A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a kormány neves magyar előadóművészek véleményét figyelembe véve módosítja a korábbi törvényjavaslatot.

Hirdetés

A kormány az elmúlt napokban több neves magyar előadóművésszel konzultált. Az ő véleményüket figyelembe véve módosítja a törvényjavaslatot – közölte Kormányzati Tájékoztatási Központ. Mint írják, az Országgyűlés elé benyújtott médiatörvény szerzői jogi részét úgy módosítják, hogy az ismétlések utáni jogdíj megmarad.

A kormány milliókat vonna el a színészektől a törvénymódosításával

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint túl sok jogdíjat kapnak a tévés ismétlések után a magyar színészek. Ennek okán is nyújtaná be a médiaszabályozást átíró törvényjavaslatot. A megjegyzi, hogy 1986 óta van érvényben az a szabály, amely szerint ha egy színész valamelyik magyar televízió saját gyártású műsorában vagy rádiófelvételén szerepel, jogdíjat kap minden egyes ismétlés után.

A közlemény szerint a jogkezelő szervezet díjat, illetve költséget csak egyszer számolhat fel, minden ismétlés utáni jogdíjat teljes egészében az előadóművészeknek és jogtulajdonosoknak kell folyósítani. Így a költségek csökkenthetők és az előadóművészek érdeke is érvényesül.

Komlós Jucira a legtöbben a Szomszédok című sorozatban eljátszott Lenke szerepéről emlékeznek / Kép: Origó

Korábban több művész is tiltakozását fejezte ki a törvénytervezettel kapcsolatban. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület szerdán azt közölte, mintegy 3000 magyar színész, zenész, táncos és artista petíció aláírásával tiltakozik a szerzői jogról szóló törvény módosítása ellen. Ez megszüntetné az előadóművészeket illető televíziós ismétlési és internetes zeneszolgáltatási jogdíjakat. Sőt, korábban, mielőtt Semjén Zsolt benyújtani szerette volna a törvényjavaslatot, már Nagy Ervin is felszólalt. Mint mondta a Magyar Szinkron oldalnak adott interjújában:

Az elmúlt 30 évben, a szinkron berkein belül kialakult egy modern rabszolgaság. Én pedig az ez ellen való tiltakozásnak egyértelműen élharcosa szeretnék lenni. Bátran üzenem a rabszolgatartóknak, hogy készüljenek, mert itt háború készül, nem harc.

Úgy tűnik, mielőtt háború lett volna, már megadta magát a kormány.

Hirdetés