A Szentkirályi utcai épületet is blokád alá vonták az SZFE-hallgatók

Elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) filmes képzésnek helyet adó Szentkirályi utcai épületet is az intézmény diákjai.

Újabb épület blokád alatt

A hallgatók csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott: szerda este értesültek arról, hogy az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma nyílt pályázat kiírása nélkül bízott meg két rektorhelyettest, akik a friss módosítások értelmében az intézetvezetői feladatokat is elláthatják.

Éjjel ezért a Szentkirályi utcai épület elé is őrséget állítottak, sem a Színházművészeti, sem a Film- és Médiaintézet épületeibe nem engedik be az általuk el nem ismert kuratórium által megbízottakat. Az SZFE Vas utcai épületét még szeptember elején vonták blokád alá a hallgatók. Mint megírtuk, Szarka Gábort, aki a második Orbán-kormányban miniszteri biztosként szolgált és katonatiszt volt, nem engedték be az SZFE polgárai az épületbe.

szfe szentkiralyi utca elfoglalas tuntetes sztrajk szinmuveszeti egyetem vidnyanszky attila
Képünk illusztráció / Fotó: Mónus Márton / MTI

Novák Emil filmrendező az SZFE általános rektorhelyettese – így többé már nem a Filmakadémia elnökségi tagja, miatta pedig Reisz Gábor rendező (Rossz versek) kilépett a Filmakadémiából – , Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől, ezt Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán jelentette be.

Az egyetem korábbi vezetésének felmondási ideje szerdán járt le.

A hallgatók kifogásolták, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium tíz hónapja nem nevez ki pályázat útján megválasztott rektort.

Kétnaposra tervezik a sztrájkot

A hallgatók beadvánnyal fordultak az ügyben Aáry Tamás Lajoshoz, az oktatási jogok biztosához, aki vizsgálatot indított.

Németh Gábor egyetemi docens, a SZFE sztrájkbizottságának tagja elmondta, hogy a sztrájk első napján a belsős dolgozók mintegy 60 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A sztrájkot kétnaposra tervezik.

Az SZFE kuratóriumának tagja, Lajos Tamás szerint csak egy hangos kisebbség generálja a vitákat

A hallgatók több mint 90 százaléka beiratkozott és aktiválta a félévét, az oktatók jelentős része bejelentette, hogy folytatja a munkát. Emellett vannak olyan oktatók is, akik nem szeretnének tovább tanítani az egyetemen. Lajos a hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország!

Kérdésre válaszolva a hallgatók elmondták: bizonyos órákon, nyílt kurzusokon részt vesznek és abban bíznak, hogy jelen feltételek mellett is tudják teljesíteni a félévet.

Az SZFE-ügyben írt cikkeinket itt olvashatod.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból