Borzongató tárlatvezetésre készül a Sziklakórház Atombunker Múzeum

A budai várhegy mélyén található Sziklakórház Atombunker Múzeum újfajta tárlatvezetéseket índít. Az Amikor kihunynak a fények névre keresztelt túra 2020 nyarán mindössze négy alkalommal kerül megrendezésre a múzeumban.

Életmentő műtét a vaksötétben

A Sziklakórház Atombunker Múzeum küldetése a szükséghelyzetben, vészhelyzetben történő gyógyítás, segítségnyújtás bemutatása. A rendkívüli népszerűségnek örvendő, a látogatók előtt először 2007-ben megnyílt múzeum a Budai Vár alatt található barlangrendszer egy kiépített része. A Várhegy alatti, világviszonylatban is ritka barlangok a jégkorszak után a mészkő és az alatta lévő márga találkozásánál mosódtak ki, forrásvizek segítségével.

A mintegy 10 kilométer hosszú barlangrendszert a helyi lakosok a középkortól kezdve folyamatosan használták.

A II. világháború kitörésével, 1939-től jelentős részét megerősítették, óvóhellyé alakították át. A későbbi Sziklakórház első kiépített területe a „K” jelű riasztóközpont volt, ahonnan a Várnegyed légoltalmi szirénáit 1937–45 között működtették. Nyár elejére, a koronavírus-járvány számtalan ember életét alakította át, összefogásra és új alternatív megoldások kidolgozására ösztönzött, ezért a múzeum munkatársai egy olyan archívum összeállítását is tervezik, amely megőrzi és bemutatja a jelenlegi helyzet sajátosságait a jövő számára.

Sziklakorhaz Amikor Kihunynak A Fenyek1 Scaled
/ Fotó: Sziklakórház Atombunker Múzeum

Az Amikor kihunynak a fények borzongató túra során a múzeum kórház része sötétségbe borul, és a szakértő tárlatvezetők a megszokott fényviszonyok helyett zseblámpákat biztosítanak a résztvevők számára, így soha nem látott árnyjátékokkal és vizuális hatásokkal bővül a népszerű kiállítás.

Az atombunker természetes valójában

Az izgalmas nyáresti programok iránt érdeklődőket péntekenként várják a múzeum lelkes munkatársai, hogy együtt bejárják a Sziklakórház Atombunker Múzeumot úgy, ahogyan eddig csak kevesen tették: szinte teljes sötétségben.

Mivel időben és létszámban korlátozott programról van szó, a múzeum dolgozói javasolják, hogy a részvétel biztosításának érdekében, aki teheti, foglaljon időpontot.

Erre a múzeum honlapján, és a Facebook esemény leírásában közzétett linken keresztül van lehetőség.

A tárlat az alábbi időpontokban tekinthető meg:

2020 július 17. – 17:00-18:00
2020 július 24. – 17:00-18:00
2020 július 31. – 17:00-18:00
2020 augusztus 07. – 17:00-18:00

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk