A koronavírus-járvány emlékeinek gyűjtésébe kezdett a honlapján található információk szerint május 31-ig zárva tartó budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amely a lakosságtól is várja a történeteket, fotókat, tárgyi emlékeket.

Történelemírás a jelenben

Az intézmény pénteki közleményében emlékeztet arra, hogy küldetése a szükséghelyzetben, vészhelyzetben történő gyógyítás, segítségnyújtás bemutatása. Mint írják, a koronavírus-járvány számtalan ember életét alakította át, összefogásra és új alternatív megoldások kidolgozására ösztönzött, ezért a múzeum munkatársai egy olyan archívum összeállítását tervezik, amely megőrzi és bemutatja a jelenlegi helyzet sajátosságait a jövő számára.

Gyűjtik a járvány elleni védekezés eszközeit, saját készítésű védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket, a kialakult helyzetre adott egyéni és közösségi reakció lenyomatait, a közösségi összefogást, inspiráló történeteket bemutató írásokat és a figyelemfelkeltő utcatárgyak képeit, illetve az átalakult mindennapokat bemutató történeteket, személyes beszámolókat.

A gyűjtésről minden részlet megtalálható a múzeum weboldalán és Facebook-oldalán. A felajánlott anyagokat az intézmény Múzeum Digitár felületén teszik közzé, válogatnak belőlük a közösségi oldalukon, valamint kiállítási anyag összeállítását tervezik.

Mikor – hol – mi – ki?

A múzeum kurátorai ezekre a kérdésekre keresik a választ minden begyűjtött emlék kapcsán. Természetesen arra is van lehetőség, hogy anonim beküldőként segítsük a Sziklakórház munkáját.

Egy antikváriumból kerültek elő az Operaházból ellopott könyvritkaságok

Visszakerültek Magyarországra azok a 17. századi könyvritkaságok, amelyeket a Magyar Állami Operaház levéltárából tulajdonítottak el. A könyvek visszakerülését Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára jelentette be Facebook-oldalán. Könyvmentés a Könyv Napjára! A visszaszerzett könyvek, a felbecsülhetetlen eszmei érték mellett, 40 millió forintot érnek.

Ami a tárgyi felajánlásokat illeti, azokat a vészhelyzet végén lesz lehetősége a múzeum munkatársainak fizikailag is begyűjteni, de addig is kérik, hogy a felajánlók készítsenek róla fotót és e-mailben küldjék el egy rövid ismertetéssel együtt (megnevezés, készítés ideje, körülményei, használat módja, méretek, hozzá kapcsolódó személyes történet).

Maszkos Főkukac Miniszobor A Parlamenttel Szemben 1024X576 1
Szájmaszkos Főkukac Mini Szobor A Parlamenttel Szemben / Fotó: Kaszanyi Gergely

Fotók küldése esetén a helyszín megjelölése, a fotó készítésének időpontja és az ábrázolt tárgy, jelenet megnevezése a legfontosabb, illetve amennyiben lehetséges a készítő megnevezését is kérik. Személyes beszámolók esetében, a leírásnak tartalmaznia kell az események helyszínét és idejét, illetve amennyiben a történet szereplői beazonosíthatók, a közzétételhez a hozzájárulásuk is szükséges.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet