Hirdetés

Egy vezető brit jótékonysági szervezet letagadta, hogy részt vett volna annak eltussolásában, hogy a szervezet dolgozói szexért fizettek haiti lányoknak a 2010-es földrengés alatt.

A Times egy oknyomozója derített rá fényt, hogy három Oxfam szervezeti dolgozónak megengedték, hogy lemondjanak és négy másikat kirúgtak kötelességszegés miatt. Az elbocsátásra olyan vádakkal összefüggésben került sor, mint szexuális kizsákmányolás, pornográfia letöltése és megfélemlítés a földrengést követő borzalmas humanitárius körülmények közt.

Az Oxfam még 2011-ben belső vizsgálatot indított, de soha nem került sor az elbocsátások indoklására. Jelenleg úgy tudjuk, hogy a prostituáltak közt fiatalkorúak is voltak. A Times forrásai szerint a dolgozók fiatal prostituáltakat hívtak meg a szállásaikra, hogy szexbulikat tartsanak.

Egy forrás szerint az egyik buli videófelvétele azt mutatta, a buli egy igazi Caligula-orgia volt, a lányok pedig Oxfam pólókban feszítettek.

Mindezek ellenére a szervezet úgy nyilatkozott a Vice-nak, hogy a kiskorú prostituáltak vádja soha nem bizonyosodott be.

A nyomozás eredményei és annak ellenére, hogy a prostitúció illegális Haitin, az Oxfam nem értesítette a helyi erőket a történtekről. Azután döntöttek így, hogy jogi tanácsadójuk véleményét kérték. A szervezet szóvivője úgy nyilatkozott, hogy kevés esély lett volna rá, hogy a helyi rendőrség bármilyen hathatós lépéseket tesz majd az ügy érdekében.

A szervezet dolgozói egyébként annak a nemzetközi felmentő hullámnak voltak a tagjai, akik a Port-au-Prince-ot sújtó földrengés tragédiáját követően igyekeztek normalizálni a humanitárius helyzetet Haitin. A földrengésben több, mint 220 ezer ember vesztette életét és 1,5 milliót hagyott fedél nélkül.

Az Oxfam nyomozását követően a szervezet haiti igazgatója elismerte, hogy prostituáltakat hozatott bérelt villájába, amelyhez a szervezet anyagi kereteit használta fel.


Ennek ellenére az igazgató és két másik szervezeti tag türelmes és méltóságos lemondatásban részesült, mivel a kirúgásuk komoly következményeket jelenthetett volna a jótékonysági szervezetet tekintve. Egy közleményben az Oxfam úgy fogalmazott, az igazgatónak megengedték, hogy beadja lemondását, amennyiben teljes mértékben együttműködik és segíti a nyomozást.

Az Oxfam noha úgy nyilatkozott, értesítette a brit jótékonysági bizottságot az esetről, ám a bizottság szerint soha nem kaptak kézhez végleges beszámolót, sem olyat, amely tartalmazta volna kiskorúakat ért szexuális abúzus vádját.

Facebook Comments
Hirdetés