Szexmunka a 2010-es haiti földrengés alatt

Egy vezető brit jótékonysági szervezet tagadta a vádakat. A rágalmazás szerint részt vettek annak eltussolásában, hogy a szervezet dolgozói szexért fizettek haiti lányoknak a 2010-es földrengés alatt.

A Times egy oknyomozója derített rá fényt, hogy három Oxfam szervezeti dolgozónak megengedték, hogy lemondjanak és négy másikat kirúgtak kötelességszegés miatt. Az elbocsátásra olyan vádakkal összefüggésben került sor, mint szexuális kizsákmányolás, pornográfia letöltése. Sőt, megfélemlítés is a földrengést követő borzalmas humanitárius körülmények közt.

Az Oxfam még 2011-ben belső vizsgálatot indított, de soha nem került sor az elbocsátások indoklására. Jelenleg úgy tudjuk, hogy a prostituáltak közt fiatalkorúak is voltak. A Times forrásai szerint a dolgozók fiatal prostituáltakat hívtak meg a szállásaikra, hogy szexbulikat tartsanak.

Egy forrás szerint az egyik buli videófelvétele azt mutatta, a buli egy igazi Caligula-orgia volt. Továbbá a lányok  Oxfam pólókban feszítettek.

Mindezek ellenére a szervezet úgy nyilatkozott a Vice-nak, hogy a kiskorú prostituáltak vádja soha nem bizonyosodott be.

A nyomozás eredményei és annak ellenére, hogy a prostitúció illegális Haitin, az Oxfam nem értesítette a helyi erőket a történtekről. Azután döntöttek így, hogy jogi tanácsadójuk véleményét kérték. A szervezet szóvivője úgy nyilatkozott, hogy kevés esély lett volna rá, hogy a helyi rendőrség bármilyen hathatós lépéseket tenne majd az ügy érdekében.

No Title

Oxfam clearly has questions to answer about allowing these men to resign without censure and in their lack of transparency with the charity commission, as well as the institutional culture that allowed this to happen.

A szervezet dolgozói egyébként annak a nemzetközi felmentő hullámnak voltak a tagjai, akik a Port-au-Prince-ot sújtó földrengés tragédiáját követően igyekeztek normalizálni a humanitárius helyzetet Haitin. A földrengésben több mint 220 ezer ember vesztette életét. Emellett 1,5 milliót hagyott fedél nélkül.

Az Oxfam nyomozását követően a szervezet haiti igazgatója elismerte, hogy prostituáltakat hozatott bérelt villájába, amelyhez a szervezet anyagi kereteit használta fel.

No Title

Christ. Three men were “allowed” to resign.#Oxfam#Haiti https://t.co/501MtKFwiA

Ennek ellenére az igazgató és két másik szervezeti tag türelmes és méltóságos lemondatásban részesült, mivel a kirúgásuk komoly következményeket jelenthetett volna a jótékonysági szervezetet tekintve. Egy közleményben az Oxfam úgy fogalmazott, az igazgatónak megengedték, hogy beadja lemondását. Azonban csak abban az esetben, ha teljes mértékben együttműködik és segíti a nyomozást.

Az Oxfam noha úgy nyilatkozott, értesítette a brit jótékonysági bizottságot az esetről, ám a bizottság szerint soha nem kaptak kézhez végleges beszámolót, sem olyat, amely tartalmazta volna kiskorúakat ért szexuális abúzus vádját.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból