Nézem Film Szelfi-tilalom, #MeToo, kitiltások és nagy visszatérések Cannes-ban

Szelfi-tilalom, #MeToo, kitiltások és nagy visszatérések Cannes-ban

Promóció

Tegnap rajtolt el a 71. Cannes-i Filmfesztivál. Mielőtt a bemutatásra kerülő filmekről beszélnénk, összegyűjtöttük néhány  hírt és érdekességet a fesztivál háza tájáról, amelyek azt mutatják, a világban zajló események alól Cannes sem tudja kivonni magát.

Tilos a szelfi a vörös szőnyegen

Promóció
- Advertisement -

Az Oscar-díjas iráni rendező, Asghar Farhadi pszichológiai thrillere nyitotta tegnap a Cannes-i Filmfesztivált. Everybody Knows című filmjének főszereplői Javier Bardem és Penelope Cruz. A rajongók hajlandóak voltak hosszú órákat is várni, hogy lencsevégre kapják a sztár párt, de nem lőhettek szelfit velük a háttérben. Ez természetesen az egész rendezvényre igaz.

“Nem azért jössz Cannes-ba, hogy magadat lásd. Azért jössz Cannes-ba, hogy filmeket nézzél” – magyarázta meg Thierry Fremaux, a filmfesztivál művészeti igazgatója, hogy miért tiltották ki a szelfiket az eseményről.

Küzdelem a nemek közötti egyenlőségért

“Az egész világ megváltozott tavaly szeptember óta” – tette hozzá Fremaux, utalva a film-és szórakoztató iparban napvilágra került szexuális zaklatásokra.

A #MeToo által fémjelzett évben ugyan több a női filmrendező a fesztiválon, de még mindig sokat kell tenni az egyenrangúságért.

Csupán 3 női rendező indul idén az Arany Pálmáért – a 21 filmből ez még elenyészően csekély arány. És ez még mindig jobb a 2010-es vagy 2012-es éveknél, amikor egyetlen rendezőnő filmje sem volt nominálva.

A fesztivál történetében nagyon kevés női rendező alkotását válogatták be a legjobb filmek közé, tehát eleve kicsi volt az esélyük a győzelemre.

Idáig csak az új-zélandi Jane Campionnak sikerült egyedüli rendezőként elnyernie a fesztivál legrangosabb díját 1993-ban a Zongoraleckéért.

Idén vajon lesz változás?

Legalább a zsűri többségét nők alkotják ebben az évben: Kristen Stewart, Lea Seydoux, Cate Blanchett színésznők (ő egyben a zsűri elnöke is), Ava DuVernay rendező és Khadja Nin énekesnő is pontoznak majd.

Cate Blanchett / Fotó: I. Gavan / Getty Images

Blanchett, aki a szexuális zaklatás elleni közdelem egyik szószólója, a fesztivál nyitó estjén az amerikai Variety magazinnak azt nyilatkozta, hogy Harvey Weinstein vele szemben is megengedhetetlen módon viselkedett.

Politikai filmrendezők

Az iráni Jafar Panahi és az orosz Kirill Serebrennikov is versenyben vannak az Arany Pálmáért — hazájukat azonban nem hagyhatják el. Panahi munka-és utazási tilalom alatt áll, míg Serebrennikov házi őrizetben van. A fesztiválszervezők szerint kicsi az esélye, hogy hivatalos úton el tudják intézni, hogy jelen lehessenek.

Az amerikai Spike Lee BlacKkKlansman című filmjét is vetítik Cannes-ban, Adam Driverrel a főszerepben. A mű egy afro-amerikai rendőrről szól, akinek sikerül beépülnie a a Ku Klux Klan-ba.

Lars von Trier visszatérése Cannes-ba

Úgy tűnik, idén rehabilitálták Von Triert, miután 2011-ben kitiltották a filmfesztiválról, amiért azzal viccelődött, hogy náci és szimpatizál Hitlerrel. Legújabb, The House That Jack Built című filmjét versenyen kívül vetítik.

“Nem antiszemita. Nem zsidóellenes. Nem náci. Megkapta a büntetését és Pierre Lescure (a fesztivál elnöke — a szerk.) az elnökséggel együtt úgy döntött, hogy a büntetés elég hosszú ideig tartott — ecsetelte Fremaux.

A dán rendező zseni tehát idén visszatérhet Cannes-ba, annak ellenére, hogy Björk októberben azzal vádolta meg, hogy szexuálisan zaklatta a Táncos a sötétben forgatása alatt.

A rendező visszautasította a vádakat.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3