Életének 83. évében vasárnap elhunyt Szilágyi István színművész – erősítette meg a Baptista Szeretetszolgálat az MTI-nek.

Fia ölhette meg Szilágyi Istvánt

Szilágyi István az utolsó éveiben rendkívül szegényes körülmények között élt Rákosligeten, ahol a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai segítették őt mindennapi életvitelében. Három éve gyűjtést szerveztek neki, amelyen az Auróra zenekar 3 millió forintot gyűjtött össze, a színés több klipjükben is szerepelt.

Aurora – Őrült világ (hivatalos videoklip/official music video) 2014.

Aurora – Őrült világ (hivatalos videoklip / official music video) Őrült világ CD 2014 – EDGECD198 Az Őrült világ című új Aurora lemez megjelenik a Hammerworl…

Sajtóinformációk szerint a népszerű karakterszínész volt az a férfi, akit fia ölhetett meg vasárnap a XVII. kerületben. A HVG azt írta, kalapáccsal ütötte fejbe a színművészt a fia.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) – az áldozat megnevezése nélkül – vasárnap először azt közölte, hogy megöltek egy férfit egy XVII. kerületi családi házban, ahová bántalmazás miatt hívták ki a rendőröket. A helyszínen elfogták a bántalmazót, a 49 éves Sz. Pétert, aki ellen a BRFK életvédelmi osztálya emberölés bűntett gyanúja miatt indított eljárást.

Szilagyi Istvan Meghalt Gyilkossag Fia Olte Meg Scaled
Fonyó Gergely Rendezõ (B) És A Gondnok Szerepét Alakító Szilágyi István Beszélget A Gézengúzok Címû, A Duna Tv És Next Station Production Által Készülõ Új 11 Részes Ifjúsági Tévéfilmsorozat Forgatásán Budapesten, A Xi. Kerületi Mezõkövesd Utcában. A Sorozat Egy Középiskola Hétköznapjait Mutatja Be. A Diákok Között Barátok Közt-Szereplõk És Korábbi Megasztár-Döntõsök Is Feltûnnek, A Negyedik Széria Gyõztese, Király Viktor Pedig Tanárt Alakít / Fotó: Kallos Bea / Mti

Később a hatóság az esetről kiadott közleményében azt írta, vasárnap reggel 7 óra 34 perckor érkezett bejelentés arról, hogy a XVII. kerületi X. utca egyik családi házában egy férfi bántalmazza az apját. A rendőrök a helyszínen elfogták a bántalmazót, a 49 éves Sz. Pétert, aki ellen a BRFK életvédelmi osztálya emberölés bűntett gyanúja miatt indított eljárást. A férfit őrizetbe vették és kezdeményezik a letartóztatását – közölték.

Nem először bántalmazhatta

A meggyilkolt színész fia rendszeresen verte a szüleit, írja az Origo. Sőt, nemcsak az édesapját, hanem az édesanyját is bántalmazhatta. Aki követte a házaspár életét, több olyan képet láthatott róluk az elmúlt időszakban, amin kék-zöld foltok látszódtak az arcukon. A családnak segítő, a Baptista Szeretetszolgálatnak dolgozó Baricz Dezső a lapnak azt mondta, csütörtökön ő is nagyon megijedt a 49 éves férfitől, aki pár nappal később, vasárnap reggel agyonverte az édesapját, a Lópici Gáspárként is ismert színészt az otthonában.

Hercsel Adél: „Az erőszak nemtelen, de egy férfi nagyobbat tud ütni”

ContextUs: Izgalmas lesz látni a Szigeten, hogy ennyi különböző nemzetiségű aktivista mutatja be a saját szemszögéből és kulturális hátterével, hogy nekik mit jelent a feminizmus, és hogyan jelenik ez meg a mindennapi életükben. Szerinted Magyarországon van feminizmus? Kérdés, hogyan közelítünk a kérdéshez.

A színész fia, Péter egy beszélgetés közben azt mondta, ki kell mennie a szobából, mert ha nem teszi, vér fog folyni. Nem volt vita, vagy hangos veszekedés, egy történet mesélése közben jött rá – ahogy Baricz Dezső fogalmazott – “a roham”. A 49 éves, az apja megölésével gyanúsított férfi évekkel ezelőtt már állt bíróság előtt súlyos testi sértés vádjával, azért, mert rátámadt az apjára.

Fiával, Péterrel, aki operatőr, 2016 óta rossz viszonyban volt. Három éve, 2017-ben pedig úgy megverte, hogy bírósági ügy lett belőle. Másodfokon 2 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélték. Bár a színész a bíróságon is tagadta, hogy a fia bántalmazta. Mind a színész, mind a fia elmondása szerint Szilágyi István ráesett egy farakásra, de az orvosszakértő ezt másképp látta. Három éve bejárta a sajtót, hogy a kevés nyugdíjából élt Szilágyit rendszeresen terrorizálta fia, a nyugdíját elvette és elitta. A TV2 Mokkának ezt is cáfolta a színművész.

Jellegzetes arca miatt epizódszerepek találták meg

Szilágyi István 1937. december 7-én született Gyomán. 1957 és 1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, diplomáját kézhez véve előbb Egerbe szerződött, néhány évig Párizsban élt, majd az Irodalmi Színpad (1970-1973), a Vidám Színpad (1973-1977), a Vígszínház (1977-1979), ezt követően egy évtizedig a Mafilm társulatának volt a tagja. A ’90-es évektől nyugdíjazásáig, 2016-ig a Győri Nemzeti Színház tagja volt.

“Pityi” becenevét Básti Lajostól kapta a főiskolán, amit egykori osztálytársa, Sztankay István terjesztett el. Szilágyi Istvánt jellegzetes arca miatt pályafutása alatt elsősorban az epizódszerepek találták meg.

Számos filmben és tévésorozatban szerepelt, még főiskolásként játszott az Égre nyíló ablakban (1959), ezt követte a nagy sikerű Mit csinált a feleséged 3-tól 5-ig című, Makk Károly által rendezett vígjáték (1964).

A láthatatlan ember sztárja, Elisabeth Moss a családon belüli erőszak ellen szólalt fel

Elisabeth Moss nem a szívmelengető szerepeiről ismert. A láthatatlan ember című lélektani horrorban Ceciliát alakítja, aki igyekszik megszökni abból a házból, ahol az exe terrorizálja őt. A film egy HG Wells-sci-fi újragondolása. A férfi halála után, a nő mégis úgy érzi, hogy nem halt meg, hanem láthatatlanná tette magát, és tovább zaklatja őt, amit Cecilia környezete nem igazán hisz el a nőnek.

Országosan ismertté 1968-ban Sipos úr figurájának megformálása tette a Bors című tévéfilmsorozatban. Egyik legnagyobb sikerét Csukás István Keménykalap és krumpliorr című (1978) népszerű filmjében aratta a plakátragasztó Lópici Gáspár szerepében.

Filmdrámákban is játszott

Saját becenevének köszönhette A Tenkes kapitánya népszerű tévéfilm-sorozatban (1964) a Pityik őrmester nevet, amelyet az író Örsi István az ő tiszteletére adott az általa játszott labancnak. Volt többek közt szélhámos (Az örökös, 1969), szakács (A halhatatlan légiós, 1971), őrmester (Bors Máté), pandúr (Talpuk alatt fütyül a szél, 1976), huszár (80 huszár, 1978), piócás ember (Indul a bakterház, 1979) és ékszerész (Zsaruvér és csigavér, 2001).

A könnyed szerepek mellett filmdrámákban is játszott: az Azonosítás, az Angi Vera, a Sztálin menyasszonya és A napfény íze című alkotásokban is láthatta a közönség.

Hetvenéves kora után is kapott szerepeket, játszott a Szuromberek királyfi című mesefilmben, a Casting minden című zenés filmben, valamint a Véletlenül szándékos című krimiben, a Szomjas György által rendezett A Nap utcai fiúk című 1956-os filmben, és a 2009-i filmszemle versenyprogramjában is szereplő, Goda Krisztina által rendezett, Kaméleon című filmben.

Gobbi Hilda-életműdíjasnak mondhatta magát

A színész igazi életterének a színházat tekintette, és azt vallotta, hogy nincs kis szerep. Pályafutása alatt a legnagyobb klasszikusok – többek közt Csehov, Dosztojevszkij, Steinbeck, Tennessee Williams – darabjaiban lépett színpadra. A szélesebb közönség filmes és színházi szerepei mellett reklámfilm-sorozatból is ismeri, a ’90-es években a Lottó reklámarca is volt.

Sas Reklámok: Ötös Lottó (1)

Sas Reklámok: Ötös Lottó. Régi magyar reklám. Szilágyi István: Van egy kozmetikum, ami kisimítja a ráncokat és garantáltan fiatalít. Ez az!! További régi mag…

2002-ben a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjban részesült, 2003-ban Gobbi Hilda-életműdíjat kapott, 2009-ben pedig a magyar filmkritikusok Életműdíját vehette át. 2010-ben Kisfaludy-díjat, 2015-ben Kisfaludy Életműdíjat, 2016-ban Pro Urbe Győr díjat kapott.

Három évvel ezelőtt a színművész az ATV-nek adott interjút, amely során beszélt a rendkívül szegény körülményekről. Mint mondta a videó elején, “lett egy trombózisom, és nem tudok játszani, meg nem is újították meg velem a szerződést. Hát, jogosan. Szóval hogy mondjam? Eléggé lerobbant állapotban vagyok” – mondta könnyeivel küszködve. A videó végén a tévécsatorna riportere megkérdezi, milyen tervei vannak. Mint zárta gondolatmenetét Szilágyi, “most próbálunk valahogy megmaradni, valahogy talpon maradni.”

A teljes videót itt nézheted meg:

„Próbálunk megmaradni” – Megszólalt az ATV-nek a színészlegenda

Az ATV stábja meglátogatta a szívszorító körülmények között élő Szilágyi Istvánt. A színészlegenda saját bevallása szerint „eléggé lerombolt állapotban van”….

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet