Minden ember rendszeresen szellent, naponta akár több alkalommal is. Bármennyire is természetes, igyekszünk elkerülni, hiszen az illem nem ezt diktálja.

Egy ember átlagosan 15-ször szellent egy nap, de ez a szám akár 40 is lehet. A szellentést a végbélben található baktériumok és a gázbevitel (pl. levegő nyelése étkezés közben) okozzák. 

Ez egy teljesen normális jelenség, mégis sokszor kellemetlenséget okozat, ezért próbáljuk visszatartani időnként. Ez viszont a tudósok szerint nem a legjobb ötlet, a szellentés visszatartása ugyanis komolyabb problémákat is okozhat.

Felszívódhat a testedben

Szellentes, Puki, Belgaz, Fing, 5
/ Fotó: Bright Side

Mikor arra kényszerít. Mikor arra kényszeríted a testedet, hogy tartsa bent a szellentést, nem marad más választása, mint felszívni azt. Újra bekerül a keringésbe és a lehelet vagy böfögés útján távozik.

Fájdalmat és gyomorégést okozhat

Szellentes, Puki, Belgaz, Fing, 3
/ Fotó: Bright Side
Mikor megfeszíted az izmaidat, hogy elkerüld a szellentést, olyan nyomás nehezedik a testedre, ami fájdalmat, emésztési problémákat, gyomorégést is okozhat.

Árthat a vastagbélnek

Szellentes, Puki, Belgaz, Fing, 4
/ Fotó: Bright Side
A szellentés enyhíti a nyomást a testben. Jót tesz a vastagbélnek, de ha visszatartod, irritálhatja és akár aranyér is kialakulhat.

Folyton puffadtnak fogod érezni magad

Szellentes, Puki, Belgaz, Fing, 5
/ Fotó: Bright Side
Bár az még kérdéses, hogy a szellentés visszatartása valóban okoz-e puffadást, az biztos, hogy ha így teszel, akkor pontosan úgy fogod érezni, mintha valóban puffadnál.

Betegségről is árulkodhat

Szellentes, Puki, Belgaz, Fing 1
/ Fotó: Bright Side
A szellentés természetes és egészséges dolog. A szaga azonban emésztési problémáról, étel intoleranciáról is árulkodhat. Ha elképesztően büdös, akkor sok kén van a szervezetedben. Ha fájdalmas vagy egyéb furcsaságot veszel észre vele kapcsolatban, akkor keresd fel az orvost.

BÓNUSZ: Hasznos trükkök, hogy elkerüld a büdös és hangos szellentést

Szellentes, Puki, Belgaz, Fing,
/ Fotó: Bright Side

Ne fogyassz szénsavas italokat, mivel ezek több gázt termelnek a testedben. Egyél kisebb adagokat, és rágd meg alaposan az ételt!

Egyél banánt, burgonyát, gabonapelyhet rendszeresen, hogy a szellentés ne legyen büdös!

És hogy nevess is kicsit, nemrégiben beszámoltunk arról, hogy az ausztrál bíróság kimondta, nem számít zaklatásnak, ha a főnököd lefing.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet