A Szent György-szobor restaurálását kérte a plébánia, de a dilettáns művész bohócot csinált belőle

Arra, hogy már sokkal inkább egy körhinta figurájára emlékeztet, egy helyi lakos hívta fel a navarrai kulturális örökségvédelmi hivatal figyelmét még májusban.

A szakemberek megdöbbentek az eredetileg hispán-flamand gótikus stílusban készült műalkotás átalakulásán. Elvesztette sötét tónusú, finom árnyalatait, és helyette homogén, erős színeket kapott.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A szobor arca kifejezéstelenné vált [/perfectpullquote]

– állapította meg az Acre, “katasztrofálisnak” nevezve a beavatkozást, amely szerinte visszafordíthatatlan kárt okozott a navarrai kulturális örökség egyik ékkövének számító műalkotásban.

A szobrot a Karmacolor nevű estellai kézművesbolt és műhely újította fel a helyi plébános felkérésére. A folyamatról videót is tettek fel Facebook-oldalukra, amelyet azonban mára megszüntettek.

No Title

De nuevo en España se vuelve a destrozar una obra de arte. Esta imagen es de San Jorge y del siglo XVI de San Miguel de Estella (Navarra). Curioso que los jefes contraten a semejantes restauradores, a lo mejor se tendrían que restaurar los jefes que los contratan ¿No? pic.twitter.com/G9iyLidgPr

A Szent Mihály-plébánia papja azt állítja, hogy ő mindössze a szobor tisztítását kérte.

A navarrai kormány közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a Szent György-szobor a navarrai kulturális örökségek listáján szerepel, ezért bármiféle beavatkozás engedélyköteles, amelyet azonban az illetékes hivatalnál senki nem kért.

Az elvégzett munka semmilyen módon nem tekinthető restaurálásnak, hiszen nélkülöz minden szakmai alapot, azt nem megfelelő képesítéssel rendelkező szakember végezte, ahogy kötelező lenne ilyen esetben.

No Title

Los mejores memes sobre la penosa restauración del ‘San Jorge de Estella’ https://t.co/2E2QJXMbMe pic.twitter.com/izBICHRbAh

A szobrot a kulturális örökségvédelmi hivatal munkatársai hamarosan elszállítják a plébániáról, hogy alapos vizsgálatnak vessék alá. A tervek szerint a Szent Mihály-plébánia állja a helyreállítási költségeket.

A plébánia addig is zárva tart, a szobrot pedig letakarták, mert a település vezetése nem szeretné, ha a rosszul sikerült restaurálási kísérletről válnának híressé, ahogy az történt az aragóniai Borja falu esetében.

Ott a templomi gyülekezet egyik tagja döntött úgy néhány éve, hogy maga restaurálja Elias García Martínez Ecce Homo című freskóját. A képzetlen és botcsinálta festő kezei alatt az eredeti, Jézus Krisztust ábrázoló kép szinte felismerhetetlenné vált.

A történet bejárta a világsajtót, ezzel hatalmas reklámot csinálva a városkának, a “moncsicsi”, illetve “bundás Jézus” gúnynévvel illetett falfestményt pedig azóta is rengeteg turista szeretné élőben megnézni.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból