Fesztivál Hivatalos: Elmarad a Sziget Fesztivál, a VOLT, Balaton Sound...

Hivatalos: Elmarad a Sziget Fesztivál, a VOLT, Balaton Sound és a Bánkitó is

Promóció

A kormány mai döntése szerint 27 év óta először telik el úgy nyár, hogy nem lesz Sziget Fesztivál, a Telekom VOLT Fesztivál, a Balaton Sound is és a Bánkitó Fesztivál is.

„Végtelen szomorúságot érzünk” – mondta a Sziget főszervezője

Promóció
- Advertisement -

Kicsit későn, emiatt egyszerre 80 fellépőt jelentettek be a Szigetnél február közepén. A koronavírus-járvány azonban egy hónappal később veszélybe sodorta a rendezvénysorozatot. Mint írták közleményben, bíznak benne, a kitűzött időpontban megtarthatják. Később nyilatkozott a volt tulajdonos, Gerendai Károly is. Mint mondta, belerokkanhatnak a szervezők, ha nem lesz idén Sziget. A mai kormánybejelentés viszont – augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényt megtartani – átírt mindent, így most már hivatalos, hogy sem a Sziget, sem a VOLT, sem a Balaton Sound nem lesznek megtartva idén.

„A mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat” – mondta Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál főszervezője. Hozzátette, a megoldás kulcsa sincs a zsebünkben. Egyelőre csak végtelen szomorúságot éreznek, hogy a “rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollegáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált.”

Kádár Tamás, a Sziget fesztivál főszervezője / Fotó: Stiller Ákos

A főszervező szerint most mindenek előtt ki kell alakítani az elővételes jegyvásárlók számára az optimális megoldást, legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról vagy a visszatérítés menetéről. A nemzetközi példákat elemezve minderre számos megoldás látott már napvilágot, vannak országok, ahol külön jogszabályokkal is támogatják, szabályozzák ezt a folyamatot.

Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe

– mondta Kádár. Hozzátette, hogy bár elindultak az egyeztetések a kormányzattal az esetleges segítségről, az iparágat érintő mentőcsomagról és a különféle szakmai szervezetek régóta egyeztetnek többfajta vészforgatókönyvről, de konkrét eredményre még nem jutottak a fesztiválszervezők a döntéshozókkal.

Arra kérnek, ha már megvetted a jegyet, ne váltsd vissza

„Számunkra most az az elsődleges szempont, hogy a vendégeink a lehető legkedvezőbb megoldást kapják, és jövő nyáron együtt élvezhessük ezeket a világszínvonalú fesztiválokat. Elképzelhetetlen a gondolat is, hogy 27 év kitartó és szeretett munkája, az eredményeink és nem utolsó sorban a több millió eddigi látogatónk fesztiválélményének lehetősége egyik pillanatról a másikra lenullázódjon. Egyelőre tehát türelmet kérünk, keressük a megoldást, azonban az biztos, hogy az sokat jelentene, ha azok a látogatók, akik már megvásárolták elővételben a jegyet, ezt a jövő évi fesztiválra való befektetésként kezelnék” – tette hozzá Kádár.

A Bánkitó Fesztivál is elmarad

Szintén a mai kormánybejelentésből tudjuk, hogy a szubkultúra által közkedvelt Bánkitó Fesztivál is elmarad idén. Mint írták közleményben a szervezők, “sok forgatókönyvet jártunk körül az utóbbi másfél hónapban – végigvettük a lehetőségeinket, egyeztettünk hazai szakemberekkel, figyeltük a környező országokban érvényben lévő intézkedéseket, tendenciákat, mindvégig szem előtt tartva, hogy nem fogunk fesztivált szervezni olyan körülmények között, ahol nem garantálható a látogatóink biztonsága. A rendelkezésünkre álló információk alapján úgy találjuk, hogy egy nyári fesztiválon kivitelezhetetlen a jelenlegi előírások betartása, ezért azt tartjuk az egyetlen felelősségteljes döntésnek, ha nem rendezzük meg a júliusi Bánkitót.”

Bánkitó Fesztivál / Fotó: sinco

Az esemény szervezői bár bizakodóan tekintenek a jövőbe, azt nem rejtik véka alá, hogy elsősorban a jegyek visszaváltásának mértékén fog múlni, hogy 2021-ben is lehet-e újra fesztivál a tó körül.

A Bánkitó fesztivál számtalan civil szervezet, színházi alkotó és képzőművész munkáját fogja össze évről-évre minden júliusban. Sok független alkotó számára ez az egyetlen olyan kulturális rendezvény, ahol a munkáját több ezer fiatal elé tudja tárni, ezért felelősségünknek érezzük és mindent meg akarunk tenni annak érdekében, hogy a járvány elhaladtával is biztosítani tudjuk azt a rendezvényt a tó körül, ahol a jelenleg ellehetetlenített szervezetek és alkotók befogadó közegre találhatnak

– tették hozzá.

De mi lesz a már megvásárolt jegyekkel?

Független kulturális rendezvény révén fennmaradásuk nagyban függ attól, hogy hogy döntünk előre megvásárolt napijegyünkről vagy bérletünkről, mivel a fesztivált megelőző hónapok során befolyó bevételek (jegybevételek, szponzorációk, vendéglátós bevételek) realizálására nincs lehetőségük.

Arra szeretnénk kérni mindenkit, aki megteheti, hogy támogasson minket a már megvásárolt jegye árával, hogy jövőre is megtarthassuk a fesztivált. Természetesen minden jegyvásárlónknak lesz lehetősége arra is, hogy a jegyét a jövő évi Bánkitó fesztiválon használja fel. Annak pedig, aki számára a fentiek közül érthető módon egyik lehetőség sem áll most a rendelkezésére, visszatérítjük a jegye árát

– írják, és azt ígérik, hogy minden egyes elővételes jegyvásárlóval felveszik majd a kapcsolatot e-mailben május 3. és 7. között.

A mai bejelentés többek között az augusztus 12-15-re áthelyezett Kolorádót, a Szigetet, az Ozorát, a Művészetek Völgyét, a Campus Fesztivált, a Fezent, az EFOTT-ot, a VOLT-ot és a Balaton Soundot is érinti. Az augusztus 26-29-re tolt Fishing On Orfű, a Strand Fesztivál, a B my Lake és a SZIN egyelőre kivételt képeznek.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3