A dal, a tánc, az opera, a hangszeres zene egyes emberek számára életre szóló hivatást jelent. Hogy történt az első találkozás? Mi gyújtotta fel bennük a szikrát? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Müpában idén ősszel induló új Matinékoncert-sorozat, a Szenvedélyem. Az orgonaművész Fassang László, a népdalénekes Palya Bea, az Operaház főzeneigazgatója Ókovács Szilveszter és a táncművész-koreográfus Juronics Tamás vallanak arról, mi az, ami a saját műfajukhoz, a zene általuk művelt területéhez fűzi őket.

Mindenkinek más a szenvedélye. A Müpa Szenvedélyem címmel induló Matinékoncert-sorozatában ismert művészek beszélnek arról, mi nyűgözte le őket életre szólóan zenében, táncban, dalban, hangszerben. A példájuk ragadós lehet fiatal hallgatóságuk körében is. Ahogy a kis Fassang Lacit annak idején elbűvölte az orgonista Draskóczy Laci bácsi előadása, úgy talán a mostani közönség soraiban is ott üldögél majd valaki, akit rabjává tesz a hangszerek királynője – vagy épp a népdal, az opera, a tánc.

A szenvedély – ha érdeklődésből, a művészettel való találkozás élményéből táplálkozik – túláradó energiákat képes felszabadítani az emberben, ami mindig több, mint az egyszerű szorgalom. Ezt a megfelelés, azt a megtalált hivatás izgalma hatja át. A Szenvedélyem-sorozat házigazdái abba avatják be hallgatóságukat, őket mi ragadta meg egy-egy művészeti ágban, a zene általuk művelt területében.

Az esemény-sorozat előadásai vasárnap délelőttönként várják a közönséget a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Elsőként, október 2-án Fassang László beszél az orgonához fűződő viszonyáról tizenéveseknek és felnőtteknek. Őt követi Palya Bea, aki rendhagyó énekóráján az alkotás örömével ismerteti meg közönségét – arról beszél majd, hogyan születik a dal.

A hangulat oldott lesz a színpadon, megtelik élettel, hangokkal és szavakkal. A Müpa nagyterme akusztikus játszótérré alakul át, a dal, a ritmus, a szavak hidat vernek közöttünk.

– mesélte Palya Bea a novemberi előadásról.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszélgetőtársával, a zenetörténész Zsoldos Dáviddal már a dalműről, vagyis az operáról beszél jövő januárban. Jövő tavasszal pedig Juronics Tamás, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus és rendező, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője vall arról, miért választotta érzelmek és gondolatok kifejezésére a testet és a mozgást.

Azok a családok és gyerekek, akik a Szenvedélyem-sorozat által kínált személyiségformáló élményt választják, az egész délelőttjüket a Müpában tölthetik, hiszen a 11 órakor kezdődő előadások előtt Ráhangoló címmel, ingyenes zene- és drámapedagógiai foglalkozásokon is részt vehetnek.

A Müpa arra vállalkozott, hogy a közönségét inspirálva, velük párbeszédet kezdeményezve, a különböző művészeti irányzatoknak találkozási helyet teremtve váljon a hazai művészeti élet ösztönzőjévé és megújítójává. A Szenvedélyem-sorozat személyes vallomáson keresztül hozza elérhető közelségbe hallgatóihoz, a gyerekekhez a művészet, mint hivatás varázsát, miközben későbbi előadások értő közönségévé neveli őket.

 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.