Az úgynevezett szezonális affektív zavar (seasonal affective disorder, SAD – a szerk.) rengeteg művész életét megkeseríti. Főleg azért, mert kevesen tudják, mitől szenvednek. Szerencsére létezik megoldás.

Szép dolog művésznek lenni, egy külső szemlélőnek a legszerencsésebb életformának tűnhet. Pedig kutatások bizonyítják: a hideg idő – sőt, a meleg is – és a sötétség képes befolyásolni a produktivitást. A szezonális affektív zavar, ahogy a nevében is benne van, az évszakok hangulatra kifejtett hatását jelöli.

Alertcreativeduckbillcat Size Restricted
A Mentális Zavarban Szenvedők Sokszor Nem Tudják, Mihez Kezdjenek / Fotó: Gfycat

 

Juno Shen művész évekig szenvedett levertségtől, szeptembertől-májusig. Depressziós hangulata volt, nem volt kedve kimozdulni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A legnagyobb problémát azonban az okozta, hogy alkotni se tudott. Míg végül kiderítette, hogy amitől szenved, azt a hideg évszak okozza.[/perfectpullquote]

A kevés napfénytől felborulhat a cirkadián ritmusunk, vagyis a biológiai óránk. Ez okozhatja a depressziós érzést. Ami azt illeti, már Van Gogh is ettől szenvedett. Ez egyértelműen kiderül festményeiből és testvérének írt leveleiből, állítja Juno Shen.

A világ két arccal: mentális betegségek megítéléséről – Vélemény

Amíg tőlünk nyugatra szinte divat terapeutához járni, itthon rögtön megbélyegzik az embert, sokszor alaptalanul. Sokan dobálóznak sértő szavakkal, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a két foglalkozás között. Többen keverik a kifejezéseket, de a tisztánlátás kedvéért: végzettségbeli különbségek mutatkoznak.

Shen fénylámpát, meditációt és kognitív terápiát alkalmazott, hogy könnyítsen problémáján. Tudatosítva, hogy mi okozta levertségét, könnyebben találta meg a kezelési módszereket. Természetesen nem csak a művészek éreznek hangulatingadozást a téli hónapokban, vagy nehezebb koncentráltságot a hőségben. Vélhetően mindenki tapasztalata már, hogy ezekben az időszakokban kevésbé aktív. Ez teljesen normális. Akkor érdemes, sőt, kell is szakemberhez fordulni, amikor már a mindennapi tevékenységünket sem vagyunk képesek elvégezni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.