Szijjártó Péter úgy véli, Kijev kisebbségellenes politikája miatt nem számíthat a magyar kormány támogatására a mostani feszült konfliktusban.

Orosz-ukrán válság

Mint arról beszámoltunk, egyre nő az orosz inváziótól való félelem Ukrajnában és újabb jelentések alapján katonai csapatok hatalmas felhalmozódását figyelték meg Ukrajna északi határán – a fővárostól, Kijevtől feltűnő távolságon belül. A katonák és családjaik arra számítanak, hogy egy elhúzódó háborúba keverednek, miután közölték velük, hogy kilenc hónapig is távol lehetnek otthonuktól.

Szijjártó Péter külügyminiszter az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy bár a nyilvánosság szemei előtt háborús a retorika, eközben a színfalak mögött teljesen korrekt tárgyalásokat folytatnak az amerikaiak és az oroszok – írta a 24.hu.

Kiemelte, hogy ennek ellenére ebben a feszült helyzetben sem kérhetik hazánktól a nyugati hatalmak, hogy lazítsunk az orosz-magyar kapcsolatainkon, hiszen enélkül nem tudtunk volna Szputnyik vakcinákat venni, megkötni a hosszú távú gázvásárlási megállapodást, illetve evakuálni az Almatiban rekedt magyar polgárokat.

Nemzeti érdekek politikája

Szijjártó abban bízik, hogy a tavalyinál is sikeresebben alakulnak majd az orosz-magyar kapcsolatok, miután sor kerül Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin újabb tárgyalására, mivel „a külpolitikát ma már nem szimbólumok, nem ideológiák alapján kell folytatni, hanem a nemzeti érdekek mentén.”

Ezzel szemben a magyar-ukrán kapcsolatokra vonatkozóan már nincsenek ilyen optimista elképzelései, mivel az interjúban hosszan sorolta a magyar gesztusokat, amikért cserébe gyakorlatilag semmit sem kaptunk.
„A kárpátaljai magyarságnak csak a jogfosztás, a provokáció és sok esetben a fizikai megfélemlítés jutott”, ha pedig nem lépnek vissza ettől a politikától, az jelentőségteljesen korlátozni fogja a lehetőségeket arra nézve, hogy Ukrajnának bármiféle támogatást nyújtson a magyar kormány.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk