A színek ereje: egy új kutatás meghatározta az 5 fő színt

A pszichológusokat már régóta foglalkoztatja a színek hatása az emberi szervezetre. Több kutatás is bizonyította az elmúlt években, hogy az egyes színek különböző hatást gyakorolnak az elménkre. Nézzük, melyek azok, amelyektől egészségesebbek leszünk?

Nap mint nap rengeteg szín vesz körbe minket. Észre se vesszük, bár néhányan érzékenyebbek rá. A színek hatása többnyire tudat alatti, és a pszichológia már bizonyította, hogy nagyon jól felhasználhatóak például a sportban vagy az élelmiszeriparban. Az SS21 színrendszere, a Coloro összeállt a WGSN nevű testvércéggel, hogy évekig tartó kutatások után kiderítsék azt az 5 fő színt, amelytől nekünk jobb lesz.

1265110
Az 5 fő szín / Fotó: Dazeddigital

Például a zöld szín jó hatással bír edzés előtt, mentálisan felkészít, ha nagyobb erőt kell kifejteni. A Leeds Egyetem kutatócsoportja már korábban rájött, hogy a piros szín növeli a szívritmust, míg a kékkel az ellenkezője érhető el. A kék segít abban, ha valaki nehéz feladat előtt áll, az agy megnyugszik tőle. Ha pedig edzés közben piros színt viselünk erősíti az ellenálló-képességünk, valamint növeli a sikert.

Egy tanulmány kimutatta: a piros és kék színekkel magasabb áron lehet eladni a festményeket

Régebb óta foglalkoztatja a művészet kedvelőit, mitől lesz egy festmény drágább? A holland Tilburg Egyetem kutatóintézete (CentER) egy tanulmány alapján rávilágított, hogy a piros és a kék színek egyértelműen sikeresebbek, mint a többi szín. A kutatás még 2013-ban kezdődött, amikor egy specialista esszéjében azt magyarázta, hogy a piros és a kék csak előnyére válhat egy festménynek, ha eladásra kerülne sor.

A zöld, a kék és a piros mellett a sárga és a szürke színek esetében állapítottak meg még hasonló előnyöket a kutatók. A sárga például endorfint termel, sőt, huzamosabb ideig való viselete, akár hosszabb időre tartósítja az öröm érzetét az agyban. A semleges szürke az élénkebb hangokat és erős ingereket ellensúlyozza. Akárcsak a kék, segít ellazulni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból