A Sziget Fesztivál főszervezője, Kádár Tamás podcastinterjúban mondta el, stabil lábakon állnak, és örülne a belga módszernek.

Közel 1 milliárdot utaltak el a fellépőknek

Még március közepén közleményt adott ki a Sziget Fesztivál, ahol előrevetítették, lehetséges, hogy elmarad. Azonban a kormány múlt héten, április 30-án hozott rendelete alapján már hivatalossá vált. Mint ismert, 500 főnél nagyobb rendezvényt nem lehet megtartani. Így többek között az augusztus 12-15-re áthelyezett Kolorádót, a Szigetet, az Ozorát, a Művészetek Völgyét, a Campus Fesztivált, a Fezent, az EFOTT-ot, a VOLT-ot és a Balaton Soundot is érinti. Az augusztus 26-29-re tolt Fishing On Orfű, a Strand Fesztivál, a B my Lake és a SZIN egyelőre kivételt képeznek.

Röviddel a kormány augusztus 15-ig kihirdetett rendzvénytilalma után adott interjút a Budapest Te meg Én című podcastben Kádár Tamás, a Sziget főszervezője, írja a Kreatív.

Kadar Tamas Sziget Fesztival 2020 Elmarad
Kádár Tamás, A Sziget Fesztivál Főszervezője / Fotó: Merész Márton

A podcastben Kádár arról beszélt, hogy természetesen szomorúan vették tudomásul a kormány határozatát, amit ezzel együtt felelős döntésnek tartanak. A zeneipar is régóta várt konkrét dátumot a tiltásról, hiszen így vis maior helyzetre hivatkozva visszakérhetik a fellépőknek elutalt előlegeket is. Utóbbi azért Kádár szerint nem lesz egyszerű menet, hiszen a fellépők menedzsmentjeinek is ugyanúgy fáj most az elvesztett összeg. A főszervező szerint nagyjából 1 milliárd forintnak megfelelő összeget utaltak már ki az idei fellépőknek.

Örülne itthon a belga módszer bevezetésének

Szóba került az interjúban a jegyvisszaváltás témaköre, ami hetek óta vitákat kavar nem csak itthon, de nemzetközi szinten is. Kádár szerint a Sziget a befektetői háttérnek köszönhetően stabil lábakon áll, de vannak olyan fesztiválok, amelyek sorsa most tényleg attól függ, milyen mennyiségben váltják vissza idén a már megvásárolt jegyeket.

Az interjúban a belga példa merült fel jó, a vásárlónak és a szervezőcégnek is vállalható kompromisszumként.

Belgiumban jogszabályt módosítottak annak érdekében, hogy minden már jegyet vásárló fesztiválozó egy, a vásárlásával azonos értékű vouchert kapjon, amit 2021-es szezonban válthat be. Amennyiben a vásárló nem él ezzel a lehetőséggel, visszakapja a pénzét.

Ha elmarad a 2020-as Sziget Fesztivál, belerokkanhatnak a szervezők

Nem tettek még le a szervezők arról, hogy az eredeti elképzelések szerint tartsák meg 2020-ban a Sziget Fesztivált, amely 2018-ban és 2019-ben is elnyerte a legjobb külföldi fesztivál díját a UK Festival Awards-on. A járvány kezdete előtt közleményt adtak ki a szervezők, amelyben közölték, nem tudják, elmarad-e a rendezvény, de dolgoznak azon, hogy ne így legyen.

Magyarországon azonban még nincs hír ilyen jogszabály-módosításról. Kádár szerint ugyan vannak egyeztetések a háttérben, de még nem tud arról, hogy hasonló intézkedés életbe lépne a közeljövőben. Jelenleg első lépésként fel kell venniük minden vásárlóval a kapcsolatot, a különböző jegyértékesítőkön keresztül, ami Kádár elmondása szerint ha mindhárom rendezvényt (Volt, Balaton Sound, Sziget) nézzük, több tízezer embert jelent.

Sziget 2020: Kings of Leon, Foals, Dua Lipa, The Strokes, Calvin Harris – Itt az első 80 fellépő névsora

Az első 80 név között olyan fellépőket olvashattunk a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben, mint a Kings of Leon, Foals, Dua Lipa, The Strokes, Calvin Harris, ASAP Rocky vagy épp Majoz Lazer. Többen már megfordultak hazánkban. Hogy csak kettőt említsünk: az albán származású brit Dua Lipa két évvel ezelőtt lépett fel a nagyszínpadon, a Kings of Leon pedig 2015-ben.

Nyilván magán a Sziget fesztiválon kívül a tavalyi 100 ezer külföldi is nagyon hiányozni fog idén a hazai turizmusnak. Kádár szerint már azon dolgoznak, hogy 2021-ben lehetőleg még nagyobb dobással térjenek vissza. A jelen helyzetben azt a legnehezebb feldolgozni a szervezőknek szerinte, hogy az egész éves munkát nem koronázza meg semmi idén. “De legalább 3 hónappal többet dolgozunk a jövő évi fesztiválon” – zárta optimista hangvételben az interjút a főszervező.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet