Követem Élet + Stílus A színek ereje: egy új kutatás meghatározta az 5...

A színek ereje: egy új kutatás meghatározta az 5 fő színt

Promóció

A pszichológusokat már régóta foglalkoztatja a színek hatása az emberi szervezetre. Több kutatás is bizonyította az elmúlt években, hogy az egyes színek különböző hatást gyakorolnak az elménkre. Nézzük, melyek azok, amelyektől egészségesebbek leszünk?

Promóció
- Advertisement -

Nap mint nap rengeteg szín vesz körbe minket. Észre se vesszük, bár néhányan érzékenyebbek rá. A színek hatása többnyire tudat alatti, és a pszichológia már bizonyította, hogy nagyon jól felhasználhatóak például a sportban vagy az élelmiszeriparban. Az SS21 színrendszere, a Coloro összeállt a WGSN nevű testvércéggel, hogy évekig tartó kutatások után kiderítsék azt az 5 fő színt, amelytől nekünk jobb lesz.

Az 5 fő szín / Fotó: Dazeddigital

Például a zöld szín jó hatással bír edzés előtt, mentálisan felkészít, ha nagyobb erőt kell kifejteni. A Leeds Egyetem kutatócsoportja már korábban rájött, hogy a piros szín növeli a szívritmust, míg a kékkel az ellenkezője érhető el. A kék segít abban, ha valaki nehéz feladat előtt áll, az agy megnyugszik tőle. Ha pedig edzés közben piros színt viselünk erősíti az ellenálló-képességünk, valamint növeli a sikert.

Egy tanulmány kimutatta: a piros és kék színekkel magasabb áron lehet eladni a festményeket

Régebb óta foglalkoztatja a művészet kedvelőit, mitől lesz egy festmény drágább? A holland Tilburg Egyetem kutatóintézete (CentER) egy tanulmány alapján rávilágított, hogy a piros és a kék színek egyértelműen sikeresebbek, mint a többi szín. A kutatás még 2013-ban kezdődött, amikor egy specialista esszéjében azt magyarázta, hogy a piros és a kék csak előnyére válhat egy festménynek, ha eladásra kerülne sor.

A zöld, a kék és a piros mellett a sárga és a szürke színek esetében állapítottak meg még hasonló előnyöket a kutatók. A sárga például endorfint termel, sőt, huzamosabb ideig való viselete, akár hosszabb időre tartósítja az öröm érzetét az agyban. A semleges szürke az élénkebb hangokat és erős ingereket ellensúlyozza. Akárcsak a kék, segít ellazulni.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3