A pszichológusokat már régóta foglalkoztatja a színek hatása az emberi szervezetre. Több kutatás is bizonyította az elmúlt években, hogy az egyes színek különböző hatást gyakorolnak az elménkre. Nézzük, melyek azok, amelyektől egészségesebbek leszünk?

Nap mint nap rengeteg szín vesz körbe minket. Észre se vesszük, bár néhányan érzékenyebbek rá. A színek hatása többnyire tudat alatti, és a pszichológia már bizonyította, hogy nagyon jól felhasználhatóak például a sportban vagy az élelmiszeriparban. Az SS21 színrendszere, a Coloro összeállt a WGSN nevű testvércéggel, hogy évekig tartó kutatások után kiderítsék azt az 5 fő színt, amelytől nekünk jobb lesz.

1265110
Az 5 Fő Szín / Fotó: Dazeddigital

Például a zöld szín jó hatással bír edzés előtt, mentálisan felkészít, ha nagyobb erőt kell kifejteni. A Leeds Egyetem kutatócsoportja már korábban rájött, hogy a piros szín növeli a szívritmust, míg a kékkel az ellenkezője érhető el. A kék segít abban, ha valaki nehéz feladat előtt áll, az agy megnyugszik tőle. Ha pedig edzés közben piros színt viselünk erősíti az ellenálló-képességünk, valamint növeli a sikert.

Egy tanulmány kimutatta: a piros és kék színekkel magasabb áron lehet eladni a festményeket

Régebb óta foglalkoztatja a művészet kedvelőit, mitől lesz egy festmény drágább? A holland Tilburg Egyetem kutatóintézete (CentER) egy tanulmány alapján rávilágított, hogy a piros és a kék színek egyértelműen sikeresebbek, mint a többi szín. A kutatás még 2013-ban kezdődött, amikor egy specialista esszéjében azt magyarázta, hogy a piros és a kék csak előnyére válhat egy festménynek, ha eladásra kerülne sor.

A zöld, a kék és a piros mellett a sárga és a szürke színek esetében állapítottak meg még hasonló előnyöket a kutatók. A sárga például endorfint termel, sőt, huzamosabb ideig való viselete, akár hosszabb időre tartósítja az öröm érzetét az agyban. A semleges szürke az élénkebb hangokat és erős ingereket ellensúlyozza. Akárcsak a kék, segít ellazulni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.