Szikora Róbert a Beatles és John Lennon a magyar fiatalságra gyakorolt hatásáról beszélt a zenész halálának 42. évfordulója alkalmából.

John Lennont 1980. december 8-án lőtték agyon New Yorkban. Szikora RóbertBlikknek mesélt arról, milyen hatása volt a brit zenekarnak a könnyűzenére.

Egy statisztika például kiderítette, az, hogy ma az angolt használjuk világnyelvként, az a Beatlesnek köszönhető. Annak idején mindenki le akarta fordítani a dalaikat, hogy miről is szólnak pontosan

– magyarázta a Hungária frontembere, hozzátéve, “volt egy olyan rezgés, amit a zenéjük eltalált, hogy bármilyen helyzetben voltál, amikor ezek a dalok szóltak, akkor kisütött a nap”.
Elmondása szerint a Beatles berobbanása megváltoztatta az életüket, és azt, ahogyan a világra néztek. “Addig az iskolában, meg a társadalom elvárásaiban nőtt fel mindenki, aztán jöttek ezek a fickók. Az angol humoruk, összekeverve az egyéniségükkel, a szabadságot hozta el nekünk.”

Angliában akkor nekik nagyobb hatásuk volt a fiatalokra, mint Jézus Krisztus személyének. Ő nem akarta Jézust kisebb színben feltüntetni, akkor is tudta, hogy ő a Megváltó, de közben róla többet beszéltek, többen fordultak hozzájuk

– jelentette ki, majd azt is elárulta, hogyan érintette, mikor értesült a legendás énekes haláláról.

Éppen turnén voltunk a Hungáriával és egy étteremben ültünk, amikor valaki berohant, hogy lelőtték John Lennont. Mindenki jajongani kezdett, de én csak ültem és azt mondtam: jó, lelőtték, de attól ő még van és attól ő még él.

“Olyan voltam vele kapcsolatban, mint a gyerekek. A gyereknél nincs halál, egy hároméves nem hiszi el, hogy meghal a papája vagy a mamája, hogy az végleg nincs. Valami nagyobb igazság ért el akkor engem, mint ami a felszínen van és amit láttunk. Az iránta és a Beatles iránt való rajongásom egy soha véget nem érő történet. Amiket ő csinált az meghaladott mindent” – szögezte le Szikora.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet