A színezőkönyvek ereje: több mint 100 múzeum vesz részt a terjesztésben

Számos tanulmány bizonyítja: a színezés oldja a feszültséget. Idén 113 múzeum, valamint kulturális intézmény bocsájtja útjára alkotásait színező formájában.

Felnőttként talán furcsa lehet újra színezőkönyvet fogni a kezünkben. Netán időpocskolásnak tűnhet. Pedig kedvező hatása ma már bizonyított tény. Színezés közben csökken a stressz, nő a kreativitás.

adult coloring 0
A színezés számos jótékony hatással bír / Fotó: Medical Daily

A 2016-ban indított #ColorOurCollections kampány során könyvtárak, egyetemek, múzeumok, orvosi iskolák és botanikus kertek segítettek a színezők elkészítésében. A New York Akadémia orvosi könyvtára által létrehozott projectnek két célja volt. A kreativitás előremozdítása, valamint a kevésbé ismert művészeti alkotások terjesztése.

Egy új tanulmány kimutatta: a múzeumlátogatás jó hatással van a stresszre

A brit Művészeti Alap nemrég megjelent tanulmánya kimutatta: az emberek 63%-a azért jár múzeumba, hogy megszabaduljon a stressztől. Viszont mindössze 6% jár rendszeresen galériákba és múzeumokba. Az is kiderült, hogy akik sűrűbben kapcsolódnak ki a művészet segítségével, elégedettebbek az életükkel.

A kezdeményezésben számos másik könyvtárat is bevontak. Ugyanis felismerték, hogy a színezésnek terápiás hatása van. A különböző mandalák, formák, épületek színezése segít elengedni a stresszt és a szorongást.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Bár eleinte ezek a hatások megalapozatlanok voltak, nemrég kutatásokkal is bizonyították a katartikus élményt.[/perfectpullquote]

Ebben a hónapban egy új tanulmány is született ezzel kapcsolatban. Nemcsak a hangulatot javítja, hanem az érzelmek szabályozásában is segít.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból