Véget ért a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound is. A zene mellett Orbán Viktor 1989-es beszédétől is hangosak voltak az óriáskivetítők És mint a G7 gazdasági lap írja, 207 millió forintot kapott a Sziget Zrt. érte.

Orbán Viktor 1989-es, Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédét 7-8 percenként játszották le a VOLT Fesztivál szervezői az óriáskivetítőkön. Ezt követte a Balaton Sound is, vagyis követte volna, ha a szervezők nem döntenek úgy a nyomásra, hogy mégsem adják le.

Orbán Viktor híres beszéde óriáskivetítőn hallható a VOLT Fesztiválon

Harminc éves a rendszerváltás, és erről a VOLT Fesztiválon is megemlékeznek. Orbán Viktor magyar miniszterelnök híres, Nagy Imre temetésén elmondott beszédét adják le óriáskivetítőn 7-8 percenként. (Egyik legjobb fiatalkori fotóját itt tekintheted meg.) Bár fontos megjegyezni, hogy nem rajta múlott a szovjet csapatok kivonulása, amit követelt a beszédében.

Vető Viktória, a Sziget Zrt. sajtófőnöke az Index kérdésére elmondta, “megállapodásuk van a Terror Háza Múzeumával a 30 évvel ezelőtti eseményekre.” Hozzátette, ehhez kapcsolódik egy Trabantfestő rendezvény is, valamint különböző filmek, bejátszások is hallhatók és láthatók a fesztiválon.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az óriáskivetítőn rotációban mennek, ugyanolyan sűrűséggel, ebből nem lóg ki a rendszerváltás évfordulójáról szóló bejátszás sem[/perfectpullquote]

– mondta az lapnak.

Volt Fesztivál 2019
Volt Fesztivál / Fotó: A Fesztivál Hivatalos Weboldala

Egy későbbi nyilatkozatban szintén Vető mondta az Indexnek, hogy ugyan elkészült a kisfilm második része, ám Orbán Viktor helyett Kozma Imre atya szerepel. Molnár Áron, noÁr néven ismert színész-aktivista bojkotot hirdetett, noha ez a szervezők szerint et nem tekintették nagy volumenűnek. A sajtó mellett viszont a fesztiválozók is kifejezték nemtetszésüket a szervezők felé, amiért utólagosan is elnézést kértek.

Meggondolták magukat a szervezők, így nem szól Orbán Viktor a Balaton Sound kivetítőiből

A múlt héten az egész magyar sajtót bejárta a hír, hogy a VOLT Fesztiválon Orbán Viktor 1989-es, szovjet csapatok kivonulását követelő beszéde hangzott el 7-8 perces spotokban. Harminc éves a rendszerváltás, és erről a VOLT Fesztiválon is megemlékeznek. Orbán Viktor magyar miniszterelnök híres, Nagy Imre temetésén elmondott beszédét adják le óriáskivetítőn 7-8 percenként.

A G7 gazdasági lap úgy értesült, hogy a videók lejátszásáért a Sziget Zrt. pénzt is kapott. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTKK), amely közalapítvány a Terror Házát is működteti, vállalkozási szerződés keretében lépett partneri viszonyba a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel. Ennek összege pedig 207,5 millió forint.

Hogy jól átlátható legyen ezen összeg, érdemes tudni, hogy a Sziget Zrt. az elmúlt hat év átlagában évi 1,4 milliárd forint reklámbevételre tett szert. Az állami pénzből működő közalapítványtól ennek a hetedét kérték el a 7-8 másodperces videókért.

A lap emlékeztet 2016-ra, amikor 300 millió forintot kapott a Sziget Zrt. az állami alapítványtól az 1956-os emlékév során. Hozzáteszik, noha több százmilliós bevételt termelnek évente, a hat év során több mint 1,5 milliárd forintnyi állami támogatáshoz jutott a Sziget Zrt.

A Sziget fesztivál szervezője elmondta, hogy több mint 10 milliárdba került az idei program

Kádár Tamás hozzátette, hogy a nagyszínpados fellépőkre 500 millióval többet tudnak költeni, mint tavaly, és két olyan nap is lesz, amelyre két kiemelt kategóriás főfellépő, headliner jut.

A direkt támogatás és a KKETTKK reklámköltségei mellett ráadásul további állami cégek és szervezetek is megjelenhettek hirdetőként, szponzorként, együttműködőként: a lap összesítése szerint az MTVA, a MÜPA, az állami Hungarocontrol, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, a Magyar Turisztikai Ügynökség is szerződött a fesztivállal több tízmilliókért, és a Paks II. atomerőművet is népszerűsítették a rendezvényen.

A támogatások átláthatósága csekély, erről nem kommunikál a Sziget Zrt. A G7 kérdésére nem válaszoltak, így egyelőre nem tudni, milyen állami támogatásokat és megbízásokat kaptak az elmúlt években.

Ez a honlapjukon nem lelhető fel, és 2017 után a cég pénzügyi beszámolóiban sem részletezték, hogy kitől és mire kaptak támogatást.

Megvették az amerikaiak a Sziget Fesztivál többségi tulajdonrészét

Az említett invesztornak eddig is voltak befektetései a média-, illetve szórakoztatóiparban – tudta meg a Forbes, ami szerint a megállapodást ma délelőtt írták alá. A lap szerint Lakatos Péter részét még a tranzakció előtt visszavásárolta az alapító Gerendai Károly. Az Edition Capitalen keresztül érdekelt a tranzakcióban az amerikai Providence Equity Partners globális befektetési alap.

A Sziget Zrt.-nek ma már nem az alapító magánemberek a fő tulajdonosai: 2017-ben a cég 70 százalékát az amerikai Providence Equitynek értékesítették, ami a luxemburgi bejegyzésű LMF Luxco S.á.r.l.-on keresztül van jelen a társaságban. A maradék üzletrészen Gerendai Károly (14,9 százalék), Takács Gábor (8 százalék), Fülöp Zoltán (3,5 százalék) és Lobenwein Norbert (3,5 százalék) osztoznak. Így alapvetően az amerikai befektetők gazdagodnak a rendszerváltás harmincadik emlékévére készült állami videókból.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.