A szénsavas italokban rengeteg cukor van, ami hízlal és károsítja a fogakat, ezért sokan a cukormentes, azaz light üdítők mellett döntenek. De ezek vajon mennyire egészségesek, vagyis inkább mennyivel kevésbé károsak? 

Jobban fogod kívánni a cukrot és hízhatsz tőle

Szensavas Uditoital Hatasa A Testedre
/ Fotó: Pixabay

A mesterséges édesítőszerekről kevesen tudják, hogy ugyan nem hízlalnak, de nagyban hozzájárulnak a cukorfüggőséghez, írja a Health Line. Édességük növeli az étvágyat és nem oltja, hanem még inkább erősíti az édes íz utáni vágyakozást, tehát ha diétázunk, akkor a light üdítők az egyik legrosszabb választás. Ha cukros üdítőről cukormentesre váltunk, hiába várjuk, hogy fogyjunk tőle, mert ez csak egy kis része a diéta egészének.

Több kutatás is készült a témában és egyértelműen arra a következtetésre jutottak, hogy minél többször iszik valaki napi szinten light üdítőt, annál jobban hízik. Ennek kulcsa az édesítőszerek által előidézett édesség-kívánalom lehet.

Fejfájást és depressziót is okozhat

A felmérések szerint a light üdítőket napi szinten fogyasztó emberek többször panaszkodnak migrénes fejfájásra és több közöttük a depresszióban szenvedő beteg is.

Még folynak a kutatások, de az már tény, hogy a szénsavas üdítő fogyasztás növeli, a kávéfogyasztás pedig csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét.

Ha tehát a koffein miatt iszol koffeintartalmú üdítőt, érdemes kávéra váltanod.

Nagyobb az esélye a cukorbetegségnek és a daganatos megbetegedéseknek

Ugyan a cukormentes italokban nincs cukor, kalória vagy zsír, de a kutatások szerint fogyasztása mégis növeli a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét. A diétás üdítők már csak azért sem nevezhetőek semmiképpen a cukros italok egészségesebb alternatívájának, mert a bennük található aszpartám számos módon káros a szervezetre.

Koffeines ásványvizet készül piacra dobni a Pepsi!

A Bubly márka keretein belül a Pepsi már egy ideje gyárt ásványvizeket. A dizájn igyekszik vicces-kedves lenni: élénk színű buborékfelhőben egy széles mosoly rajzolódik ki. A Coca-Cola nem is olyan rég jelentette be AHA névre hallgató ásványvizét, ami 30 milligramm koffeint fog tartalmazni. Riválisa is hamar lépett, írja a Design Taxi.

Ezek közül csak egy a rákbetegségek kialakulásának veszélye, azon belül is a hasnyálmirigy rákos megbetegedéséé.

Növeled az agyvérzés és a magas vérnyomás kockázatát

A magas vérnyomás népbetegség, ráadásul az egyik legalattomosabb, hiszen nincs igazán látható jele, ezért az emberek többsége nem foglalkozik vele, nem veszi komolyan, vagy nem is tud róla.

Számos kutatás támasztja alá, hogy a light üdítők rendszeres fogyasztása hipertenzióhoz vezethet, ami mögött természetesen a mesterséges édesítőszerek állnak.

A közismert light üdítők és a sztrók közötti összefüggést nem könnyű bizonyítani, hiszen szinte minden esetben „bezavar” az elhízás mint a betegeknél már létező kockázati elem, de egy dél-koreai kutatás beszámolt arról, hogy van összefüggés a kardiovaszkuláris betegségek kialakulása és az ASB (artificially sweetened beverages) azaz a mesterségesen ízesített üdítőitalok között.

Negatívan befolyásolja az emésztésed

Ha megnézed, mik a light üdítők összetevői, több olyan adalékot látsz, aminek nevét ki sem tudod mondani. Az viszont bizonyos, hogy van benne szukralóz, ami a non-nutritív édesítőszerek kategóriájába tartozik. Íze hatszázszor édesebb a cukorénál és teljesen felboríthatja az emésztésed, ami nemcsak diabétesz, hanem szívbetegség kialakulásához is vezethet.

A light üdítők miatt károsodhatnak a veséid és a beleid

A Harvard orvosi egyeteme által végzett kutatás szerint azoknál a nőknél, akik naponta több pohár light kólát ittak, a vesefunkció kimutathatóan romlott és nagyobb eséllyel alakult ki náluk ESRD, azaz végstádiumú vesebetegség.

Beleink egészsége ugyancsak fontos, hiszen az egész szervezetet befolyásolja állapotuk. Ezért nem jó hír, hogy milyen negatív hatással vannak rájuk a mesterséges édesítőszerek. Utóbbiak ugyanis megváltoztatják a bélrendszer mikrobiomját, ami a bennünk élő mikróbák ökológiai rendszere. Egyszerűbben fogalmazva: az aszpartám megöli a beleinkben lakó jó baktériumokat, ami glükóz intoleranciát is okozhat.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet