Nézem Film Szelfi-tilalom, #MeToo, kitiltások és nagy visszatérések Cannes-ban

Szelfi-tilalom, #MeToo, kitiltások és nagy visszatérések Cannes-ban

Promóció

Tegnap rajtolt el a 71. Cannes-i Filmfesztivál. Mielőtt a bemutatásra kerülő filmekről beszélnénk, összegyűjtöttük néhány  hírt és érdekességet a fesztivál háza tájáról, amelyek azt mutatják, a világban zajló események alól Cannes sem tudja kivonni magát.

Tilos a szelfi a vörös szőnyegen

Promóció

Az Oscar-díjas iráni rendező, Asghar Farhadi pszichológiai thrillere nyitotta tegnap a Cannes-i Filmfesztivált. Everybody Knows című filmjének főszereplői Javier Bardem és Penelope Cruz. A rajongók hajlandóak voltak hosszú órákat is várni, hogy lencsevégre kapják a sztár párt, de nem lőhettek szelfit velük a háttérben. Ez természetesen az egész rendezvényre igaz.

“Nem azért jössz Cannes-ba, hogy magadat lásd. Azért jössz Cannes-ba, hogy filmeket nézzél” – magyarázta meg Thierry Fremaux, a filmfesztivál művészeti igazgatója, hogy miért tiltották ki a szelfiket az eseményről.

Küzdelem a nemek közötti egyenlőségért

“Az egész világ megváltozott tavaly szeptember óta” – tette hozzá Fremaux, utalva a film-és szórakoztató iparban napvilágra került szexuális zaklatásokra.

A #MeToo által fémjelzett évben ugyan több a női filmrendező a fesztiválon, de még mindig sokat kell tenni az egyenrangúságért.

Csupán 3 női rendező indul idén az Arany Pálmáért – a 21 filmből ez még elenyészően csekély arány. És ez még mindig jobb a 2010-es vagy 2012-es éveknél, amikor egyetlen rendezőnő filmje sem volt nominálva.

A fesztivál történetében nagyon kevés női rendező alkotását válogatták be a legjobb filmek közé, tehát eleve kicsi volt az esélyük a győzelemre.

Idáig csak az új-zélandi Jane Campionnak sikerült egyedüli rendezőként elnyernie a fesztivál legrangosabb díját 1993-ban a Zongoraleckéért.

Idén vajon lesz változás?

Legalább a zsűri többségét nők alkotják ebben az évben: Kristen Stewart, Lea Seydoux, Cate Blanchett színésznők (ő egyben a zsűri elnöke is), Ava DuVernay rendező és Khadja Nin énekesnő is pontoznak majd.

Cate Blanchett / Fotó: I. Gavan / Getty Images

Blanchett, aki a szexuális zaklatás elleni közdelem egyik szószólója, a fesztivál nyitó estjén az amerikai Variety magazinnak azt nyilatkozta, hogy Harvey Weinstein vele szemben is megengedhetetlen módon viselkedett.

Politikai filmrendezők

Az iráni Jafar Panahi és az orosz Kirill Serebrennikov is versenyben vannak az Arany Pálmáért — hazájukat azonban nem hagyhatják el. Panahi munka-és utazási tilalom alatt áll, míg Serebrennikov házi őrizetben van. A fesztiválszervezők szerint kicsi az esélye, hogy hivatalos úton el tudják intézni, hogy jelen lehessenek.

Az amerikai Spike Lee BlacKkKlansman című filmjét is vetítik Cannes-ban, Adam Driverrel a főszerepben. A mű egy afro-amerikai rendőrről szól, akinek sikerül beépülnie a a Ku Klux Klan-ba.

Lars von Trier visszatérése Cannes-ba

Úgy tűnik, idén rehabilitálták Von Triert, miután 2011-ben kitiltották a filmfesztiválról, amiért azzal viccelődött, hogy náci és szimpatizál Hitlerrel. Legújabb, The House That Jack Built című filmjét versenyen kívül vetítik.

“Nem antiszemita. Nem zsidóellenes. Nem náci. Megkapta a büntetését és Pierre Lescure (a fesztivál elnöke — a szerk.) az elnökséggel együtt úgy döntött, hogy a büntetés elég hosszú ideig tartott — ecsetelte Fremaux.

A dán rendező zseni tehát idén visszatérhet Cannes-ba, annak ellenére, hogy Björk októberben azzal vádolta meg, hogy szexuálisan zaklatta a Táncos a sötétben forgatása alatt.

A rendező visszautasította a vádakat.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3