Színpompás felvonulásokkal ünnepelték szerte az Egyesült Királyságban a nők 100 éve elnyert szavazati jogát

Ezrek vonultak fel tegnap az Egyesült Királyság utcáin a #Processions2018 (Felvonulások2018) keretében, hogy megemlékezzenek arra, a nők 100 évvel ezelőtt nyerték el a szavazati jogot. Belfastban, Cardiffban, Londonban és Edinburgh-ben több mint 100.000-en álltak ki az egyenjogúság mellett.

A nők szavazati joga a szüfrazsett mozgalom erőfeszítéseinek köszönhetően született meg. 1918-ban, amikor a világháború még tombolt, a parlament elfogadta az ún. népképviseleti törvényt (Representation of the People Act).

Suffragette Poster Parade
Így Tüntettek A Nők A Szavazati Jogért 100 Évvel Ezelőtt / Fotó: Museum Of London

Ez bizonyos nők számára lehetővé tette a szavazás jogát az az évben esedékes választásokon. Akkoriban még nem beszélhettünk általános választójogról, hiszen csak “30 éves kor feletti és vagyoni minősítéssel rendelkező nők” szavazhattak.

F Ukvote A 20180612
100 Éves A Nők Szavazati Joga Az Egyesült Királyságban / Fotó: The Japan Times

A felvonulásokat egy Articsókának (Artichoke) nevezett vezető művészeti jótékonysági szervezet szervezte. A társaság szeret “köztereket bitorolni” olyan rendezvényekkel, amelyek “örökké az emlékezetünkben élnek”.

Az Articsóka szerint ez a mostani olyan megmozdulás, ami csak egyszer adódik egy ember életében.

A felvonulásra érkezőknek meghatározott precíz rendben színes kendőket osztottak ki ingyenesen. A felvonulók tömege felülnézetből egy hatalmas szüfrazsett zászlót formált. A kézi készítésű kendők szüfrazsett színekben pompáztak: a lila a hűség és méltóság, a fehér a tisztaság, míg a zöld a remény szimbóluma.

1242296
100 Éves A Nők Szavazati Joga Az Egyesült Királyságban / Fotó: Jess Brien

A tömegben szépen kidolgozott transzparensek jelentek meg az egyenlőség, igazságosság és a választójogokért harcoló nők iránti elismerés üzeneteivel. A felvonulások egyik fő fókusza az észak-ír abortusz jog volt a népszavazást követően. “SZABAD, BIZTONSÁGOS, LEGÁLIS” transzparensekkel álltak ki a “pro choice” (a nők rendelkezési joga) mozgalom mellett.

1242303
100 Éves A Nők Szavazati Joga Az Egyesült Királyságban / Fotó: Jess Brien

Londonban az “egyenlő helyek, egyenlő szavazatok” jelmondatot skandálták, a nők és férfiak fele-fele arányú képviseletét követelve a parlamentben. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból