Az amerikai kongresszus több mint kétszáz tagja arra kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy sürgősen vegye napirendre a Roe v. Wade ügyben hozott ítélet felülvizsgálatát. Az abortuszt engedélyező, precedensértékű 1973-ban hozott döntés ellen most 205 republikánus és két demokrata képviselő írta alá a beadványt – írja a The Guardian

A kongresszus több mint kétszáz tagja írta alá azt az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak címzett beadványt, amelyben sürgetik az 1973-ban hozott ítélet felülvizsgálatát. Az úgynevezett Roe v. Wade-ügyben hozott döntés tette lehetővé azóta is az egész Egyesült Államokban az abortusz legalitását és jogi szabályozását.

Abortuszszabályozás 1
“Az Én Testem, Az Én Döntésem” / Fotó: Getty Images

A beadvány egy louisianai ügy apropóján született, és az aláírók most annak az álláspontnak a felülvizsgálatát kérik, amely szerint a biztonságos és törvényes abortusz a nők alkotmányos joga. Mindez éppen akkor merül fel, amikor az USA-ban az abortuszhoz való jog egyre erősödő fenyegetés alatt áll, és a kérdés valószínűleg a 2020-as elnökválasztási kampányok egyik sarkalatos témája lesz.

A képviselők most arra hivatkoznak, hogy 46 évvel a döntés után is még rendezetlen kérdésről van szó. A hét támogató bíróból kettő később teljesen vagy egészben elutasította az ítéletet, és azóta minden, abortusz témájában hozott legfelsőbb bírósági ítélet erősen megosztó volt.

Továbbá, a Roe-döntés nem mondta ki egyértelműen, hogy az abortusz alapvető, alkotmányos jog, hanem csak utalt rá.

A beadványt aláírta több konzervatív abortuszellenes csoport is. A Kongresszusban most arra számítanak, hogy mivel a republikánus képviselők nagy része erősen ellenzi a Roe v. Wade-ítéletet, a Legfelsőbb Bíróság, amelyben jelenleg a republikánus elnökök által kinevezett bírók vannak többségben, visszavonja az abortuszt engedélyező jogszabályok alapját képező ítéletet.

Elfogadták az abortusztörvényt: Ariana Grande hatalmas összeget adományozott egy szervezetnek

Hetek óta protestáltak az emberek Georgia állam szigorú abortuszellenes törvényének hatályba lépése ellen. A filmipar mellett több vezető üzletember és a szórakoztatóipar dolgozói is ellenállásukat fejezték ki. Ennek ellenére Georgia állam kormányzója, Brian Kemp a múlt hónapban aláírta a határozatot. Ariana Grande mindig is kiállt a nők érdekérvényesítése mellett, és továbbra is szívügye a nők megbecsülése, jogaik tiszteletben tartása.

Alexis McGill Johnson, az amerikai Családtervezők szervezetének elnöke a hírre úgy reagált a Twitteren, hogy az abortuszellenes politikusok minden trükköt bevetnek annak érdekében, hogy betiltsák a legális terhesség-megszakítást.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Roe v. Wade-döntés megkérdőjelezése az alapjogaink elleni egyértelmű támadás. Az abortusz biztonságos és törvényes, és mindent megteszünk azért, hogy ez így is maradjon továbbra is[/perfectpullquote]

– erősítette meg Alexis McGill Johnson. A választás-pártiak azzal érvelnek, hogy a beadvány szembemegy a közvélemény születés-szabályzással kapcsolatos álláspontjával.

Egy 2019-es közvéleménykutatás szerint ugyanis a felnőtt lakosság 61%-a azt mondta, hogy a terhesség-megszakításnak törvényesnek kellene lennie majdnem minden esetben. A lakosság 38%-a amellett foglalt állást, hogy nem kéne törvényesnek lennie semmilyen vagy a legtöbb esetben.

Állami szinten nemrégiben elfogadtak néhány olyan, republikánusok által kezdeményezett jogszabályt, amely évtizedek óta a legszigorúbb abortusz-törvények közé tartozik az egész országban. Alabamában tavaly például elfogadták, hogy erőszakos vagy vérfertőző közösülésből létrejött terhességet is kizárólag akkor lehet megszakítani, ha az anya élete veszélyben van.

Jordan Peele és J. J. Abrams is adakoznak, hogy megakadályozzák az abortuszellenes törvényjavaslatot

Jordan Peele rendező és J. J. Abrams televíziós producer nemrég kezdték el forgatni közös produkciójukat, a Lovecraft Country című sorozatot. Mivel a helyszín Georgia, ahol most az abortuszellenes-törvény miatt elég nagy a felfordulás, a két filmes szakember szeretne segíteni a helyzeten. A film rendezői díját felajánlanák Georgia Fair Right szervezetének.

A beadvány aláírói támogatják azt a louisianai rendelkezést, amely szerint a lakóhely alapján kapjanak felhatalmazást a terhesség-megszakítást végző orvosok. Továbbá, szerintük a louisianai ügy azt jelzi, hogy az abortuszhoz való jog nem működőképes. Az ellenzők szerint ugyanakkor Louisianában túl nagy felelősséget raknak az orvosokra, ami végül az abortuszklinikák ellehetetlenítéséhez fog vezetni.

Elfogadták az abortusztörvényt: Ariana Grande hatalmas összeget adományozott egy szervezetnek

Hetek óta protestáltak az emberek Georgia állam szigorú abortuszellenes törvényének hatályba lépése ellen. A filmipar mellett több vezető üzletember és a szórakoztatóipar dolgozói is ellenállásukat fejezték ki. Ennek ellenére Georgia állam kormányzója, Brian Kemp a múlt hónapban aláírta a határozatot. Ariana Grande mindig is kiállt a nők érdekérvényesítése mellett, és továbbra is szívügye a nők megbecsülése, jogaik tiszteletben tartása.

Várhatóan márciusban kerül sor a Legfelsőbb Bíróságon a louisianai törvény elleni szóbeli meghallgatásokra. Ha az ottani bíróság helyt ad a beadványnak, akkor Louisiana államban egyetlen helyen lehet majd abortuszt végeztetni. Az ellenzők szerint egy ilyen ítélet azonnali veszélyt jelentene a Roe v. Wade-döntésre is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.