Forronganak az irodalmárok, mert túl nagy a magyar kormány térnyerése

Már tíz irodalmár hagyta el a Szlovákiai Magyar Írók Társaságát (SZMÍT). Úgy értékelik a távozók, hogy a szervezet elnöke túl nagy teret ad a magyar kormánynak. Az SZMÍT vezetője másként látja ezt.

Már tízre rúg azok száma, akik elhagyták a Szlovákiai Magyar Írók Társaságát. Úgy vélik, az intézményen keresztül befolyásolja a szlovákiai magyar irodalmi életet a magyar kormány, írja az Új Szó.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A SZMÍT az utóbbi időben olyan irányba fordult, amelyet nem tudunk és nem akarunk követni. Ezért bejelentjük kilépésünket a szervezetből, egyúttal kérjük nevünk és adataink törlését a szervezet honlapjáról[/perfectpullquote]

– indokolták a távozók a döntésüket.

Hodossy Gyula
Hodossy Gyula, A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának Elnöke / Fotó: Klikk Out

Csütörtök délutánig Benyovszky Krisztián irodalomtörténész-kritikus, Győry Attila író, Hizsnyai Ildikó műfordító, Juhász R. József képzőművész-performer, Mizser Attila író-költő, Németh Zoltán irodalomtörténész-költő, Sánta Szilárd irodalomtörténész-újságíró, Szászi Zoltán költő-újságíró, N. Tóth Anikó író-irodalomtörténész és Keserű József irodalomtörténész-kritikus lépett ki.

Németh Zoltán szerint az SZMÍT elnökének, Hodossy Gyulának a közelmúltban több olyan lépése is volt, amellyel nem tudnak egyetérteni. Mint hozzátette, a szervezet elvállalta a magyar kormány által finanszírozott Előretolt Helyőrség szlovákiai változatának főszerkesztő posztját. A lap eddig nem jelent meg.

Így dicsérjük Erószt: A test részleges átépítése / ContextUs

A múlt heti kiállítást most egy irodalmi esemény követte, méghozzá nem is mindennapi. Németh Zoltán látogatott el a Rombusz Műhelybe, akiről előzetes ismereteink alapján is tudhatjuk, hogy Szlovákiában él, tanít. Fáradtságot nem kímélve utazott Budapestre, hogy színesítse az Így dicsérjük Erószt

A távozó irodalmárok – köztük Németh Zoltán – kifogásolta, hogy Hodossy szándéknyilatkozatot írt alá a Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM), amelynek vezetője Demeter Szilárd nyíltan támogatja Orbán Viktor politikáját. Szintén nem értenek egyet abban sem, hogy a SZMÍT elnöke a Gömbaszögi Nyári Táborban egy pódiumbeszélgetés során azt mondta:

Uralkodik egy kánon, amelyik megpróbálja lehetetlenné tenni mások publikálását, elhitetni, hogy csak az a jó, amit ők írnak.

Németh szerint elfogadhatatlan, hogy a szervezet elnöke ilyen módon kritizálja a tagságát, miközben neveket nem említ. Az irodalomtörténész-költő hozzátette, hogy ők a független és autonóm irodalom híve. Azonban kifogásolják, hogy a magyar kormány a hozzá közel álló személyeken keresztül rengeteg pénzt fordít az irodalomra. Mint mondta, az a probléma ezzel, hogy a támogatásból kihagyják azokat, akik nem értenek egyet a magyar kormánnyal.

Takaró Mihály szerint Esterházy Péter kultúraromboló, így nem kellene tanítani

Takaró Mihály irodalomtörténész július 11-én, csütörtökön adott elő, a Magyar kultúra tegnap, ma, holnap címmel. Néhány napja a hvg.hu írta meg, hogy a 2020-ban bevezetendő Nemzeti alaptanterv „hazafiasítását” arra a Takaró Mihályra bízták, akinek köszönhető a Nemzeti alaptanterv 2013-as korrekciója, amelynek következtében Wass Albert, Nyirő József, Szabó Dezső stb.

Németh példaként azt a találkozót említette, amelyet a magyarországi Széphalmon szerveztek és amelyen Hodossyn, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóján, Demeter Szilárdon kívül Orbán Viktor is jelen volt. A találkozóra, amelyen Hodossy a kilépők által kifogásolt együttműködési nyilatkozatot is aláírta, nem hívták meg a Szépírók Társaságát, amely a legjelentősebb kortárs írókat tömöríti, de a magyar kormánytól függetlenül működik. Ennek a szervezetnek a tagja például Parti Nagy Lajos, valamint halálukig ide tartozott Esterházy Péter és Kertész Imre is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem tudom, hogy a magyarországi belpolitikai irodalmi központosításból miért vesszük ki a részünket?[/perfectpullquote]

– tette fel kérdést Németh. Hozzátette, hogy az együttműködési nyilatkozat aláírásával a SZMÍT választmánya nem értett egyet, írja az Új Szó.

Orbán Viktor és Demeter Szilárd a PIM-ből Petőfi Irodalmi Ügynökséget hozna létre

Kedden, a nemzeti összetartozás napján együttműködési megállapodást kötött a Petőfi Irodalmi Múzeim (PIM) a külhoni magyar irodalmi szervezetekkel és műhelyekkel, írja az MTI. A közlemény szerint a széphalmi Magyar Nyelv Múzeum ában tartott egyeztetésen résztvevők átbeszélték a kortárs magyar irodalom helyzetét a Kárpát-medencében.

Az irodalmár kiemelte, legfőképpen azt kifogásolják, hogy az elnök lépései nyomán megnyílik a tér a magyar kormány által előnyben részesített kultúrpolitika előtt arra, hogy ideológiai befolyást gyakoroljon a szlovákiai magyar irodalomra. Az ilyen befolyást megvalósító konkrét lépésként például az irodalmi pályázatokat elbíráló bizottságok összetételét említette. Németh elmondta, a kilépés után az is elképzelhető, hogy független írószervezetet alapítanak.

Az írószervezetből ugyancsak távozik Szászi Zoltán, aki eddig a SZMÍT héttagú választmányának is a tagja volt. Döntését a SZMÍT-nek a PIM-mel kötött megállapodásával és Hodossynak a gombaszögi nyilatkozatával indokolta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tudtommal soha senki nem próbálta meg mások publikálását lehetetlenné tenni[/perfectpullquote]

– nyilatkozta.

Egy álkultúra hamis ellenforradalma, ami most zajlik Magyarországon – Vélemény

A kormány évek óta próbálja einstandolni a tudományt és a kultúrát, de valahogy még most se sikerült neki. Az autoriter eszközök keverednek a dilettantizmus dühével, és ennek esszenciája egy hamis kulturkampf víziója. Hol próbált a kormány belerúgni a kultúrába? Hosszú és a teljesség igénye nélküli lista következik.

Hozzátette, nem tud egyetérteni azzal, hogy szerinte az elnök és támogatói beszántják az egykor még független társaságot. Szászi szerint a szervezet alapszabályából az következik, hogy, mivel nem teljes a választmány, össze kell hívni a SZMÍT közgyűlését.

Az írószervezet vezetője, Hodossy mindezt másként gondolja. Szerinte nem feltétlenül szükséges a közgyűlés összehívása. „Ez egy jogi kérdés” – tette hozzá. A SZMÍT elnöke visszautasította annak a gondolatát, hogy engedjen a magyar kormány által előnyben részesített kultúrpolitika befolyásának. Ezzel együtt elmondta, valóban felkérték az Előretolt Helyőrség főszerkesztőjének, de mint magánembert szólították meg, nem mint a SZMÍT vezetőjét, a Petőfi Irodalmi Múzeummal való együttműködési nyilatkozat aláírására pedig a véleménye szerint feljogosítja őt a SZMÍT alapszabálya.

Hodossy szerint alaptalan a távozó írók azon félelme, hogy a magyar kormány által előnyben részesített kultúrpolitika ideológiai befolyást gyakorolhatna a szlovákiai magyar irodalomra.

Hozzátette, az írószervezetből most távozó személyeket is megszólítja majd a SZMÍT által közvetített ösztöndíj-lehetőségekkel. Arra, hogy kire gondolt, amikor Gombaszögön bizonyos szerzők publikálását ellehetetlenítő kánonról beszélt, nem akart válaszolni. „Ezt korábban sem kötöttem emberekhez, és most sem fogom” – mondta. Hodossy mindeközben hangyúlsozta, jelenleg szabadságát tölti, külföldön van, majd csak a hazatérése után foglalkozik az üggyel részletesen.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk