Thomas Hildebrandt professzor új eljárásának köszönhetően életképes szélesszájú orrszavú embriókat sikerült előállítani mesterségesen.

Hajszálon függ az északi szélesszájú orrszarvú fennmaradása

A helyiek által fehér orrszavúnak nevezett fajból mára csupán két példány maradt fenn.  Egy anyaállat és a borja, ők 24 órás őrizet alatt állnak. A Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research intézet professzora, Thomas Hildebrandt bejelentette, hogy sikeresen állítottak elő északi szélesszájú orrszavú-embriókat mesterségesen, amelyeket egy rokon faj, a déli szélesszájú orrszarvú egyedébe ültetik majd be, írja a Vice.

Riniceros
Az Utolsó Hím Fehér Orrszarvú / Fotó: Natgeo

Reményt adhat a faj fennmaradására az úgynevezett in vitro technológia, amit korábban már más fajok esetében is használtak. 2012-ben az őssejt technológiában is áttörések következtek be, így ennek a két eljárásnak a felhasználásával Thomas Hildebrandt professzor életképes egyedeket hozhat létre. Mivel jelenleg nincsen a fajnak önfenntartó populációja és a populációban nincs meg az elegendő biológiai diverzitás sem, így természetes módon esély sincsen a faj fenntartására. A két eljárás együttes használatával viszont új lehetőségek nyílnak meg.

Mintákat vettek a mesterséges szaporításhoz

Az északi szélesszájú orrszavú megmentésére irányult projekt a kétezres évek elején indult. A San Diego-i Állatkert orrszarvúbikájától vettek spermamintát, de ez gyenge minőségűnek bizonyult. Akkoriban még a közép-afrikai Garambában élt egy 30 egyedet számláló populáció. Ezektől az állatoktól viszont nem sikerült mintát venni, hiszen polgárháború tört ki a térségben, amelynek az állatok is valószínűleg áldozatul estek. Az őssejt technikával – amit egerekben már sikeresen teszteltek – és a déli szélesszájú orrszarvú 17 ezres populációjának bevonásával esély lehet a sikeres projektre.

Thomas Hildebrandt
Thomas Hildebrandt Professzor / Fotó: Biorescue

Az északi szélesszájú orrszarvú fennmaradását a szaporodási ciklusának nehézségei is hátráltatják. A nőstény orrszavúnak csupán 5 évente van peteérési ciklusa, valamint igen hamar terméketlenné válnak az egyedek. A vemhesség ideje nagyon hosszú, 16 hónapig is elhúzódik. A szoptatási- és a borjú nevelési időszakban, pedig nem esik teherbe a nőstény. Szaporodóképes hím hiányában a tüzelő nőstények ösztrogén szintje hosszú ideig magas marad, amely betegségek kialakulásához vezethet.

Orrszavu
Beavatkozást Végez A Kutatócsoport / Fotó: Biorescue

A legnagyobb probléma a faj fennmaradása tekintetében az orrvadászat, amely leginkább hozzájárult az egyedszám csökkenéshez. A szarvak csempészetének különböző szervezetek igyekeznek gátat szabni, illetve a vadrezervátumokat már katonai erővel is védik.

Feher Orrszavu
Északi Szélesszájú Orrszarvú / Fotó: Natgeo

A professzor szerint az is segíthetne, ha mesterségesen tudnának orrszarvútülköt előállítani, hiszen az állatokat emiatt a testrész miatt vadásszák. A turizmus is segíthet a fajok fennmaradásában, hiszen ez ösztönözné a helyi kormányokat arra, hogy jobban vigyázzanak természeti értékekre.

Az orrszarvú fontos része az ökoszisztémának

Az orrszarvúak kihalásának veszélye egyértelműen emberi tevékenység miatt áll fenn, ezért is fontos a faj megmentése. Ezek az állatok fontos részei az ökoszisztémának és számos más állat- és növényfaj életét is negatívan befolyásolná az orrszarvú eltűnése.

Mesterséges intelligencia vigyáz az elefántokra / ContextUs

A vadőrök szerint az elefántok könnyen szem elől téveszthetőek a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkban, hatalmas méretük ellenére is. Ez megnehezíti a nemzeti park vadőreinek munkáját, hiszen 150 fővel kell megvédeniük egy Belgium méretű területen az ormányosokat, a portyázó orvvadászok ellen. Egy új szerkezet megoldást jelenthet a problémára, méghozzá egy AI-al felszerelt megfigyelő rendszer, amely alig vastagabb, mint egy emberi mutatóujj.

A professzor bízik benne, hogy a projekt sikeres lesz és hamarosan életképes borjak születhetnek a mesterségesen előállított embriókból és az északi szélesszájú orrszarvú nem jut az erszényes farkas sorsára, amely szintén a vadászat miatt pusztult ki.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet