Még mindig sok a szexuális zaklatás az Oktoberfesten, noha nem jelentek minden inzultust

Ha azt a szót halljuk, Oktoberfest, a sör, a perec és a bőr nadrág jut eszünkbe. A fesztivál női látogatói azonban gyakran válnak zaklatás és fogdosás céltáblájává. A szexuális zaklatások közül sok marad homályban, mivel az inzultusok csak egy részét jelentik.

Fokozott rendőri jelenlét

A rendőri jelenlét fokozott és jelentős az egyéb biztonsági intézkedések súlya is, főleg, miután egy férfi nemrég életét vesztette egy sörsátor előtti verekedésben.

A müncheni rendőrség idáig 21 szexuális bűncselekményről számolt be. Ezek között volt zaklatás és nemi erőszak. Már rögtön az Oktoberfest első napján, szeptember 22-én letartóztattak egy 25 éves müncheni férfit, aki állítólag megerőszakolt egy 21 éves finn nőt a fesztiválhelyszín bozótos területén. Néhány nappal később egy férfi egy 43 éves nő szoknyája alá nyúlt, majd amikor az szembekerült vele, a fickó arcon ütötte egy literes sörös korsójával.

A rendőrség “félidős jelentése” szerint kevesebb a nők elleni inzultus, mint tavaly ilyenkor volt, de az elmúlt években megnőtt a bejelentett szexuális zaklatások száma az Oktoberfesten.

2017-ben összesen 67 szexuális zaklatást számoltak, ami jelentős növekedést mutat a 2016-os 34 esettel összevetve.

A hatóságok a statisztikai számok emelkedését annak tudják be, hogy a német törvények változása miatt a szexuális zaklatás körébe esik a fogdosás és a zaklatás egyéb formái is. A jogszabályváltozás a 2016-os Oktoberfest után lépett hatályba.

Hozzátartozik a bulihoz?

A jogszabály implementálása növelte a tudatosságot a lakosság és a sörsátrakban dolgozók körében, állt a rendőrség tavalyi Oktoberfestről készített jelentésében. Kiemelte a riport azt is, hogy a törvénymódosítás következtében a nők nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy feljelentést tegyenek.

A Deutsche Welle által megkérdezett nők azt mondták, hogy ők személy szerint nem tapasztaltak szexuális zaklatást.

Sokan közülük úgy nyilatkoztak, hogy ez szerintük hozzátartozik a fesztivál atmoszférájához a sörsátrakban. A szexuális zaklatások legalább fele alkoholfogyasztással van összefüggésben. 

5605Ad50Bd86Ef14008Bd331 1920 960
A Zsúfolt Sörsátrakban Bármi Megtörténhet / Fotó: Business Insider / Shutterstock

A lányok és nők számára biztonsági pontot állítottak fel a fesztivál helyszínén, igaz, elmondások szerint megtalálása kihívást jelent. A Safe Oktoberfestet többnyire olyan nők keresik fel, akik elszakadtak a barátaiktól, de egyre több közöttük, akit erőszak ért. A szexuális zaklatások egy részére nem derül fény, mert messze nem minden inzultust jelentenek.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból