Egy sebésznek sikerült szétválasztania a sziámi ikrek, Bernardo és Arthur Lima agyát és testét egy maratoni, 27 órás műtét során.

A Great Ormond Street Kórházban dr. Noor ul Owase Jeelani gyermeksebész vezetésével a brit idegsebészek sikeresen elválasztották egymástól a brazil sziámi ikreket, akiknek összeolvadt az agya, írja a DailyStar.

A műtétet finanszírozó Gemini Untwined jótékonysági szervezet szerint 100 egészségügyi személyzet segítségével végzett eljárás az egyik legbonyolultabb orvosi művelett, amelyet valaha is végeztek.
A sebészek hónapokig készültek a műtétre Bernardo és Arthur CT- és MRI-felvételei alapján, virtuális valóság segítségével. A londoni és a rio de janeirói sebészek VR fejhallgatókkal dolgoztak együtt, így „egy szobában lehettek egymással” annak ellenére, hogy 6000 mérföldre voltak egymástól.
Dr. Jeelani azt mondta, hogy “teljesen összetört” a műtét után, ahol mindössze négy 15 perces szünetet tartott, hogy egyen és igyon, és szeretettel beszélt arról, ahogy a család örömét láthatta a műtét sikere után.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet