A szóbeli bántalmazás veszélyei, ami éppen olyan fájdalmas lehet, mint a fizikai erőszak

Sajnálatos, ha bármilyen erőszakot elszenved egy ember. Viszont azon túl, hogy a fizikai akár napokon belül begyógyulhat, a lélekre és testünkre való hatása a már szóban való bántalmazásnak is súlyosak lehetnek.
Nők és férfiak 50%-a legalább egyszer tapasztalt már pszichésen agresszív viselkedést partnere részéről. A nők kb. 20%-a fizikai agressziót is elszenvedett már párkapcsolaton belül. Az emberek legalább 40%-a átélte már a fenyegető kontroll valamilyen formáját a partnere részéről.
Ha ezek a statisztikák még nem lennének elég letaglózóak, azt is hozzá kell tenni, hogy a szóbeli és a pszichés bántalmazás sokszor még a fizikainál is fájdalmasabb tud lenni. Az erőszak minden formája erőszak, ami nemcsak elítélendő, de a megállításáért is mindent meg kell tenni.

A verbális agresszió okozta fájdalom egész életre kihat, szemben a fizikai fájdalommal, ami egy idő után elmúlik

Szobeli Bantalmazas, Szobeli Bantalmazas Hatasa, Bantalmazas, Szobeli Eroszak Hatasai1
/ Fotó: Bright Side
Míg az a fájdalom, amit akkor érzel, amikor eltöröd a karod vagy a lábad, hamarosan feledésbe merül, addig az az érzés, amit átélsz, amikor a párkapcsolatodban vagy a munkahelyeden mélyen megbántanak, örökre megmaradhat. Egy kutatás eredménye szerint a verbális erőszak során átélt lelki fájdalom egész életen át kísértheti az elszenvedőjét. Mikor eszébe jut az esemény, rögtön visszajön a hozzá kapcsolódó fájdalom érzése is.

Rontja az önértékelést, és életre szóló mentális problémákhoz vezethet

Szobeli Bantalmazas, Szobeli Bantalmazas Hatasa, Bantalmazas, Szobeli Eroszak Hatasai2
/ Fotó: Bright Side
Ha bántalmazó kapcsolatban éltél, vagy gyerekként tapasztaltad a szóbeli erőszakot, tudnod kell, hogy ezek az élmények nagy valószínűséggel veled maradnak. Az ilyen típusú élmények nagyon gyakran károsítják az önbecsülést. Az elszenvedő elveszti önmaga iránti tiszteletét, és kevésbé értékesnek kezdi látni magát.

A barátok és a család nem képesek megérteni a verbális erőszak okozta fájdalmat, az elszenvedők gyakran nem kapnak támogatást

Szobeli Bantalmazas, Szobeli Bantalmazas Hatasa, Bantalmazas, Szobeli Eroszak Hatasai3
/ Fotó: Bright Side
A fizikai erőszak általában fizikai nyomokat hagy. Amikor az utcán valaki megüt, nagy valószínűséggel a járókelők közbeavatkoznak és megállítják a támadót, egyértelmű, hogy a te oldaladon állnak. De ez elképzelhetetlen abban az esetben, ha valaki szóban bántalmaz téged. Kutatás is kimutatta, hogy miközben fizikai fájdalom esetén az emberek együtt éreznek az áldozattal, addig az érzelmi fájdalmat gyakorlatilag jelentéktelennek tartják.

Evészavarokat okozhat, de nem fogod tudni meghatározni a pontos okát

Szobeli Bantalmazas, Szobeli Bantalmazas Hatasa, Bantalmazas, Szobeli Eroszak Hatasai4
/ Fotó: Bright Side
Az érzelmi bántalmazást követően az áldozat megkérdőjelezi saját értékeit és képességeit. Befészkeli magát az az érzés, hogy képtelen valamire vagy nem szeretik. Ilyenkor nehéz kifejezni az érzéseket, ez pedig kaotikus és impulzív viselkedéshez vezethet, melyhez kapcsolódóan gyakran alakul ki evészavar, például a falás utáni hánytatás.

A szóbeli és érzelmi erőszak akár drogfüggőségbe is kényszeríthet

Szobeli Bantalmazas, Szobeli Bantalmazas Hatasa, Bantalmazas, Szobeli Eroszak Hatasai5
/ Fotó: Bright Side
A verbális erőszak megingatja a magabiztosságot, azt az érzést, hogy szeretnek, tisztelnek. Ilyenkor az áldozat elkezd azon rágódni, hogy mit ronthatott el, és csendben szenved. A kétségbeesés után megpróbál valamilyen vigaszt keresni magának, ezt pedig könnyen lehet, hogy a kábítószerben találja meg. A pillanatnyi megkönnyebbülés függővé teszi, ezt a tudomány is alátámasztja.

A szóbeli erőszak migrént és komoly fejfájást okozhat

Szobeli Bantalmazas, Szobeli Bantalmazas Hatasa, Bantalmazas, Szobeli Eroszak Hatasai6
/ Fotó: Bright Side
Egy kutatás szerint a migrén kialakulása azoknál, akik verbális vagy érzelmi erőszakot éltek át gyerekkorukban, 4-szer nagyobb, mint azoknál, akik nem mentek át ilyen traumán. Az összefüggés a migrén és a bántalmazás között erősebb érzelmi, mint fizikai bántalmazás esetén.

A fájdalom az fájdalom

Szobeli Bantalmazas, Szobeli Bantalmazas Hatasa, Bantalmazas, Szobeli Eroszak Hatasai7
/ Fotó: Bright Side
A fájdalom az fájdalom, függetlenül attól, hogy fizikailag vagy érzelmileg érezzük. Ha az okozóját nem állítjuk le, rendszeresen bántalmazást kell elszenvednünk. Tanulmányok szerint azok, akik gyerekként ilyen bántalmazást éltek át, felnőttként 36%-kal nagyobb eséllyel válnak maguk is bántalmazóvá a párkapcsolatukban.

A legrosszabb, ha ahhoz vezet, hogy az áldozat bántalmazza önmagát

Verbális és érzelmi erőszak áldozatai számára a legrosszabb következmény, hogy maguk ellen fordulhatnak. Az áldozat lemásolhatja a bántalmazó viselkedését és önmagával szemben alkalmazhatja. Annak is nagy az esélye, hogy a gyerekkorban bántalmazottak felnőttként bűnözővé válnak.

Korábban egy olyan felmérésről is beszámoltunk, ami a WHO által lett készítve, miszerint a nők negyede kapcsolaton belüli erőszak áldozatává válik.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk