Továbbra is fenntartják a blokádot a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, mondták a hétfő délután adott sajtótájékoztatójukon. Azt is hozzátették, ultimátumnak tekintik az ajánlatot.

A blokádot fenntartják

Hétfőn délután velősen reagáltak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói az egyetem új vezetőségének vasárnapi ajánlatára, melyet a sajtótájékoztatójukon elhangzottak alapján ultimátumnak tekintenek, írja a Telex a közleményre hivatkozva. Mint elmondták a hallgatók, emiatt visszautasítják az ajánlatot, a blokádot pedig továbbra is fenntartják – néhány napja a Szentkirályi utcai épületet is blokád alá vonták a hallgatók.

Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár – akiket Vidnyánszky Attila a köztévén jelentett be mint új vezetőségi tagokat és Szarkát be sem engedték az épületbe – az MTI-hez vasárnap eljuttatott, közösen jegyzett nyílt levelükben tettek ajánlatot az egyetemet elfoglaló hallgatóknak.

Ebben az olvasható többek között, hogy kétlépcsős bérfejlesztést, az intézmény jövőjéről szóló, átfogó egyeztetést, valamint az egyetemi épületek blokádját szervezők büntetlenségét ígérték a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetői.

Azonban csak abban az esetben, ha azonnal befejeződik az intézmény dolgozóinak sztrájkja és október 7-ig az épületek blokádja.

Szfe Sztrajk Blokad Sajtotajekoztato Szinmuveszeti Egyetem Vidnyanszky Attila Ultimatum
Az Szfe-Hallgatói A 09- 10-Ei Sajtótájékoztatón, Ahol Bejelentették A Sztrájkot / Fotó: Zsolnai Péter

Novák és Szarka emlékeztették az SZFE polgárait, hogy az egyetem eddigi történetének legnagyobb fejlesztése előtt áll, amely reményeik szerint nemzetközi értelemben is a legjelentősebb művészeti felsőoktatási intézmények közé emelheti az intézményt, ehhez azonban komoly kompromisszumokra lesz szükség.

A hallgatók szerint a vezetés nem legitim

Az egyetem hallgatói reakciójukban úgy fogalmaztak, hogy nem ajánlatot, hanem ultimátumot kaptak, a kancellár pedig bérvisszatartással zsarol.

A Szentkirályi utcai épületet is blokád alá vonták az SZFE-hallgatók

A hallgatók csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott: szerda este értesültek arról, hogy az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma nyílt pályázat kiírása nélkül bízott meg két rektorhelyettest, akik a friss módosítások értelmében az intézetvezetői feladatokat is elláthatják.

A hallgatók szerint a vezetés nem legitim, így velük nem tárgyalnak, az önkényes ultimátumot pedig visszautasítják. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy hétfőre meghívást kaptak az M5 vitaműsorába Novák Emilékkel, de végül technikai hibára hivatkozva lemondták a felvételt.

Az SZFE-ügyben írt korábbi cikkeinket itt olvashatod.

A sajtótájékoztató teljes szöveg alább olvasható változtatás nélkül:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatósága az illegitim vezetés által a sajtóban nyilvánosságra hozott dokumentumot nem ajánlatnak tekinti, hanem ultimátumnak.

Az egyetemi autonómia feltételei rögzítve vannak a nemzeti felsőoktatási törvényben – nem képezhetik semmilyen egyeztetés részét. Amennyiben a minisztérium biztosítja az autonómiát, az intézmény lehetséges átalakítása kapcsán a miniszterrel tárgyalunk, alkotmányellenes törvényre hivatkozva kijelölt illegitim fenntartó jogszerűtlenül kinevezett intézményvezetőivel nem.

Az egyetemi dolgozók sztrájkjának harmadik napjában a tanulmányi félév felfüggesztésével fenyegetni abszurd, nem beszélve arról, hogy a tanév érvényes vagy érvénytelen voltáról csak jogszerűen kinevezett vezetőségnek lenne felhatalmazása dönteni. A Színház- és Filmművészeti Egyetemnek legitim vezetése jelenleg nincs.

Az Alaptörvény és a felsőoktatási törvény után az illegitim vezetőség hajlandó lenne a Munka törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet is megsérteni.

A kuratórium által újonnan kinevezett kancellár bérvisszatartással zsarolja Egyetemünk dolgozóit. Kiállunk az egyetemi polgárság bármely tagjának jogellenes kényszerítése ellen.

A bérek kifizetésének jóváhagyása a járvány idején, a tavaszi karantén alatt is az épületünkön kívül történt, az egyetem területére való belépés nélkül. Erre mind a jog, mind a technika lehetőséget biztosít, mást mondani hazugság.

Egyetemi bérszámfejtésünket szeptember 1-jétől kiszervezték egy külső céghez, az új vezetés nemhogy tudja kívülről irányítani a dolgozók kifizetését, de immár csak ő tudja, csak kívülről, az egyetem törvényes adminisztrációja számára elérhetetlenné tette a kezelt adatokat.

Azt a bérszámfejtést szervezték az egyetemen kívülre, amelyik hozzáféréséhez az újonnan kinevezett kancellár követeli az egyetemre való belépést – az Egyetem belső működése így kizárólag általa lehet akadályoztatva.

Az egyetemfoglalás továbbra sem sérti egyetemi polgártásaink jogos érdekét, mert mi – hallgatók, dolgozók, oktatók – jogszerűen járunk el.

Az Egyetem hallgatósága az eddig kiadott közleményeiben és kommunikációjában tett vállalásnak megfelelően a blokádot fenntartja, a tiltakozáshoz való demokratikus jogával továbbra is él, ennek akadályát a továbbiakban sem látja. A feltétel nélküli
„fegyverletételt” önkényesen követelő, el nem ismert fenntartó és vezetőség
ultimátumát visszautasítja.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.