5 ok, amiért nem szabadna visszatartanod a szellentést a tudósok szerint

Minden ember rendszeresen szellent, naponta akár több alkalommal is. Bármennyire is természetes, igyekszünk elkerülni, hiszen az illem nem ezt diktálja.

Egy ember átlagosan 15-ször szellent egy nap, de ez a szám akár 40 is lehet. A szellentést a végbélben található baktériumok és a gázbevitel (pl. levegő nyelése étkezés közben) okozzák. 

Ez egy teljesen normális jelenség, mégis sokszor kellemetlenséget okozat, ezért próbáljuk visszatartani időnként. Ez viszont a tudósok szerint nem a legjobb ötlet, a szellentés visszatartása ugyanis komolyabb problémákat is okozhat.

Felszívódhat a testedben

Szellentes, Puki, Belgaz, Fing, 5
/ Fotó: Bright Side

Mikor arra kényszerít. Mikor arra kényszeríted a testedet, hogy tartsa bent a szellentést, nem marad más választása, mint felszívni azt. Újra bekerül a keringésbe és a lehelet vagy böfögés útján távozik.

Fájdalmat és gyomorégést okozhat

Szellentes, Puki, Belgaz, Fing, 3
/ Fotó: Bright Side
Mikor megfeszíted az izmaidat, hogy elkerüld a szellentést, olyan nyomás nehezedik a testedre, ami fájdalmat, emésztési problémákat, gyomorégést is okozhat.

Árthat a vastagbélnek

Szellentes, Puki, Belgaz, Fing, 4
/ Fotó: Bright Side
A szellentés enyhíti a nyomást a testben. Jót tesz a vastagbélnek, de ha visszatartod, irritálhatja és akár aranyér is kialakulhat.

Folyton puffadtnak fogod érezni magad

Szellentes, Puki, Belgaz, Fing, 5
/ Fotó: Bright Side
Bár az még kérdéses, hogy a szellentés visszatartása valóban okoz-e puffadást, az biztos, hogy ha így teszel, akkor pontosan úgy fogod érezni, mintha valóban puffadnál.

Betegségről is árulkodhat

Szellentes, Puki, Belgaz, Fing 1
/ Fotó: Bright Side
A szellentés természetes és egészséges dolog. A szaga azonban emésztési problémáról, étel intoleranciáról is árulkodhat. Ha elképesztően büdös, akkor sok kén van a szervezetedben. Ha fájdalmas vagy egyéb furcsaságot veszel észre vele kapcsolatban, akkor keresd fel az orvost.

BÓNUSZ: Hasznos trükkök, hogy elkerüld a büdös és hangos szellentést

Szellentes, Puki, Belgaz, Fing,
/ Fotó: Bright Side

Ne fogyassz szénsavas italokat, mivel ezek több gázt termelnek a testedben. Egyél kisebb adagokat, és rágd meg alaposan az ételt!

Egyél banánt, burgonyát, gabonapelyhet rendszeresen, hogy a szellentés ne legyen büdös!

És hogy nevess is kicsit, nemrégiben beszámoltunk arról, hogy az ausztrál bíróság kimondta, nem számít zaklatásnak, ha a főnököd lefing.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk