Szilágyi István színművész özvegye interjút adott a Tényeknek. Az özvegy azt mondta, nem haragszik a fiára, szerinte rendes gyerek, aki mindig gondoskodott róluk.

A gyilkosság helyszínén adott interjút

Hétfőn reggel 7 óra körül kalapáccsal meggyilkolták Szilágyi István színművészt. A gyanúsított fia lehetett, akit ellen a BRFK életvédelmi osztálya emberölés bűntett gyanúja miatt indított eljárást. A férfit őrizetbe vették és kezdeményezik a letartóztatását – közölték. Másnap a TV2 Tények című műsora készített interjút Humenyánszky Jolán szobrászművésszel, az özveggyel.

A bűnjeleket jelző matricák is ott voltak még a falon, amikor a tévéstáb belépett a szobába, Szilágyi István halálának helyszínére. A riportból kiderül, hogy miután befejezték a helyszínelést, a színész özvegye visszatért a házba. Az éjszakát otthon töltötte. A Tények riportere megkérdezte, haragszik-e a fiára.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Dehogy haragszom, miért haragudnék, mert nagyon rendesen a Péter, takarított, gondoskodott. Nem tudom, szerintem egy kicsit megkattant a Péter, mert előtte a saját fejét verte be ide, a homloka szakadt föl[/perfectpullquote]

– mondta Humenyánszky Jolán szobrászművész a gyilkosság előtti pillanatokat felidézve. Az özvegy arról is beszélt, hogy a fiának szó szerint tévképzetei voltak.

Szilagyi Istvan Fia Gyilkossag Felesege
Szilágyi István És Özvegye, Humenyánszky Jolán / Fotó: Story Magazin

Úgy gondolta, hogy az FBI ott áll az utcasarkon és arra várnak, hogy ő elmenjen otthonról. A falakat és a bútorokat is összefirkálta, ezt is megmutatta a TV2 kamerája.

Nyugtatót szedhetett Sz. Péter

A Tényeknek az utcában lakókat is sikerült megszólítaniuk. Az egyik férfi szerint az vezetett a tragédiához, hogy a szülei mindent elnéztek a most gyilkossággal gyanúsított Sz. Péternek.

Felidézte, hogy az udvarban hatalmas tüzet gyújtott. Arról beszélt, sokszor jöttek már érte a rendőrök, de a szülei “mindig kihúzták a slamasztikából”, leginkább azzal, hogy balesetnek mondták vagy magukra vállalták a tetteit.

Emellett, a szüleire is többször rátámadt a férfi, aki, mint ahogy a Tények megtudta, a szülei gyógyszereit rendszeresen beszedte. Egy erős nyugtatóból is vett be, aminek a mellékhatása lehet az agresszíó, a rendellenes magatartás és a halluciánció is. 

Szilagyi Istvan Felesege Lopici Gaspar
/ Fotó: Story Magazin

A színész felesége, Humenyánszky Jolán a tanúk elmondása szerint zokogva szaladt reggel fél nyolc után néhány perccel a házuk melletti kisboltba, ahol kérlelte a dolgozókat, hogy segítsenek neki, mert a fia, Péter bántja a férjét, és attól fél, hogy megöli.

A bolt tulajdonosa hívta a mentőket és a rendőrséget, míg az egyik vevő, Sándor úgy döntött, nem vár a hatóságokra, megpróbál segíteni. Elrohant a házba, és amikor belépett, borzalmas kép tárult elé, mindent vér borított.

Lópici Gáspárként is ismert színész fiát bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy ellen elkövetett emberölés miatt hallgatták ki. Az ügyészség javasolta a letartóztatását.

Sz. Péter nem tett vallomást és nem élt panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Letartóztatták, mert szabadláb esetén újabb bűncselekményt követne el

A Fővárosi Törvényszék kedden elrendelte a férfi letartóztatását, mert “alappal lehetett tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el”.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész a közleményében azt írta, hogy a nyomozási bíró az ügyészség álláspontjával egyezően rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést, amelyet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelt végrehajtani. A végzés nem végleges.

Szilagyi Istvan Gyilkossag Fia
Helyszínelők Dolgoznak Szilágyi Házánál / Fotó: Polyák Attila / Origo

A fővárosi főügyész ezúttal sem nevezte meg a vasárnap elkövetett bűncselekmény áldozatát. A Fővárosi Törvényszék kedd délután tudatta: a Budai Központi Kerületi Bíróság június 5-éig rendelte el a gyanúsított letartóztatását. Továbbá a bíróság közölte, a megalapozott gyanú szerint a férfi a XVII. kerületben május 3-án reggel egy kalapáccsal többször fejbe verte idős korú, elesett állapotú édesapját, akit a földre kerülését követően is bántalmazott. Az idős férfi az elszenvedett sérülései következtében életét vesztette.

A bíróság tudatta: a gyanúsított pszichiátriai kezelt, rendszeres gyógyszeres kezelésben részesül.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A férfi személyi körülményei, kiszámíthatatlan viselkedése, a terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlya, annak elkövetési módja és a várható büntetés mértéke – amely bizonyítottság esetén akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet – a bíróság szerint esetében megalapozzák a szökés, elrejtőzés veszélyét[/perfectpullquote]

– írták. A rendőrség már kihallgatta a bűncselekmény elsődleges tanúit, köztük a sértett feleségét is, azonban a tényállás teljes körű felderítéséhez további tanúk kihallgatása szükséges. A bíróság szerint a tanúk befolyásának veszélye miatt indokolt a gyanúsított személyi szabadságának korlátozása – olvasható a közleményben.

Most már nem tagadja tettét

Noha a letartóztatás során nem élt panasszal, a Blikk szerint a bíróságon már nem tagadta, hogy ő végzett édesapjával. Mindazonáltal nem árult el részleteket a bíróságon arról, miért és hogyan ölte meg az édesapját. Azonban a vallomásában többször hangsúlyozta, ő csak önvédelemből ütött.

Szilagyi Istvan Gyilkossag
Lópici Gáspárra Emlékeznek / Fotó: Blikk

A bíróság azt is közölte, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, a gyanú szerinti bűncselekményt egy, szintén az édesapja sérelmére elkövetett súlyos testi sértés miatt 2 év – 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetés hatálya alatt követte el. A törvényszék szerint – többek között a terhelt személyiségjegyeire tekintettel – alappal lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet