Már tíz irodalmár hagyta el a Szlovákiai Magyar Írók Társaságát (SZMÍT). Úgy értékelik a távozók, hogy a szervezet elnöke túl nagy teret ad a magyar kormánynak. Az SZMÍT vezetője másként látja ezt.

Már tízre rúg azok száma, akik elhagyták a Szlovákiai Magyar Írók Társaságát. Úgy vélik, az intézményen keresztül befolyásolja a szlovákiai magyar irodalmi életet a magyar kormány, írja az Új Szó.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A SZMÍT az utóbbi időben olyan irányba fordult, amelyet nem tudunk és nem akarunk követni. Ezért bejelentjük kilépésünket a szervezetből, egyúttal kérjük nevünk és adataink törlését a szervezet honlapjáról[/perfectpullquote]

– indokolták a távozók a döntésüket.

Hodossy Gyula
Hodossy Gyula, A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának Elnöke / Fotó: Klikk Out

Csütörtök délutánig Benyovszky Krisztián irodalomtörténész-kritikus, Győry Attila író, Hizsnyai Ildikó műfordító, Juhász R. József képzőművész-performer, Mizser Attila író-költő, Németh Zoltán irodalomtörténész-költő, Sánta Szilárd irodalomtörténész-újságíró, Szászi Zoltán költő-újságíró, N. Tóth Anikó író-irodalomtörténész és Keserű József irodalomtörténész-kritikus lépett ki.

Németh Zoltán szerint az SZMÍT elnökének, Hodossy Gyulának a közelmúltban több olyan lépése is volt, amellyel nem tudnak egyetérteni. Mint hozzátette, a szervezet elvállalta a magyar kormány által finanszírozott Előretolt Helyőrség szlovákiai változatának főszerkesztő posztját. A lap eddig nem jelent meg.

Így dicsérjük Erószt: A test részleges átépítése / ContextUs

A múlt heti kiállítást most egy irodalmi esemény követte, méghozzá nem is mindennapi. Németh Zoltán látogatott el a Rombusz Műhelybe, akiről előzetes ismereteink alapján is tudhatjuk, hogy Szlovákiában él, tanít. Fáradtságot nem kímélve utazott Budapestre, hogy színesítse az Így dicsérjük Erószt

A távozó irodalmárok – köztük Németh Zoltán – kifogásolta, hogy Hodossy szándéknyilatkozatot írt alá a Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM), amelynek vezetője Demeter Szilárd nyíltan támogatja Orbán Viktor politikáját. Szintén nem értenek egyet abban sem, hogy a SZMÍT elnöke a Gömbaszögi Nyári Táborban egy pódiumbeszélgetés során azt mondta:

Uralkodik egy kánon, amelyik megpróbálja lehetetlenné tenni mások publikálását, elhitetni, hogy csak az a jó, amit ők írnak.

Németh szerint elfogadhatatlan, hogy a szervezet elnöke ilyen módon kritizálja a tagságát, miközben neveket nem említ. Az irodalomtörténész-költő hozzátette, hogy ők a független és autonóm irodalom híve. Azonban kifogásolják, hogy a magyar kormány a hozzá közel álló személyeken keresztül rengeteg pénzt fordít az irodalomra. Mint mondta, az a probléma ezzel, hogy a támogatásból kihagyják azokat, akik nem értenek egyet a magyar kormánnyal.

Takaró Mihály szerint Esterházy Péter kultúraromboló, így nem kellene tanítani

Takaró Mihály irodalomtörténész július 11-én, csütörtökön adott elő, a Magyar kultúra tegnap, ma, holnap címmel. Néhány napja a hvg.hu írta meg, hogy a 2020-ban bevezetendő Nemzeti alaptanterv „hazafiasítását” arra a Takaró Mihályra bízták, akinek köszönhető a Nemzeti alaptanterv 2013-as korrekciója, amelynek következtében Wass Albert, Nyirő József, Szabó Dezső stb.

Németh példaként azt a találkozót említette, amelyet a magyarországi Széphalmon szerveztek és amelyen Hodossyn, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóján, Demeter Szilárdon kívül Orbán Viktor is jelen volt. A találkozóra, amelyen Hodossy a kilépők által kifogásolt együttműködési nyilatkozatot is aláírta, nem hívták meg a Szépírók Társaságát, amely a legjelentősebb kortárs írókat tömöríti, de a magyar kormánytól függetlenül működik. Ennek a szervezetnek a tagja például Parti Nagy Lajos, valamint halálukig ide tartozott Esterházy Péter és Kertész Imre is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem tudom, hogy a magyarországi belpolitikai irodalmi központosításból miért vesszük ki a részünket?[/perfectpullquote]

– tette fel kérdést Németh. Hozzátette, hogy az együttműködési nyilatkozat aláírásával a SZMÍT választmánya nem értett egyet, írja az Új Szó.

Orbán Viktor és Demeter Szilárd a PIM-ből Petőfi Irodalmi Ügynökséget hozna létre

Kedden, a nemzeti összetartozás napján együttműködési megállapodást kötött a Petőfi Irodalmi Múzeim (PIM) a külhoni magyar irodalmi szervezetekkel és műhelyekkel, írja az MTI. A közlemény szerint a széphalmi Magyar Nyelv Múzeum ában tartott egyeztetésen résztvevők átbeszélték a kortárs magyar irodalom helyzetét a Kárpát-medencében.

Az irodalmár kiemelte, legfőképpen azt kifogásolják, hogy az elnök lépései nyomán megnyílik a tér a magyar kormány által előnyben részesített kultúrpolitika előtt arra, hogy ideológiai befolyást gyakoroljon a szlovákiai magyar irodalomra. Az ilyen befolyást megvalósító konkrét lépésként például az irodalmi pályázatokat elbíráló bizottságok összetételét említette. Németh elmondta, a kilépés után az is elképzelhető, hogy független írószervezetet alapítanak.

Az írószervezetből ugyancsak távozik Szászi Zoltán, aki eddig a SZMÍT héttagú választmányának is a tagja volt. Döntését a SZMÍT-nek a PIM-mel kötött megállapodásával és Hodossynak a gombaszögi nyilatkozatával indokolta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tudtommal soha senki nem próbálta meg mások publikálását lehetetlenné tenni[/perfectpullquote]

– nyilatkozta.

Egy álkultúra hamis ellenforradalma, ami most zajlik Magyarországon – Vélemény

A kormány évek óta próbálja einstandolni a tudományt és a kultúrát, de valahogy még most se sikerült neki. Az autoriter eszközök keverednek a dilettantizmus dühével, és ennek esszenciája egy hamis kulturkampf víziója. Hol próbált a kormány belerúgni a kultúrába? Hosszú és a teljesség igénye nélküli lista következik.

Hozzátette, nem tud egyetérteni azzal, hogy szerinte az elnök és támogatói beszántják az egykor még független társaságot. Szászi szerint a szervezet alapszabályából az következik, hogy, mivel nem teljes a választmány, össze kell hívni a SZMÍT közgyűlését.

Az írószervezet vezetője, Hodossy mindezt másként gondolja. Szerinte nem feltétlenül szükséges a közgyűlés összehívása. „Ez egy jogi kérdés” – tette hozzá. A SZMÍT elnöke visszautasította annak a gondolatát, hogy engedjen a magyar kormány által előnyben részesített kultúrpolitika befolyásának. Ezzel együtt elmondta, valóban felkérték az Előretolt Helyőrség főszerkesztőjének, de mint magánembert szólították meg, nem mint a SZMÍT vezetőjét, a Petőfi Irodalmi Múzeummal való együttműködési nyilatkozat aláírására pedig a véleménye szerint feljogosítja őt a SZMÍT alapszabálya.

Hodossy szerint alaptalan a távozó írók azon félelme, hogy a magyar kormány által előnyben részesített kultúrpolitika ideológiai befolyást gyakorolhatna a szlovákiai magyar irodalomra.

Hozzátette, az írószervezetből most távozó személyeket is megszólítja majd a SZMÍT által közvetített ösztöndíj-lehetőségekkel. Arra, hogy kire gondolt, amikor Gombaszögön bizonyos szerzők publikálását ellehetetlenítő kánonról beszélt, nem akart válaszolni. „Ezt korábban sem kötöttem emberekhez, és most sem fogom” – mondta. Hodossy mindeközben hangyúlsozta, jelenleg szabadságát tölti, külföldön van, majd csak a hazatérése után foglalkozik az üggyel részletesen.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.