Hogyan vetkőzzük le a rossz berögződéseinket? A szexológus segít!

A következő hét szokáson érdemes változtatni még a házasság előtt

Mindannyian igazán kielégítő házaséletről álmodunk, amikor valakivel összekötjük az életünket. Ám gyakran pont saját magunk álljuk boldogságunk útját olyan szokásaink révén, amelyekről tudomásunk sincs.

Szex Beszelgetes
/ Fotó: Giphy

Szerencsére változtathatunk ezeken a berögzüléseinken – és persze a partnerünk is –, amit érdemes is megtenni még a boldogító igen kimondása előtt, hogy elvárásaink teljesüljenek az ágyban is. Lanae St. John szexológus szerint mind a rövid-, mind a hosszútávú kapcsolatainkban is elengedhetetlen, hogy megkapjuk, amit igazán szeretnénk. A legfontosabb, amit ennek érdekében tehetünk, hogy kimondjuk a vágyainkat. St. John szerint sok, magát nőként meghatározó egyént úgy neveltek, hogy ne beszéljen vágyairól.

Beszéljünk a szexről!

Salt-N-Pepa – Let’s Talk About Sex

Music video by Salt-N-Pepa performing Let’s Talk About Sex. (C) 1991 The Island Def Jam Music Group

Ha partnerünkkel nincs közöttünk megfelelő kommunikáció, az bizony ellehetetlenítheti a boldog házaséletet. Az intimitáshoz jó kommunikáció szükséges, és ez állandó ráfordítást igényel a párok részéről St. John szerint. A kommunikáció hiánya úgy viselkedik a párkapcsolatban, mint egy szervezetet megbetegítő vírus. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy meg tudjuk értetni magunkat a párunkkal. Nyugodtan keressünk fel egy párterapeutát, még a probléma észlelésének korai fázisában, ha azt vesszük észre, hogy nem értünk szót egymással.

Ne ítélkezzünk!

Szex Szokasok 2
/ Fotó: Giphy

Az, hogy elmondjuk a párunknak, hogy miről fantáziálunk, az egyik legkényesebb témának számít mindkét nem részéről. St. John elmondása alapján a szexualitásban nem létezik olyan, hogy „normális”, tehát ne vélelmezzük, hogy a mi vagy párunk fantáziája fura.

Az rendben van, hogy egy-egy gondolat elsőre ijesztő vagy nem elfogadható, de nem lehet valakit amiatt minősíteni, amire vágyik. Az ítélkezés sosem jó – eltávolít, ahelyett, hogy közelebb hozna.

Ha nehezen tudod kifejezni magad, akkor érdemes egy szexterapeutával beszélni, hogy segítsen megnyílni.

Ne féljünk a szexualitástól!

Disney Szex Felelem
/ Fotó: Giphy

Fontos megjegyezni, hogy a fantáziákat nem kell mindig szó szerint érteni. Például, ha attól tartasz, hogy a párod édeshármasról fantáziál, az nem azt jelenti, hogy nem kíván már téged, mondja St. John. Álljunk nyitottan az újdonságok elé, és beszéljünk őszintén. Ha nem akarsz minden újdonságot kipróbálni, az is teljesen érthető.

Találjuk ki, miért utasít vissza!

Szex Szokasok
/ Fotó: Milkos / Getty Images

Sokan magukra veszik, ha a párjuknak éppen nincs kedve összebújni. Ahelyett, hogy megsértődnek, inkább tudják meg az okát. Rengeteg oka lehet, ha valaki nem érzi magát megfelelő hangulatban: rossz napja volt, a munkája miatt feszült, vagy tényleg csak fáradt. Ahelyett, hogy sértésnek vennénk, próbáljunk meg megértőnek mutatkozni.

Ne bízzunk, abban hogy ami most működik, az mindig is be fog jönni!

Szex Szokasok 3
/ Fotó: Giphy

Ne ringassuk magunkat abban a hiszemben, hogy ami ma működik kettőnk között, mindig rendben is lesz! Az emberek állandóan változnak, így a szexuális ízlésük, késztetéseik és vágyaik is. Egy jelenleg csodatevő mozdulat vagy póz nem biztos, hogy öt év múlva is ugyanazt a hatást éri el számotokra, és ez teljesen természetes.

Ne gondoljuk, hogy csak a behatolás számít!

Szex Szokasok 5
/ Fotó: Giphy

Rengeteg heteroszexuális pár számára nem egyértelmű, hogy a szex nem a vagina és pénisz találkozásából áll, állítja St. John. Néha ehhez a hiedelemhez még az is társul, hogy egyszerre kell elélvezniük a pároknak. A valóság ellenben az, hogy rengeteg különböző lehetőség közül válogathatunk szexualitás címszó alatt, amit mindkét partnernek örömöt nyújt.

Érezzük jól magunkat egymás társaságában!

Szex Szokasok 4
/ Fotó: Giphy

A szex legyen mindig élvezetes és szórakoztató, így sosem fogjuk megunni! Kísérletezzünk, olvassunk közösen erotikus irodalmat, nézzünk olyan pornót, amely mindkét félnek tetszik, keressünk új szexuális kiegészítőket, menjünk el táncolni, javasolja a szexterapeuta. Maradjunk nyitottak, tanuljunk meg ellazulni, és semmiképpen se vegyük túl komolyan a dolgokat!

Köszönjük, Glamour!

További szextippeket és érdekességeket találsz a Contextus Élet+Stílus rovatában!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk