Véget ért a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound is. A zene mellett Orbán Viktor 1989-es beszédétől is hangosak voltak az óriáskivetítők És mint a G7 gazdasági lap írja, 207 millió forintot kapott a Sziget Zrt. érte.

Orbán Viktor 1989-es, Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédét 7-8 percenként játszották le a VOLT Fesztivál szervezői az óriáskivetítőkön. Ezt követte a Balaton Sound is, vagyis követte volna, ha a szervezők nem döntenek úgy a nyomásra, hogy mégsem adják le.

Orbán Viktor híres beszéde óriáskivetítőn hallható a VOLT Fesztiválon

Harminc éves a rendszerváltás, és erről a VOLT Fesztiválon is megemlékeznek. Orbán Viktor magyar miniszterelnök híres, Nagy Imre temetésén elmondott beszédét adják le óriáskivetítőn 7-8 percenként. (Egyik legjobb fiatalkori fotóját itt tekintheted meg.) Bár fontos megjegyezni, hogy nem rajta múlott a szovjet csapatok kivonulása, amit követelt a beszédében.

Vető Viktória, a Sziget Zrt. sajtófőnöke az Index kérdésére elmondta, “megállapodásuk van a Terror Háza Múzeumával a 30 évvel ezelőtti eseményekre.” Hozzátette, ehhez kapcsolódik egy Trabantfestő rendezvény is, valamint különböző filmek, bejátszások is hallhatók és láthatók a fesztiválon.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az óriáskivetítőn rotációban mennek, ugyanolyan sűrűséggel, ebből nem lóg ki a rendszerváltás évfordulójáról szóló bejátszás sem[/perfectpullquote]

– mondta az lapnak.

Volt Fesztivál 2019
Volt Fesztivál / Fotó: A Fesztivál Hivatalos Weboldala

Egy későbbi nyilatkozatban szintén Vető mondta az Indexnek, hogy ugyan elkészült a kisfilm második része, ám Orbán Viktor helyett Kozma Imre atya szerepel. Molnár Áron, noÁr néven ismert színész-aktivista bojkotot hirdetett, noha ez a szervezők szerint et nem tekintették nagy volumenűnek. A sajtó mellett viszont a fesztiválozók is kifejezték nemtetszésüket a szervezők felé, amiért utólagosan is elnézést kértek.

Meggondolták magukat a szervezők, így nem szól Orbán Viktor a Balaton Sound kivetítőiből

A múlt héten az egész magyar sajtót bejárta a hír, hogy a VOLT Fesztiválon Orbán Viktor 1989-es, szovjet csapatok kivonulását követelő beszéde hangzott el 7-8 perces spotokban. Harminc éves a rendszerváltás, és erről a VOLT Fesztiválon is megemlékeznek. Orbán Viktor magyar miniszterelnök híres, Nagy Imre temetésén elmondott beszédét adják le óriáskivetítőn 7-8 percenként.

A G7 gazdasági lap úgy értesült, hogy a videók lejátszásáért a Sziget Zrt. pénzt is kapott. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTKK), amely közalapítvány a Terror Házát is működteti, vállalkozási szerződés keretében lépett partneri viszonyba a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel. Ennek összege pedig 207,5 millió forint.

Hogy jól átlátható legyen ezen összeg, érdemes tudni, hogy a Sziget Zrt. az elmúlt hat év átlagában évi 1,4 milliárd forint reklámbevételre tett szert. Az állami pénzből működő közalapítványtól ennek a hetedét kérték el a 7-8 másodperces videókért.

A lap emlékeztet 2016-ra, amikor 300 millió forintot kapott a Sziget Zrt. az állami alapítványtól az 1956-os emlékév során. Hozzáteszik, noha több százmilliós bevételt termelnek évente, a hat év során több mint 1,5 milliárd forintnyi állami támogatáshoz jutott a Sziget Zrt.

A Sziget fesztivál szervezője elmondta, hogy több mint 10 milliárdba került az idei program

Kádár Tamás hozzátette, hogy a nagyszínpados fellépőkre 500 millióval többet tudnak költeni, mint tavaly, és két olyan nap is lesz, amelyre két kiemelt kategóriás főfellépő, headliner jut.

A direkt támogatás és a KKETTKK reklámköltségei mellett ráadásul további állami cégek és szervezetek is megjelenhettek hirdetőként, szponzorként, együttműködőként: a lap összesítése szerint az MTVA, a MÜPA, az állami Hungarocontrol, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, a Magyar Turisztikai Ügynökség is szerződött a fesztivállal több tízmilliókért, és a Paks II. atomerőművet is népszerűsítették a rendezvényen.

A támogatások átláthatósága csekély, erről nem kommunikál a Sziget Zrt. A G7 kérdésére nem válaszoltak, így egyelőre nem tudni, milyen állami támogatásokat és megbízásokat kaptak az elmúlt években.

Ez a honlapjukon nem lelhető fel, és 2017 után a cég pénzügyi beszámolóiban sem részletezték, hogy kitől és mire kaptak támogatást.

Megvették az amerikaiak a Sziget Fesztivál többségi tulajdonrészét

Az említett invesztornak eddig is voltak befektetései a média-, illetve szórakoztatóiparban – tudta meg a Forbes, ami szerint a megállapodást ma délelőtt írták alá. A lap szerint Lakatos Péter részét még a tranzakció előtt visszavásárolta az alapító Gerendai Károly. Az Edition Capitalen keresztül érdekelt a tranzakcióban az amerikai Providence Equity Partners globális befektetési alap.

A Sziget Zrt.-nek ma már nem az alapító magánemberek a fő tulajdonosai: 2017-ben a cég 70 százalékát az amerikai Providence Equitynek értékesítették, ami a luxemburgi bejegyzésű LMF Luxco S.á.r.l.-on keresztül van jelen a társaságban. A maradék üzletrészen Gerendai Károly (14,9 százalék), Takács Gábor (8 százalék), Fülöp Zoltán (3,5 százalék) és Lobenwein Norbert (3,5 százalék) osztoznak. Így alapvetően az amerikai befektetők gazdagodnak a rendszerváltás harmincadik emlékévére készült állami videókból.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet