Szabad szivárványos zászlót lobogtatni és azzal csókolózunk, akivel csak akarunk – Sziget 2019

Bizonyára, nem mondunk újdonságot azzal, hogy a Sziget Fesztivál 2019-ben is az egyik legkiemelkedőbb eseménynek számít. Hangulatilag, a szervezettség minőségét illetően is kiemelkedő rendezvény. De milyen volt valójában a Sziget? Cikkünkben körbejárjuk a fesztivál legérdekesebb helyszíneit és észbontó pillanatait, hogy még az is átélje azt a különleges Sziget-érzést, aki nem tudott részt venni az eseményen.

A Sziget-érzés egy szelete

A Sziget Fesztivál 2019-ben is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy számtalan zenei műfajba belekóstolhassanak a látogatók. Volt rock, pop, techno, érzelgős és veretős, magyar és külföldi is. Két koncert között pedig számtalan lehetőségünk volt arra, hogy elüssük az időt. Az igazat megvallva azonban nem minden fiatal használta ki ezeket a lehetőségeket. Volt, aki inkább a nagyszínpados koncertekre redukálta a napját, és ha kellett, 10 órát a kordon mellett csücsült, hogy első sorból élvezhesse az esti fellépések valamelyikét.

Endofsziget
Sziget Fesztivál 2019 / Fotó: Haraszti Mihály

A VIP-ben tobzódtak a magyar celebek és a sajtósok, akik az ottani értelmiség tagjaiból próbáltak valamilyen felhasználható tartalmat kicsikarni. Kicsit arrébb külön faluja volt az afrikai kultúra szerelmeseinek. A Sziget túlsó felén pedig egy strand is várta a csobbanni vágyókat, ahol meglehetősen sok edzőtermi alak próbálta magára felhívni a figyelmet humoros jelmez helyett egy kidolgozott felsőtesttel. A csajozós díjért induló helyszínek között dobogós, ez egészen biztos!

Egy szó, mint száz, a hangulat és az a bizonyos Sziget-érzés még mindig király. A rengeteg installáció és programlehetőség emeli ki a Szigetet a többi magyar fesztivál közül.

Ez nem csak egy hely, ahol kiváló fellépők adják át egymásnak a mikrofont. Itt valóban mindenki megtalálja azt a programot vagy zenei stílust, amit szeretne, és egy napra vagy épp egy hétre valóban az lehet, akivé válni akar. Láttunk pegazusokat, mesefigurákat, meztelen lányokat, akik póló helyett csillámmal vagy macskás cicitapasszal takarták magukat. És ez így rendben volt! Akkor is ha más országból jött, ha más színű volt a bőre, ha másban hitt vagy épp más volt a szexuális beállítottsága. És ez csak egy szelete a Sziget-érzésnek!

Megszokott helyszínek, meglepő újdonságok

A Sziget szervezői mesterien értenek ahhoz, hogyan tegyék mindig meglepővé és megújulóvá a fesztivált. Az ember azt gondolná, egy idő után meglehet unni, hiszen minden évben szinte ugyanazokkal a helyszínekkel és színpadokkal találkozunk. Egy ős-szigetes egészen biztos legalább háromszor járt már a Lumináriumban vagy a Magic Mirror egyik éjjeli előadásán. A különbség az eltelt évek fesztiváljai között a fellépők, de olykor még ők is visszatérnek, hogy újból és újból elkápráztassák a magyar közönséget. Ennyi lenne? Nem igazán!

Ők a 2019-es Sziget Fesztivál legmenőbb arcai – Fotók

Nincs Sziget Fesztivál plüss overál nélkül! Ez az általában mesefigurákat vagy nem létező lényeket megelevenítő jelmez nem igazán akar kimenni a divatból. Valahol érthető, hiszen a mókás, kreatív öltözék egyszerre funkcionál menő partyszettként és pizsamaként. A képen látható baloldali fiatalember mindezt még egy rózsaszín tütüvel is megspékelte, ami szintén praktikus koncertek alatt: megnöveli az egy személyre jutó minimális teret.

Bármerre lép az ember, mindig belebotlik valami meglepetésbe. Volt, hogy gladitárokba futottunk bele, de nem volt hiány a rendőrnek öltözött tagokból se, akik olykor-olykor letartóztattak egy ártatlan arrajárót. Kétszer is találkoztunk egy néptánc-együttessel, akik a Nagyszínpadot körbejárva népdalokat énekeltek.

A vacsoránkat pedig többször is megszínesítette egy semmiből előbukkanó dobos-banda, akik a hangszereikkel együtt ugrabugráltak és szórakoztatták a közönséget. A vécéből nyíló ikonikus raveparty ezévben azonban elmaradt.

A fiatal lányok leginkább a H&M és Nyx installációk körül csoportosultak. Minden nap kígyózó sorba botlottunk a Sziget felirat melletti placcon. Elképesztően sok tinédzser várakozott, hogy a kreatív installációk egyikén lőhessen magáról egy király, egyedinek gondolt fotót.

Ők a 2019-es Sziget Fesztivál legmenőbb arcai – Fotók

Nincs Sziget Fesztivál plüss overál nélkül! Ez az általában mesefigurákat vagy nem létező lényeket megelevenítő jelmez nem igazán akar kimenni a divatból. Valahol érthető, hiszen a mókás, kreatív öltözék egyszerre funkcionál menő partyszettként és pizsamaként. A képen látható baloldali fiatalember mindezt még egy rózsaszín tütüvel is megspékelte, ami szintén praktikus koncertek alatt: megnöveli az egy személyre jutó minimális teret.

Este 19 órakor pedig mindig valamilyen meglepetés várta a látogatókat a Nagyszínpad előtt. Volt közös éneklés, tüntetés, zászló-lobogtatás, glowstick party. Ám meg kell említenünk, sokszor úgy éreztük a szervezők lelkesebbek, mint a fesztiválozók. Az ajándék világítós rudakért, karkötőkért és zászlókért azonban mindenképp érdemes volt ellátogatni és részt venni a közös programon.

Magyar fesztivál külföldieknek?

Az általános vélemény azonban még mindig az, hogy a Sziget egy magyar fesztivál külföldieknek. Ha valakit meg akarunk szólítani a tömegben vagy segítséget szeretnénk kérni, teljesen esélytelen, hogy a magyar nyelvet megértsék. Olykor még a szervezőkkel is angolul kellett kommunikálnunk.

Az elképesztően magas árak azonban még mindig letaglóznak. Valahol átverésnek érezheti az ember, hogy amiért kint a városközpontban kifizet 1500 forintot, azért a Szigeten 5100-at. Ugyanaz a termék, ugyanaz a kiszolgáló, de mégis, mintha egy diszkalkuliás felcserélte volna a számjegyeket, miközben kiírta az árakat.

A választék és a minőség azonban kifogástalan. Számtalan lehetőség közül választhatunk, az idei évben pedig több vegán étkezdét is felfedeztünk.

Party2
Sziget Fesztivál 2019 / Fotó: Haraszti Mihály

Az italok terén ugyanez a helyzet, viszont ha ügyes az ember, könnyedén megtalálja az olcsóbb alternatívákat is egy-egy elrejtett zugocskában. A legolcsóbb szerzeményünk egy 450 forintos rozé-fröccs volt!

A külföldieknek szóló fesztivál talán egyetlen nagy hátránya ez az igazságtalan árszabás. Az igazat megvallva, azonban keveseket zavart, hogy nemzetiségileg ilyen színes a fesztivál összetétele. A Sziget egyik másik előnye, hogy viszonylag normális arcokkal találkozunk, ami a többi magyar fesztiválról nem feltétlenül mondható el.

A jól bevált szlogenek

Az idei Sziget fő témája az egymási iránti feltétlen szeretet, az elfogadás és a környezettudatosság volt. Ezek azonban már tavalyról is ismerősek lehetnek.

Őszintén reméltük, hogy a Island of Freedom és a Love Revolution szlogenek helyett találkozunk valami új témával is, hiszen ha akarnának, a szervezők bőven találnának még olyan globális problémákat, amikre érdemes lenne felhívni a fiatal fesztiválozók figyelmét.

Ettől eltekintve piros pont, hogy ez az egy hét nem csak az irdatlan mennyiségű buliról és alkoholról szól, hanem van valami célja, vagy legalább mondanivalója is.

Mucsi Zoltán megszólalt a Coca-Cola-botrány kapcsán a maga stílusában

Múlt héttől volt látható a Coca-Cola #loveislove kampánya, a plakátokon azonos nemű párokat láthattunk. Ez igencsak megosztotta a közvéleményt, és Boldog István kormánypárti képviselőt is – neki köszönhetően a világsajtó is beszámolt az esetről -, aki bojkottra hívta az embereket. Mint mondta, ne igyák az emberek a Coca-Cola termékeit, amíg le nem szedik a plakátokat.

Ennek fejében a Szigeten csak szivárványmintás Coca-Colát lehetett kapni, Love is love feliratú karkötőket osztogattak és még mindig aktívan működhet a Magic Mirror. Szabad szivárványos zászlót lobogtatni és azzal csókolózunk, akivel csak akarunk. Nem inzultálnak és nem kell szégyenkeznünk sem.

A környezettudatosságra pedig évről-évre egyre inkább figyelnek. A tavaly bevezetett visszaválthatós poharak mellé idén már lebomló szívószálat kaptunk, és egyre több pet-palack gyűjtő helybe is belefutottunk.

Szeméttel csak a koncertek után a színpadok előtt találkoztunk, a buli után azonban ezeket rögtön feltakarítják. És érdekes fejlemény, hogy évről-évre egyre kevésbé lesz mocskos az ember lábbelije, így mi is bátran húztuk fel a fehér tornacipőket, aminek aztán kutya baja nem lett.

No safety?

A Sziget-élmény király, de nem hibátlan. A horribilis árak mellett a Szigetnek nagy hiányossága a kevés Kávépont. Számunkra érthetetlen, hogy egy hajnalig tartó, lényegében egész napos bulizáson miért nincs több lehetőségünk arra, hogy koffeinhez jussunk.

Így néz ki a világ első újrahasznosított tisztítószere, amit a Szigeten mutatnak be

A Sziget Fesztivál utolsó előtti napján, augusztus 12-én 16 órától bemutatkozik a Recycling Centerben a világ első, újrahasznosított tisztítószere. A CYCLE biomasszából állítanak elő. Mivel a CYCLE nem károsítja az egészséget, sem a környezetet, így teljes biztonsággal lehet megismerkedni a palackban rejlő, jófej baktériumok által készített, koszevő savakkal.

És ha szeretnénk valahova, mondjuk egy Kávéponthoz eljutni, felejtsük is el az applikációt és a benne levő térképet. A céltalan, “majdcsakmegtaláljuk”-féle bolyongás hasznosabb és gyorsabb megoldás, mint az Sziget alkalmazásán található navigációs opció használata. Az esőre, tömegre vagy késére figyelmeztető pop-up értesítők akár egész hasznosak is lehetnének, de sajnos nem minden telefonon működik ez a lehetőség. A kivitelezés átláthatatlan, így hiába van rengeteg menüpont, egyedül a programtáblán lehet rendesen kiigazodni.

Ami azonban a legmegdöbbentőbb, hogy a biztonsági ellenőrzés kritikán aluli. Igaz, nagy tömegről van szó és sem a szervezőknek, sem a fesztiválozóknak nem lenne túl kényelmes, ha minden belépés előtt jó alaposan kiforgatnák az összes zsebüket.

De valahol megdöbbentő, hogy egy 70%-ban külföldiekből álló fesztivál esetében nem nézik meg, hogy egy hatalmas, 20 kilós fekete dobozban mi van egyáltalán. Mi több meg sem kérdezik. Az idei év legnagyobb drogkapása pedig szintén a nem megfelelő ellenőrzésre vall.

Ed Sheeran meglepte Járai Márkot, a Halott Pénz énekesét

Néhány pere kezdődött el Ed Sheeran koncertje a Sziget Fesztiválon. A Halott Pénz egyik frontembere, Járai Márk pedig egy órája osztotta meg közösségi oldalán, milyen meglepetést kapott a világsztártól. ed sheeran koncert, sziget fesztivál 2019 fellépők, ed sheeran koncert sziget 2019

A nulladik napon, az Ed Sheeran-koncert után pedig legalább másfél órába telt a kijutás. A K-híd leharcolt állapota miatt csak szakasosan tudták kiengedni az embereket. Ez a szervezők meggondolatlanságát és felkészületlenségét igazolja, ami igen meglepő a Szigetet illetően. Ha szerencsés és elég merész volt az ember ágas-bogas utakon keresztül a várakozási időt le lehetett redukálni hatvan percre. Volt olyan is, aki a Dunán átúszva próbált a lehető leggyorsabban kijutni a fesztiválról. Ezen akció sikeressége azonban kétségbe vonható.

Szóval így telt

2019-ben tehát így telt a Sziget Fesztivál. Az Ed Sheeran koncert teltházas volt, a Kodaline-koncerten pedig a Mastercard-sátor melletti füves placcot is nehezen lehetett megközelíteni, annyira nagy volt az érdeklődés. Macklemore is egy kiváló, kerettörténetbe ágyazott koncertet nyomott le, amiből sugárzott, hogy kötelességének érzi, hogy az egyik legélvezetesebb koncertet ő produkálja.

Tanúi lehettünk egy popó-villantós produkciónak is a Yungblud-koncerten, ahol a váratlan mozdulat után az anyuka is megjelent a színpadon. Az utolsó napon a Foo Fighters pedig egy két és fél órás koncerttel nyűgözte le a látogatókat.

A fellépések összeségében élvezhetőek voltak, minden koncert után nagy volt az érdeklődés. Egyfajta heringpartyba került az ember a színpadok előtt. A közönség reakciója a fellépőkre azonban a produkciók minőségétől függetlenül igen változó volt. Míg egy kisebb koncerten még az utolsó sorokban is bömbölték a fesztiválozók a dalszövegeket, addig több nagyszínpados fellépés közben már a színpad előtti tíz méteren belül elfogytak az aktív rajongók. Sokan azt gondolják a fesztivál-élmény lényege, hogy valahova fel legyen töltve vagy legalább valakinek el legyen küldve, hogy ők igenis ott vannak a Szigeten. A közel harmincezres napijegy azonban számtalan más opciót is biztosít a fesztiválozók számára.

Planet
Sziget Fesztivál 2019 / Fotó: Haraszti Mihály

Elképesztő bulik, tomboló vagy épp nyugodtabb közönség, programok, installációk, magas árak, olcsó fröccs, remegő híd, kevés kávé, de sok élmény. Elfogadás és környezettudatosság, megszokott helyszínek és meglepő újdonságok. Valami ilyesmi lehet tehát a Sziget-érzés.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk