San Diego-i Állatkert orrszarvúbikájától vettek spermamintát, de ez gyenge minőségűnek bizonyult. Akkoriban még a közép-afrikai Garambában élt egy 30 egyedet számláló populáció. Ezektől az állatoktól viszont nem sikerült mintát venni, hiszen polgárháború tört ki a térségben, amelynek az állatok is valószínűleg áldozatul estek. Az őssejt technikával – amit egerekben már sikeresen teszteltek – és a déli szélesszájú orrszarvú 17 ezres populációjának bevonásával esély lehet a sikeres projektre.

Thomas Hildebrandt
Thomas Hildebrandt Professzor / Fotó: Biorescue

Az északi szélesszájú orrszarvú fennmaradását a szaporodási ciklusának nehézségei is hátráltatják. A nőstény orrszavúnak csupán 5 évente van peteérési ciklusa, valamint igen hamar terméketlenné válnak az egyedek. A vemhesség ideje nagyon hosszú, 16 hónapig is elhúzódik. A szoptatási- és a borjú nevelési időszakban, pedig nem esik teherbe a nőstény. Szaporodóképes hím hiányában a tüzelő nőstények ösztrogén szintje hosszú ideig magas marad, amely betegségek kialakulásához vezethet.

Orrszavu
Beavatkozást Végez A Kutatócsoport / Fotó: Biorescue

A legnagyobb probléma a faj fennmaradása tekintetében az orrvadászat, amely leginkább hozzájárult az egyedszám csökkenéshez. A szarvak csempészetének különböző szervezetek igyekeznek gátat szabni, illetve a vadrezervátumokat már katonai erővel is védik.

Feher Orrszavu
Északi Szélesszájú Orrszarvú / Fotó: Natgeo

A professzor szerint az is segíthetne, ha mesterségesen tudnának orrszarvútülköt előállítani, hiszen az állatokat emiatt a testrész miatt vadásszák. A turizmus is segíthet a fajok fennmaradásában, hiszen ez ösztönözné a helyi kormányokat arra, hogy jobban vigyázzanak természeti értékekre.

Az orrszarvú fontos része az ökoszisztémának

Az orrszarvúak kihalásának veszélye egyértelműen emberi tevékenység miatt áll fenn, ezért is fontos a faj megmentése. Ezek az állatok fontos részei az ökoszisztémának és számos más állat- és növényfaj életét is negatívan befolyásolná az orrszarvú eltűnése.

Mesterséges intelligencia vigyáz az elefántokra / ContextUs

A vadőrök szerint az elefántok könnyen szem elől téveszthetőek a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkban, hatalmas méretük ellenére is. Ez megnehezíti a nemzeti park vadőreinek munkáját, hiszen 150 fővel kell megvédeniük egy Belgium méretű területen az ormányosokat, a portyázó orvvadászok ellen. Egy új szerkezet megoldást jelenthet a problémára, méghozzá egy AI-al felszerelt megfigyelő rendszer, amely alig vastagabb, mint egy emberi mutatóujj.

A professzor bízik benne, hogy a projekt sikeres lesz és hamarosan életképes borjak születhetnek a mesterségesen előállított embriókból és az északi szélesszájú orrszarvú nem jut az erszényes farkas sorsára, amely szintén a vadászat miatt pusztult ki.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.