Az NPR amerikai közszolgálati televízió újságírói Szijjártó Péter magyar külügyminisztert a Szabad Európa Rádió magyar adásának tervezett újraindítása kapcsán kérdezték. Az erről szóló anyag kedden került fel az NPR honlapjára. A magyar politikus fake news-nak, azaz álhírnek nevezte, hogy Magyarországon ne lenne sajtószabadság.

„Teljes médiaszabadság van Magyarországon. Nem tud egyetlen olyan szegmenst se megnevezni a magyar nyilvánosságban, legyen az tévé, rádió vagy internet, ahol a piacvezető csatorna kormánypárti lenne” – reagált a riporter felvetésére.

Szijjártó Péter nyilatkozata persze könnyen cáfolható, hiszen Magyarországon jelenleg egyetlen országos kereskedelmi rádió működik, a fideszes médiaholding, a KESMA érdekeltségében lévő Retro Rádió, és szinte valamennyi helyi rádiós frekvencián is Fidesz-közeli rádiók szólnak, mindössze néhány olyan rádió maradt, amely meg tudta őrizni függetlenségét – ezek is jellemzően inkább zenei rádiók.

Szijjártó Péter Médiaszabadság Média Szabadsága Szabad Európa Rádió
Szijjártó Péter Külügminiszter / Fotó: Bánkuti András

Emellett aggasztó dolgok történnek az állami közrádióban és a köztévében, gyakoriak a hírhamisítások, hírmanipulációk. A Fidesz-közeli KESMA alá került mintegy félezer médiatermék, és az összes megyei napilap is a KESMA kontrollja alá került, ahogyan a Bors című bulvárnapilap is. A televíziós piacon pedig az állam megtolja a TV2 szekerét, így a médiavállalat könnyebben tud terjeszkedni.

Gulyás Márton és stábja lebuktatta a kormányközeli közmédiát

A politikai aktivista, Gulyás Márton a slejm nevű YouTube-csatornáját a 2018-as parlamenti választások óta Partizán néven futtatja. Jobbára közéleti témákat vesz górcső alá, mint például hogyan volt ellenzékben a Fidesz 2002 és 2010 között. De Gulyás volt az, aki oknyomozás után felfejtette a kamupártokat, amelyek Seres Máriá hoz és köréhez köthetők.

A médiatúlsúlyról – a rendszerváltás óta – folyó vitához tartozik még az állami reklámköltések piactorzító szerepének értékelése is. Erről a Mérték Médiaelemző Műhely kutatása alapján írt a Media1 is. Eszerint a magyar hírmédiumok 40 százalékának bevételeiben több mint egyharmadot tesz ki a Nemzeti Együttműködés Rendszerétől, vagyis az államtól érkező pénz.

Teljesen felszámolhatják a már most is központosított, kormányközelbe került megyei lapokat

A már eddig is központosított megyei lapokat felszámolhatják, mondta több érintett lap munkatársa és vezetője is a Népszavá nak. A lapnak az egyik alkalmazott elpanaszolta, hogy amikor az egyik női mosdóban elromlott a villany, ki kellett volna hívni egy szerelőt. A lapvezetés viszont nem tett semmit napokig, mert még nem kapták meg “fentről” a hozzájárulást.

A hirdetési piacon visszaszorulóban vannak a piaci mechanizmusok és nő a politika befolyása. A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű nemzetközi szervezet nemzetközi sajtószabadság-indexében nagyot zuhant az elmúlt években Magyarország: 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte óta, és a problémás országok közé tartozik.

Épp a napokban ismerte el Orbán Viktor miniszterelnök is, hogy megváltoztak Magyarországon a médiaviszonyok: azt ismert be, hogy nincs baloldali médiatúlsúly.

Szijjártó Péter szerint mindenesetre sértő arról beszélni, hogy azért tér vissza Magyarországra a Szabad Európa Rádió, mert gond lenne a médiaszabadsággal.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.