Szijjártó Péter médiaszabadság témában gyakorta ad interjút a külföldi sajtónak, ugyanis vissza-visszatérő kérdés a külgazdasági és külügyminiszter felé.

Mindenki más hazudik Szijjártó Péter szerint

Miben látja az önök kormánya az újságírók feladatát? – kérdezte a Klubrádió elhallgatása után a román Digi24 TV riportere Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Bukarestben, szemlézte a Telex a beszélgetést. Szijjártó visszautasított minden olyan állítást, amely arra vonatkozott, hogy a kormány nem biztosítaná a sajtó szabadságát, ezzel szemben az az igazság, hogy a magyar médiumok többsége „kormányellenes álláspontot képvisel”.

Szijjarto Peter Mediaszabadsag Klubradio
Munkaközben A Külgazdasági És Külügyminiszter / Fotó: Szijjártó Péter Hivatalos Facebook-Oldala

Akkor tehát azt állítja, hogy az egész nyugat-európai, európai uniós sajtó hazudik, amikor a sajtószabadságot kérik számon? – összegzett a riporter, mire Szijjártó bólogatva azt mondta, hogy „igen, ezt állítom”.

Van egy kormány, amely erős és konzervatív

Az okok kapcsán csak találgatni tudott a külügyminiszter. Mint elmondta, talán az lehet a nagy közös nyugat-európai hazugság mögött, hogy a magyar kormány politikája úgy tud sikeres lenni, hogy szembe megy a mainstream állásponttal, legyen szó migrációról, gazdaság- vagy családpolitikáról.

Kapcsolódó cikk

„A liberális mainstream nem tudja megemészteni azt, hogy van egy kormány, amelyik erős, konzervatív, kereszténydemokrata, patrióta politikát folytat és sikeres” – vélekedett Szijjártó Péter, aki szerint a liberális mainstream ezért terjeszt hazugságokat a kormányról.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Ezt a gondolatmenetet rendszeresen előadják a kormány politikusai, Szijjártó azonban ezúttal tovább ment és a kormánypárti sajtóról is kifejtette nézeteit.

A sajtószabadsággal kapcsolatban nem szabadna a sajtóorgánumok azon jogát megkérdőjelezni, hogy pozitívan vélekedjenek a kormány döntéseiről. Én nem tudom elfogadni azt, hogy az olyan sajtóorgánumok, amelyek történetesen pozitívan viszonyulnak a kormányhoz, rögtön minősítve lesznek, miszerint kormányzati irányításúak, kormányzati tulajdonúak, kormányzati rabszolgák és hasonlók

– magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter.

Két éve is magyar médiaszabadságot vizionált Szijjártó

Szijjártó, akinek közösségi médiás megítéléséről különálló, tízfős stáb felel, 2019 októberében az amerikai NPR tévécsatornának adott interjút. Hasonlóakat mondott akkor is, ám akkor a Szabad Európa rádiócsatorna újbóli, Magyarországon való megjelenése kapcsán. A fenti kapcsolódó cikkben írtunk róla, amelyben többek között azt mondta, teljes médiaszabadság van hazánkban. 

Kapcsolódó cikk

A magyar kormányt rendszeresen kritizáló amerikai CNN-nek tavaly áprilisban adott interjút a magyar politikus. A magyar kormányt érő kritikákra válaszolt Szijjártó, amelyek szerint a koronavírus törvény adta felhatalmazással valójában autokráciát akarnak kiépíteni. A külgazdasági és külügyminiszter nemes egyszerűséggel álhírterjesztőzte le a tévécsatornát, a CNN-t, amelynek éppen interjút adott.

A Telex megjegyezte emellett, hogy érdemes Szijjártó állításához felidézni, hogy 2018 végén kormányközeli üzletemberek egységesen bedobták egy alapítványba a korábbi években Orbán Viktor biztatására felvásárolt médiumaikat; a közel 500 sajtótermékkel létrejövő KESMA-t a miniszterelnök „nemzetstratégiai jelentőségűnek” minősítette, így kerülték el, hogy a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az összeolvadást. A Fidesz-közeli médiaholding tartalmait azóta is erős központi vezérlés jellemzi.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet