Vajon elegendő időt fordítunk a szerelmi együttlét minőségére a karantén után is?

A szerelmi együttlét egy olyan tevékenység, amely által jobban érzi magát az ember, de vajon eleget hódolunk ennek az örömszerzési formának?

A szerelmi együttlét segít a testi-lelki egyensúly megtartásában is

A koronavírus-járvány előtti időszakban a 16 és 44 év közötti brit férfiak illetve nők legalább hetente egyszer folyamodtak az örömszerzés ezen módjához. A karantén és az izoláltság viszont „nemi recessziót” is magával hozott. A tinédzserkori teherbeesések száma így lecsökkent, ami örvendetes hatás, viszont a gumi óvszer gyártók megsínylették ezt az időszakot.

parkapcsolat karanten orgazmus
Az orgazmus segít a stresszoldásban / Fotó: Ben Hassett

A felmérésekből származó adatok alapján úgy tűnik, az emberek libidója lecsökkent a pandémia alatt és inkább olyan tevékenységi formák felé fordultak, mint az alvás, a telefonbeszélgetés, a chatelés, a televízió nézés, az ölelkezés, illetve az olvasás, írja a Vogue. A szerelmi együttlét és a testiség megélése csupán a hatodik helyre csúszott.

Kate Moyle pszichoterapeuta szerint azért csökkenhet a szexualitás iránti vágy, mert az emberek nem képesek kikapcsolni fejben. Az intimitás átéléséhez pedig az kell, hogy el tudjuk engedni a napi gondolatokat. A technika pedig egy újabb akadály, ami elterelheti a figyelmet és megakadályozza a nyugodt, kikapcsolt állapot bekövetkeztét.

5 dolog, amit az emberek többsége rosszul csinál a kapcsolatában

Ha párkapcsolatban élsz, biztosan te is szembekerültél már az alábbiak legalább egyikével. Tényleg jó-e, ha összehasonlítod a jelenlegi párod a korábbival? Vagy akár feladod saját magad, elhanyagolod a barátaid, sőt magad is? 5 dolog, amit gyakran rosszul csinálnak a párok!

A szakember szerint a magas dopaminszintet inkább a közösségi médián keresztül, mintsem orgazmus által érik el az egyének. Az emberi kapcsolatokból származó öröm segít a stressz leküzdésében és az önértékelés növelésében. Nem véletlen az sem, hogy az orgazmus érzése ugyanahhoz az agyterülethez kötődik, mint a mély meditációs állapoté.

Kutatások azt is bizonyították, hogy az orgazmus által felszaporodott hormonok ideiglenesen segítenek a szorongás és a depresszió tüneteinek enyhítésében. Arizonai kutatók rájöttek, hogy azok a nők, akik reggel hódolnak testi örömöknek, sokkal jobb hangulatban és stressz-mentesebben élik meg a napjukat, mint a napot frigiden kezdő társaik.

A Kinsey Intézet munkatársai pedig megállapították, hogy a szerelmi hormonok dinamikusabbá és határozottabbá teszik az embert.

„A romantikus szerelem jót tesz, hiszen a dopamin-rendszer energiával, optimizmussal, összpontosítással és motivációval tölt fel. Az orgazmus hatására megnövekvő oxitocin szint ragaszkodást vált ki és megnyugvással tölt el” – magyarázza a szakértő.

A minőség fontosabb a mennyiségnél

Az oxitocin szint emelkedése a férfiak esetében hozzájárul a monogám kapcsolat fenntartásához is. Az oregoni kutatók pedig arra jutottak, hogy az esti vagy a reggeli szerelmi légyottok kihatnak az egész napos teljesítményre, és segítik a munkára való koncentrálást is.

Vajon mitől lehet jobb egy párkapcsolatban az együttlét?

Vajon mitől lehet jobb egy párkapcsolatban az együttlét? Ha szeretünk valakit, egy idő után már nem a külseje miatt tesszük, hanem a belső tulajdonságai miatt, de a kellemes kinézet ennek ellenére nagyban segíti a vonzalom fenntartását. És nem csak a partnered miatt: minél jobban érzed magad a bőrödben, annál nagyobb az önbizalmad, ami szexi!

Világos tehát, hogy a rendszeres pásztorórák beiktatása pozitív hatással van az egyének fiziológiájára, de a szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy ezek gyakorisága is fontos tényező. Dr Karen Gurney könyvében azonban ledönti azt a mítoszt, hogy kizárólag a gyakoriságban lenne a kulcs. A pozitív hatások csak akkor lépek fel, ha élvezetes az együttlét és orgazmussal jár együtt. Tehát a szakértők véleménye alapján a szerelemi együttlétek esetében sem a mennyiség, hanem a minőség az, ami igazán számít.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból