Sziget2018: Idén is olcsóbb lesz az ölelés, mint a csók – Love Revolution

Aki járt már a Szigeten, az tudja, hogy a hasonló méretű fesztiválokhoz képest itt egy sokkal összetettebb rendezvényről van szó, nem csupán egy többnapos koncertsorozatról.

A zenei mellett sportprogramok, kiállítások, workshopok, sétáló utcaszínházak, cirkuszi előadások, civil szervezetek sátrai bővítik a kínálatot a Sziget lakói számára, mégpedig a 7 napos fesztivál minden percében. Ez eddig nem újdonság, a 26. Sziget Fesztivál viszont nem csak programokban bővelkedik, hanem a korábbi éveket is felülmúló üzenetekben és az azokat támogató reformokban. 

Új arculat: love revolution, a szeretet forradalma

A fesztivál alapértékei mellett 25 éve kiállnak a szervezők, akik – érthető módon – most még nagyobb hangsúlyt fektetnek a társadalmi üzenetekre: peace, human rights, green planet, against racism.

20180419Sziget Sajtotajekoztato 2018041910
Kardos József A Sziget Fesztivál 26. Sajtótájékoztatóján / Fotó: Mudra László

A kezdetben jegyszedőként, majd buszvezetőként is dolgozó Kardos József, aki jelenleg a fesztivál igazgatója, elmondta: azért szerette mindig is a Szigetet, mert egy olyan közösséget építenek, ahol a tolerancia és befogadás a legfontosabb alapértékek.

A Sziget nem egy hazai, hanem európai, multikulturális fesztivál, és mindig is az volt. A szervezők pedig büszkén vállalják, hogy nálunk a sokszínűség érték, egy olyan környezetben is, ahol ez talán nem mindig hangzik jól

– hangzott el a Sziget sajtótájékoztatóján. 

Környezetvédelem és fenntartható fejlődés – egy zöldebb Sziget 

Az egyik kiemelt cél a fesztivál ökológiai lábnyomának csökkentése. Ennek érdekében ebben az évben bevezetik a visszaváltható fesztiválpoharat, ami hatalmas befektetést igényel, de másfél millió eldobált pohártól óvja meg a környezetet.

Hasonlóan tudatos és hatékony lépés lesz az is, hogy az italokhoz nem adnak automatikusan szívószálat.

Idén is szelektíven gyűjtik a hulladékot, és három Recycling Centerben is lehet majd ajándékokra cserélni a kidobásra ítélt palackokat és dobozokat. 

Karszalagos fizetés, 3 napos bérlet, brutális line-up

A Szigetet idén befektetői segítséggel valósítják meg, ami az elvárások mellett sok pluszt is hozott. Ilyen például minden idők legerősebb line-up-ja, ami egy 3 éves növekedési terv része.

Csak a nagyszínpadi fellépőkre 1 milliárd forinttal többet költenek idén, amivel a várható költségvetés 8,6 milliárd forint.

Ez az összeg 12%-os növekedés tavalyhoz képest. Ennek az erős felhozatalnak (is) köszönhető, hogy sokkal gyorsabban fogynak a jegyek, az 5 napos elővételes bérleteket el is adták már. Új jegystruktúrát vezettek be, aminek köszönhetően 1, 3, 5, 7 napos bérletek érhetők is vásárolhatók. A 3 napos bérlettel kifejezetten a hazai érdeklődőknek szeretnének kedvezni. 

20140818Sziget Fesztival Sold Out
Telt Házra Így Is Számíthatunk, De Úgy Tűnik, Pragmatikusan Állnak A Rendezvényhez / Fotó: A Sziget Hivatalos Weboldala

Egy, már tavaly elkezdett fejlesztésnek köszönhetően megszűnik a fesztiválkártya, a fizető chipet a karszalagba építik be. Szintén jó hír, hogy az egyenleg sorbanállás nélkül, applikáció segítségével is feltölthető, aki pedig az appot használja, annak automatikusan visszautalják a megmaradt összeget (300 Ft felett). Természetesen a paypass bankkártyákkal továbbra is fizethetünk. 

Love Revolution a programokban

Néhány helyszín kiemelt figyelmet fordít a fő üzeneteknek. Az Afro-Latin-Reggae Falu ONE HOUR – ON LOVE címmel környezettudatos életmód, valamint migráció, rasszizmus, tolerancia témakörben is tart beszélgetéseket. A Sétáló utcaszínházak között találkozhatunk az emberi jogok témakörét boncolgató Kamchátka társulattal, és a népszerű Mission: Szitizen játéksorozat is hasonló téma gondolatok köré épül majd. Számos más, évek óta a palettán szereplő program (Civil Sziget, Art of Freedom művészeti pályázat) témája is a fő üzenetek egyike lesz idén. 

Még nagyobb love revolution 

A Sziget és Izrael Állam Nagykövetsége idén még több izraeli művészt hoz el nekünk a fesztiválra.

A 70. évforduló egyszerre nagy ünnep a függetlenség és az együttműködés miatt is. A művészet, a zene, a film összekapcsolja az embereket, a kulturális különbségeket figyelmen kívül hagyva. Az izraeli zenészek évek óta teret kapnak, hogy bemutatkozhassanak a Sziget meghatározó nemzetközi közönségének, amelynek izraeliek is tagjai.

– mondta a sajtótájékoztatón Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete.

Az együttműködésnek köszönhetően most még több izraeli művész mutatkozik be, még nagyobb közönségnek. A Sziget legfontosabb szerepe, hogy a művészeti ágakon keresztül hidakat építsen a nemzetek és kultúrák között

– tette hozzá.

603X339 Cmsv2 4Fe57Fe1 27D9 53A6 B58F 164564Fe7F39 3132433
Yossi Amrani, Izrael Nagykövete / Sziget 26. Sajtótájékoztatója / Fotó: Euronews

Az izraeli zenei kedvelőinek ajánljuk a többi között Borgore, Asaf Avidan vagy a Jewish Monkeys koncertjét. 

Nelson Mandela születésének 100. évfordulójára emlékezve a Dél-afrikai köztársaságot és kultúráját népszerűsíti majd a Moonchild Sanelly, az Ubuhle be Afrika, a Sean  Kocs Trio és a Bantu Continua Uhuru Conciousness is. 

És akkor az ütős line-up

Az idei felhozatal miatt tényleg érdemes kiköltözni pár napra a szervezők által “álomállamnak” tervezett szigetre. Olyan neveket hoznak el idén, mint Clean Bandit, Lykke Li, a friss Pulitzer-díjas Kendrick Lamar, Lana Del Rey, Lianne La Havas, Dua Lipa, Nick Murphy, Mumford and Sons, Gorillaz, Gogol Bordello, Artctic Monkeys, Bastille, Everything Everything, Transglobal Underground, Natacha Atlas…

https://contextus.hu/chet-faker-shawn-mendes-es-a-gorillaz-is-a-szigetre-tart/

És mielőtt még túlzott izgalomba jövök, javaslom, nézzétek meg a line-upot alaposan! A felsorolt nevek csupán a töredékét képezik a Dan Panaitescu Nagyszínpad, Mastercard Színpad by A38 és a Világzenei Színpad fellépőinek. 

Régi-új helyszínek és újítások 

A Világzenei Színpadon volt egy idősáv, amiben roma előadók léptek fel, most pedig visszahozzák az évekkel ezelőtti Roma Sátrat. A Sziget új helyszíne a Karaván Sátor, amibe olyan együtteseket, énekeseket hívtak meg, akik egy-egy országon belül egy etnikai kisebbséghez tartoznak. A koncerteket a fellépő művészekhez kötődő dokumentum- és játékfilmek vetítése, kulináris bemutató és szakmai találkozások kísérik. 

Ha szeretnénk, hogy legyen Sziget Beach – Cökxpôn Chill Garden, most kezdjünk el imádkozni az alacsony vízállásért!

Idén is vár mindenkit a Circque de Sziget. A Baross Imre Artistaképző végzős diákjai egy olyan különleges produkcióval lép színpadra mindennap, amelynek a koreográfiája Samuel Trétreault, a világhírű 7 Fingers kanadai cirkusztársulat igazgatójának nevéhez fűződik. Az együttműködés a Sziget szervezői csapatának köszönhető. Természetesen ez sem a teljes program. 

2018-bán is látogatható a Múzeumi Negyed, a legnagyobb és legérdekesebb hazai múzeumok interaktív helyszíne, a #CinemaHungary, ahol magyar filmeket, klasszikusokat láthatunk angol felirattal, de némafilmeken is flashelgethetünk. 

Artzone1
Sziget Chill / Fotó: A Sziget Hivatalos Weboldala

Magic Mirror és az ArtZone csapata is megújult, ami nem változtat azon, hogy a legkedveltebb helyszínek köze tartoznak. 

A Retró Színpad idei újdonsága, hogy a magyar fellépők mellett külföldi előadók is színpadra lépnek, például a Brooklyn Bounce. 

Az egyik love reform pedig, hogy már videoüzenetben is elmondhatjuk, mi az, amit mindenképp meg akarunk tenni még halálunk előtt. Az üzeneteket kivetítik majd, és továbbra is felírhatjuk a terveinket a fekete Before I Die-falra. 

Ott találkozunk, ez most tényleg üt!

Love 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból